En turnir in veliko priložnosti

Portorož je že ves teden v znamenju vrhunskega tenisa. Na treh igriščih s trdo podlago od nedelje poteka turnir WTA 250 za poklicne igralke, teniški center pa na peščenem igrišču ta konec tedna kot bonus gosti tudi tekmo moških reprezentanc za Davisov pokal med Estonijo in Slovenijo. Tako vrhunskih predstav v elitnem športu, ki z do potankosti pripravljeno organizacijo vsako leto obrača milijone, pri nas nimamo priložnosti pogosto spremljati.

Pa saj ne gre le zato, da bi gledalcem ponudili kruha in iger. Elitni turnirji prinašajo prepoznavnost kraja, države in ne nazadnje tudi krovne teniške organizacije v njej. Pri Tenisu Slovenija so že lani ponovno ugriznili v mamljiv kolač in smelo vrnili pred leti oddan poklicni turnir ženske teniške smetane, letos so naredili korak naprej. Prvenstveno v skrbi za želeni preboj slovenskih igralk na svetovni lestvici so se prednostno zavzeli za izvedbo WTA turnirja, ki sicer odpira vrata na raznih poslovnih ravneh. Letošnja udeležba se je Portorožu posrečila celo bolj, kot so si prireditelji obetali. Po rangu najnižji, četrtmilijonski WTA turnir z dvema grand slam zmagovalkama v zadnjem letu dni in celo aktualno zmagovalko US Opna med dvojicami izpred tedna dni je kapital, ki ga je vredno negovati. Tega se odgovorni teniški možje in dekleta v slovenskem tenisu dobro zavedajo. Zato bi bili tudi pripravljeni investirati milijon in pol evrov, kolikor stane pridobitev stalne licence za poklicni turnir podobne ravni. Za zdaj je namreč Tenis Slovenija le najemnik licence turnirja iz tega termina, ki jo drži avstrijski Linz.

WTA 250 turnir z dvema grand slam zmagovalkama v zadnjem letu dni in celo zmagovalko US Opna med dvojicami izpred tedna dni je kapital, ki ga je vredno negovati.

Termin je ugoden za več deležnikov. Na tekmovalni ravni september zagotavlja udeležbo vrhunskih igralk, ki lovijo točke za obnovitev oziroma pridobitev lastnih sponzorskih pogodb ali pa uvrstitev na WTA lestvici, ki omogoča igranje na prvem grand slam turnirju sezone kmalu po novem letu v deželi tam spodaj. Pozno poletni termin je ugoden tudi za slovensko turistično metropolo. Poleg prisotnosti v elitni družbi krajev, ki jim svetovno teniško združenje zaupa organizacijo, prav pride tudi več kot 300 dodatno zasedenih postelj samo od tekmovalne teniške kolonije, brez privržencev in obstoječih gostov, ki so jim vrhunske prireditve lahko tudi kredit za ponoven obisk. Skratka vrhunski teniški turnir je ob pravilnem pristopu vreden vsakega vloženega evra. Tega se nedvomno zavedajo tudi v preostalih 22 krajih po vsem svetu, ki v tem letu gostijo turnir iz serije WTA 250.


Preberite še


Najbolj brano