Absurdanija d.o.o. zaposluje na polno!

V svet Absurdanije d.o.o. gledalce jutri vabi Maja Gal Štromar, igralka, prevajalka, pisateljica, gledališka pedagoginja in še kaj, tudi Koprčanka s srcem na Dolenjskem. Na pol poti med Koprom in Novim mestom, v Medvodah, bo jutri prvič zaživela njena družbeno angažirana reciklirana monodramedija. V njej pa se oglašajo tudi Zvezdana Mlakar, Nataša Benčič, Iztok Novak - Easy, Nika Vistoropski in Nika Simič.

Maja Gal Štromar  v Absurdaniji d.o.o.   Foto: Benjamin Vrankar
Maja Gal Štromar v Absurdaniji d.o.o.  Foto: Benjamin Vrankar

MEDVODE > Igralko Maja Gal Štromar so bralke in bralci vzljubili tako zaradi “resnih” romanov, kakršna sta denimo Potaknjenci (Goga, 2014) in Ženska drugje (Goga, 2017) - s slednjo je bila tudi v izboru za nagrado kresnik -, kakor po žanrskih, s (samo)ironijo zaznamovanih 7 kilogramov do sreče (Delo, 2015) in lanskem nadaljevanju 7 kilogramov do sreče 2. V svoja dela vselej vtke nekatera temeljna vprašanja našega bivanja, obdobje v katerem živimo - no, morda je vselej bilo tako, a tega ne vemo - pa naravnost kliče po dramediji, po odrskem ubesedovanju vsakovrstnih absurdov, ki jih je s tako imenovanim napredkom civilizacije vse več, stopnja absurdnosti pa vse bolj absurdna. In če se ob vsem tem še smejimo, pa čeprav grenko, tem bolje!

Foto: Benjamin Vrankar

V Absurdaniji d.o.o., v njeni drugi monodrami - leta 2005 je z marsikom in marsičim že obračunala v svoji Almi Ajki - si avtorica domišlja, da se loteva resnih tematik, kot so (post)kovidna histerična realnost, influencerska brezosebna spletna omniprezenca, klikabilnost, kulturni kretenizem, politični oportunizem in še kaj, piše v gledališkem listu.

“Sprašujemo se, ali se nam bo izšlo. Oprostite, toda izšlo kaj? Morda pa se tega niti sprašujemo ne več. V udobju otopelosti strmimo v belo piko, prajajce, iz katerega se bojda rodi pišče, iz katerega se bojda razvije kokoš, iz katere se bojda rodi jajce, iz katerega … In čakamo, da našo zgodovino izpiše nekdo drug. Umetnost, pravijo, je preslikava življenja, zato se na tem mestu opravičujemo, če se vam bo zdela predstava banalna, absurdna, plehka in predvidljiva, njena vsebina razvlečena in krhka, dramaturški loki polomljeni, ritem dvomljiv, igralka neprepričljiva. Režije pa itak ni, ker ni bilo denarja. Who cares. In končno, kdo je rekel, da gre za umetnost? Zakaj bi bili odgovorni, če je odgovornost že davno odšepala v domeno luzerjev in odpikanih idealistov. Peace, sisters and brothers, zdržite, vstopnine itak ne bomo vrnili,” prebiramo in se že smejimo. Grenko, seveda.

Po tem, ko bo v predstavi igralka upodobila epidemiologinjo po sili razmer, slovensko vplivnico in kandidatko za predsednico države, obljublja, da bo po jutrišnji premieri, samozaposlena v kulturi brez sponzorjev in subvencij, oblekla še kostume lastne menedžerke, piarjevke in kulturne lobistke ... Če bo v teh vlogah prepričljiva, bo kmalu na primorski turneji.


Najbolj brano