Univerza v Novi Gorica bo raziskovala atmosfero tropskega Atlantika

Center za raziskave atmosfere Univerze v Novi Gorici in organizacija GreenLight WorldFlight, s katero sodeluje tudi svetovno znani pilot Matevž Lenarčič, bosta tudi letos septembra sodelovali v raziskavah vpliva naravnega in človekovega onesnaževanja z aerosoli ter trdimi delci na segrevanje atmosfere in nastanek hurikanov nad južnim Atlantikom.

Matevž Lenarčič se bo v Slovenijo predvidoma vrnil 22. septembra 
2022. Foto: Matevž Lenarčič
Matevž Lenarčič se bo v Slovenijo predvidoma vrnil 22. septembra 2022. Foto: Matevž Lenarčič

NOVA GORICA > Lenarčič bo 11. septembra z Grišo Močnikom z Univerze v Novi Gorici začel merilne polete na Zelenoortskih otokih v koordinaciji s posadko raziskovalnega letala DC-8 ameriške vesoljske agencije Nasa. Njihovo lokacijo bo medtem preletel satelit Aeolus evropske vesoljske agencije ESA.

Močni vetrovi, ki jih povzročajo tudi cikloni, ki nastajajo na območju otokov, prinašajo velike količine saharskega peska, črnega ogljika in drugih onesnaževal prek Atlantika v Južno in Srednjo Ameriko. Plasti saharskega peska in črnega ogljika segrevajo ozračje, vpliv tega pojava na nastajanje tropskih neviht in hurikanov pa še ni dobro raziskan.

Zakaj peščeni delci ostajajo tako dolgo v zraku in koliko mešanice saharskega peska in saj segrevajo atmosfero, so vprašanja, na katera bo poskušala odgovoriti raziskovalna kampanja JATAC 2022, v kateri sodelujejo tudi Nasa, ESA, nacionalni observatorij v Atenah ter univerzi v Miamiju in Washingtonu.

Lenarčič se bo v Slovenijo predvidoma vrnil 22. septembra 2022.

Lenarčič je doslej z ultralahkim letalom po neuspelem poizkusu leta 2002 dvakrat obletel svet, leta 2004 in 2012, leta 2013 pa je bil s strani glavnega novičarskega portala v letalski industriji Flightglobal izglasovan za najboljšega letalca na svetu.


Najbolj brano