Nova primorska zvezdica je v Istri!

Primorska ima poslej pet rdečih michelinovih zvezdic in štiri prejemnike. Ana Roš (Hiša Franko) ohranja dve zvezdici, po eno imata tudi poslej Uroš Fakuč (Dam) in Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu), novinec v imenitni družbi pa je mladi kuharski mojster Filip Matjaž iz konceptualne družinske restavracije COB v Portorožu. Ob njem so novi nosilca zvezdic še Uroš Štefelin (Hiša Linhart), ki jo je že imel v Vili Podvin, Igor Jagodic (Strelec) in nemara najbolj presenetljivo tudi David Žefran iz kranjskogorske Milke.

Filip Matjaž iz portoroškega Coba
Filip Matjaž iz portoroškega Coba 

SLOVENIJA > V tretjem izboru se je slovenska družina pod michelinovim ozvezdjem spet nekoliko povečala. V vodniku je zdaj 58 gostiln in restavracij. Včeraj so kuharskim mojstrom oziroma predstavnikom gostiln podelili priznanja v štirih kategorijah. Najbolj izpostavljena in željena je seveda rdeča michelinova zvezdica, ki oznanja vrhunsko kuhinjo, servis in vinsko karto. Na najvišji stopnički, z dvema michelinkama, ki označujeta izvrstno kuhinjo, ki ponuja tudi kaj izjemnega in za kar je vredno skreniti s poti, kot opredeljujejo pri zgodovinskem francoskem vodniku, ostaja Ana Roš z ekipo iz Hiše Franko v Starem selu pri Kobaridu. Po eno zvezdico sta ohranila Uroš Fakuč iz Dama v Kromberku in Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu, od včeraj pa jo ima tudi mladi kuharski mojster Filip Matjaž, ki z bratom Patrikom vodi konceptualno restavracijo ob družinskem hotelu Tomi v Portorožu.

Nova zvezdica je v Portorožu

“Po resnici povem, da tako visokega priznanja nisem pričakoval. Ob 11. uri so mi sporočili, da moram na vsak način priti v Ljubljano. Z bratom sva sedla v avto in se odpeljala. Vesel sem, zdaj pa nas čaka še več akcije in izboljšav. Tako ali tako pa nikoli ni konca,” je bil vesel Filip Matjaž. Restavracijo vodita skupaj z bratom Patrikom, ki je glavni v strežbi in pri vinih ter drugih pijačah, ob njima je v restavraciji, ki ima le štiri mize, še nekaj sodelavcev. Restavracija je umeščena ob družinski hotel Tomi družine Matjaž, koder je Filip začel kariero, ko pa se je odločil, da bo v življenju kuhar, so v restavracijo preoblikovali dotedanjo družinsko hišo. Filip Matjaž je svoj talent dokazoval že na hudi konkurenci v tujini, februarja pa ga je gastronomski vodnik Gault Millau za Slovenijo razglasil za kuharskega mojstra prihodnosti.

Rdeče in zelene zvezdice

“Dobro je, da michelinke dobivajo ključne turistične destinacije,” je na kratko komentirala dr. Maja Uran Maravič s Turistice michelinki za Portorož in Kranjsko goro, ki jo je prikuhal David Žefran iz Milke tik nad jezerom Jasna. Radovljica ohranja eno zvezdico. Uroš Štefelin jo je imel v Vili Podvin, po selitvi v Hišo Linhart v središče mesta jo je izgubil, zdaj so mu jo spet dodelili, Vili Podvin z novo ekipo pa je pripadlo priporočilo. Zvezdico je ob bučnem aplavzu dobil še Igor Jagodic iz restavracije Strelec na ljubljanskem gradu, ohranili pa so jo tudi Jorg Zupan (Atelje, Ljubljana), Luka Košir (Grič, Šentjošt nad Horjulom) in Gregor Vračko (Denk, Zgornja Kungota). Veliko navzočih na včerajšnji podelitvi v Cankarjevem domu pa je v slovenskem ozvezdju (spet) pogrešalo priznanje za Janeza Bratovža (JB, Ljubljana) in Jureta Tomiča (Debeluh, Brežice).

