Knjižnico bodo začasno zaprli, ker bodo preuredili pritličje

Zaradi preureditve pritličja bo Goriška knjižnica od 24. septembra za teden dni zaprta. Kot pravi direktorica Irena Škvarč, je prenova nujna, med drugim bodo premaknili prireditveni prostor in približali otroški in mladinski oddelek. “V času zaprtja si bodo lahko člani knjige izposojali v ostalih naših enotah,” dodaja. Novost je paketomat, ki omogoča izposojo 24 ur na dan.

Knjižnica bo zaradi preurejanja zadnji teden septembra zaprta. Pred njo pa že stoji paketnik (desno), preko katerega si je mogoče knjige izposojati 
24 ur na dan. Kot pravi direktorica, se uporabniki te storitve že poslužujejo.  Foto: Mitja Marussig
Knjižnica bo zaradi preurejanja zadnji teden septembra zaprta. Pred njo pa že stoji paketnik (desno), preko katerega si je mogoče knjige izposojati 24 ur na dan. Kot pravi direktorica, se uporabniki te storitve že poslužujejo.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “V 22 letih, odkar smo v tej stavbi, smo skoraj podvojili število enot gradiva. To je potegnilo za seboj marsikaj, morali smo dodajati nove police, jih premikati, prestavljati … V nadstropju smo že uredili knjižnično zbirko, zdaj je prišel čas, da preuredimo prostore v pritličju,” direktorica knjižnice Irena Škvarč pojasnjuje, kaj je glavni razlog, da bo knjižnica od 24. septembra zaprta za predvidoma teden dni. “Če nam bo uspelo prej, bomo odprli prej,” dodaja.

Zamudnine med prenovo ne bodo tekle

Čeprav bodo prenavljali le pritličje, bodo zaprli celotno knjižnico. Razlog? “Ker gre za premikanje polic, je bolj varno, da zapremo celotno knjižnico. Po eni strani potrebujemo vse delavce, da lahko čim prej vse izvedemo, po drugi strani pa tudi če bi bilo nadstropje odrto, študentje ali dijaki ne bi imeli miru pri študiju,” pojasni Irena Škvarč. Med zaprtjem tudi ne bodo izposojali knjig, bodo pa lahko uporabniki knjige vračali na zunanjem knjigomatu, morebitnih zamudnin za ta čas seveda ne bodo zaračunavali. “Knjižnica ima sicer 11 enot, ki bodo ves čas nemoteno delovale, uporabniki si knjige lahko izposojajo tam, vrnejo pa lahko tudi v Novi Gorici,” pravi direktorica.

Zdaj izposoja knjig tudi v paketniku

V začetku avgusta so uvedli še eno novost. Pred vhod so namestili paketnik, ki omogoča izposojo kadarkoli. “Uporabnikom se želimo približati tudi v času, ko je knjižnica zaprta. Knjigomat je že zelo uporabljan, zdaj smo si omislili knjižnični paketnik. Uporabnikom, ki pri rezervaciji gradiva morajo navesti, da ga hočejo prevzeti v paketniku, na mobilno številko pošljemo sporočilo, da jih tam čaka gradivo. S sporočilom dobijo povezavo do aplikacije, ki je ista kot za ostale paketnike v mestu. Nato s pomočjo aplikacije prevzamejo gradivo,” direktorica pojasnjuje novost, ki se po knjižnicah kar hitro širi. In se prijemlje? “Zanimivo je bilo prve tri dni, ko ni bilo odziva, zdaj pa je ta način izposoje kar stekel. Zaenkrat nimamo težav, glede na odzive so uporabniki zelo zadovoljni,” dodaja.

Prireditveni prostorbo po novem pri vhodu

Po prenovi bo nekoliko drugačna razporeditev prostorov. “Že dolgo nas muči delitev otroškega in mladinskega oddelka, ki sta vsak na drugi strani knjižnice. Logično se nam zdi, da sta skupaj,” pojasnjuje, kaj se bo najbolj spremenilo za uporabnike: “Prireditveni prostor, ki je pri otroškem oddelku, bomo premaknili na povsem drug konec, kjer je zdaj mladinski oddelek, ob vhodu v knjižnico. Tam bo prostor za prireditve, delavnice, pravljična soba je tam, obiskovalci bodo lahko poklepetali.” Na njegovo sedanje mesto pa bodo premaknili mladinski oddelek.

Irena Škvarč

direktorica Goriške knjižnice Franceta Bevka

“V 22 letih, odkar smo v tej stavbi, smo skoraj podvojili število enot gradiva. Zdaj je prišel čas, da preuredimo prostore v pritličju, knjižnico bomo med deli za teden dni zaprli.”


Najbolj brano