Na Goriškem že 33 vitezov krvodajalstva, zaloge na spodnji meji

V klubu vitezov krvodajalstva na Goriškem je zdaj že 33 ljudi, ki so kri darovali vsaj stokrat. Pred dnevi so se vanj vpisali še Branko Gorkič, Edvard Šuligoj in Evgen Kogoj. Ker so zaloge na spodnji meji, v novogoriški enoti Rdečega križa pozivajo vse, ki bi darovali, naj pridejo.

Med viteze krvodajalstva sta se vpisala tudi  Branko Gorkič in   Edvard Šuligoj.
Med viteze krvodajalstva sta se vpisala tudi Branko Gorkič in Edvard Šuligoj.  

NOVA GORICA > V ponedeljek sta se do tedaj 30 vitezom krvodajalstva, pridružila Branko Gorkič in Edvard Šuligoj, ki sta v centru za transfuzijo v Šempetru stotič darovala kri. V teh dneh se jim v klubu s stotico pridružuje še Evgen Kogoj. Na darovalce in njihova nesebična in plemenita dejanja, ki ljudem pomagajo reševati življenja, so ponosni v Rdečem križu, kjer si želijo, da bi se darovalcem pridružilo čim več ljudi. “Vse ljudi, tudi tiste, ki tega nikoli še niso naredili, pozivamo, naj razmislijo, da bi darovali kri. Želeli bi si čim več mladih, a ne le njih. Ni važna starost, nikoli ni prepozno, darovanje krvi je vedno dobrodošlo, ker s tem nekomu pomagaš,” poudarja sekretarka novogoriškega območnega združenja Neli Skočaj.

Darovanje je še toliko bolj potrebno zdaj, ko so zaloge majhne. Največje potrebe po zalogah krvi so namreč v poletnih mesecih, ko je več nesreč. “Zaloge so na spodnji meji, ni še kritično, potrebe so po vseh krvnih skupinah. Trenutno najbolj po negativnih skupinah, a se potrebe dnevno spreminjajo,” pojasni. V letošnjem letu so imeli približno 1650 odvzemov krvi, običajno jih je letno med 2600 in 2700. “To je za ta čas normalna številka, pričakujemo, da bomo do konca leta dosegli podobno številko kot običajno, december je mesec, ko imamo zelo veliko odvzemov,” še pove Neli Skočaj, ki pa je zadovoljna, da je letos precej več tistih, ki so prvič darovali kri: “To je zelo spodbuden podatek.”

Neli Skočaj

sekretarka RK Nova Gorica

“Vse ljudi, tudi tiste, ki tega nikoli še niso naredili, pozivamo, naj razmislijo, da bi darovali kri. Želeli bi si čim več mladih, a ne le njih. Ni važna starost, nikoli ni prepozno.”


Najbolj brano