Za trajnostni koncepti in naravi naklonjeno gastronomijo Michelin od leta 2020 podeljuje zelene zvezdice. Letos so jih dodelili šestim gostilnam: štiri, med njimi tudi Hiša Franko in gostilna Mahorčič iz Rodika s kuharsko mojstrico Ksenijo Mahorčič, so jo ubranile, na novo pa sta ugledno priznanje dobili Hiša Linhart in gostilna Repovž iz Šentjanža na Dolenjskem.

Isti kot v lanskem letu ostajajo tudi prejemniki pomembnega znaka BIB Gourmand, ki označuje dobro razmerje med kakovostjo in ceno. Na Primorskem ga imajo ob vhodu Jožef iz Idrije, Mahorčič iz Rodika in Ruj iz Dola pri Vogljah.

Michelinova priporočila ima v Sloveniji 41 restavracij, med njimi je šest novih, tudi Špacapanova hiša iz Komna in Altroke iz Ljubljane, ki je v lasti Matjaža Čoka s Škofij. Na Primorskem so priporočila ohranili Calypso iz Nove Gorice, Etna iz Divače, Gredič iz Ceglega, Hiša Krasna iz Lokve, Hiša Torkla iz Kort, Kendov dvorec iz Spodnje Idrije, Pikol iz Rožne Doline, restavracija Hotela Marina iz Izole, Rizibizi in Sophia iz Portoroža, Stara gostilna iz Pirana in tudi Vila Planinka iz sistema družbe Postojnska jama na Jezerskem.

Nove priložnosti, nove zgodbe

“Naši inšpektorji so bili navdušeni, ko so odkrili, kako iz leta v leto po vsej državi nastajajo ali napredujejo visoko kakovostne restavracije, je po video zvezi iz Pariza poudaril Gwendal Poullennec, mednarodni direktor michelinovih izdaj. “Gastronomija ima pomembno mesto v novi Strategiji slovenskega turizma za obdobje do leta 2028. Je eden ključnih turističnih produktov slovenskega turizma. Naši kreativni chefi dokazujejo, da so lahko tudi gastronomski užitki samostojen turistični produkt. Takšna 5-zvezdična doživetja so tako sama po sebi razlog za obisk posamezne destinacije,” je na včerajšnji svečanosti dejal Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. “Kljub izzivom, s katerimi se soočajo gostinci v zadnjem obdobju, smo jim hvaležni, da gradijo dalje, iščejo nove priložnosti in oblikujejo nove zgodbe. Ostajajo zvesti tistemu, kar najbolj cenimo: lokalnemu, avtentičnemu, trajnostnemu, zdravemu, kreativnemu, inovativnemu in pristno gostoljubnemu,” pa je ministra dopolnila Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Michelin je pomagal prekrmariti koronski čas

Čas, odkar je Slovenija v michelinovem ozvezdju, je zelo poseben. “Leta 2020 je Michelin prišel v Slovenijo v idealnem času. Potrebovali smo regionalnega gosta, brez Michelina pa bi ga težko dobili,” ocenjuje Ana Roš. Meni, da je Michelin svojevrstno ogledalo za gostince. “Dve zvezdici dvigneta pričakovanja gostov, zato se je treba vseskozi dokazovati. A imamo nove, zahtevne goste iz Francije, Belgije, Nizozemske,” niza učinke zvezdic.

Tudi Tomaž Kavčič pravi, da je med gosti v zadnjih letih več Francozov, pa tudi Skandinavcev. “Mi smo bili že pred zvezdico vseskozi polni, a gre za pomembno potrditev zame in za vso ekipo. Čutimo veliko odgovornost, tako do gostov kot tudi do države, ki je omogočila, da imamo v Sloveniji michelinov vodnik,” pravi.

Zanimiv premik v strukturi gostov pa se je po zvezdici zgodil v kromberškem Damu. “Bil je čuden čas, a z Michelinom so k nam prišli tudi slovenski gostje, ki jih prej skorajda ni bilo,” pojasni Uroš Fakuč. “Delamo z enako filozofijo, trudimo se, da smo vsak dan boljši,” dodaja.


Najbolj brano