Nepogrešljivi so bili tako v zraku kakor na tleh in tudi z vodnim topom

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sta se v ponedeljek pred Policijsko akademijo v Tacnu s sprejemom zahvalila vsem policistom, ki so pomagali pri obvladovanju julijskih požarov na Krasu, še posebej pa policistom novogoriške uprave.

V ponedeljek so se v Tacnu slovesno zahvalili vsem policistom, ki 
so pomagali obvladovati julijske požare na Krasu. Foto: Erik Perušek
V ponedeljek so se v Tacnu slovesno zahvalili vsem policistom, ki so pomagali obvladovati julijske požare na Krasu. Foto: Erik Perušek

TACEN > Gašenje največjega požara v zgodovini Slovenije so zaznamovali nadčloveški napori, solidarnost in požrtvovalnost vseh interventnih služb v izjemno težkih, peklenskih razmerah. Z neusmiljenimi ognjenimi zublji so se borili gasilci, policisti, vojaki, piloti, prostovoljci in drugi.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav sta se zato v ponedeljek v Tacnu s sprejemom zahvalila vsem sodelujočim, predvsem policistom.

Novogoriški kriminalisti vzroke požarov še iščejo

Na novogoriški policijski upravi so pojasnili, da od zaznave pojava požarov v naravi na območju goriškega Krasa (15. julija) vodijo preiskavo, da bi odkrili vzroke za njihov nastanek ter ugotovili, ali so bili podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. “V obsežni kriminalistični preiskavi so policisti do sedaj opravili več ogledov krajev požarišč, zbrali so številna obvestila in dokaze ter izvedli druge aktivnosti,” je potrdil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik. Kot je dodal, do sedaj niso potrdili obstoja razlogov za sum, da je bilo storjeno naklepno uradno pregonljivo kaznivo dejanje. Novogoriški kriminalisti s preverjanjem okoliščin požarov na goriškem Krasu nadaljujejo.

Junaško so pomagali ukrotiti uničujoče požare

Kot sta poudarila, so bili v gašenje in pregledovanje požarišč polno vključeni vsi razpoložljivi policijski helikopterji ter vodni top. Na terenu so bili policisti poleg tega zadolženi še za cel spekter drugih nalog: od zagotavljanja nemotenega prometa interventnim vozilom in spremljanja izrednih prevozov do obveščanja krajanov, pomoči pri evakuiranju in varovanja premoženja prebivalcev. Posebno zahvalo pri tem sta izrekla Policijski upravi Nova Gorica, ki je na terenu opravila levji delež operativnega dela ob pomoči drugih policijskih uprav in enot generalne policijske uprave. Sprejema se je udeležilo več kot 30 novogoriških policistov, poleg njih pa tudi več policistov koprske uprave.

Ministrica je med drugim orisala, da je bila julija ob obisku štaba pretresena nad uničujočo močjo narave. “Hkrati pa sem bila pomirjena. Videla sem namreč popolno uigranost, usklajenost in predvsem predanost vseh sodelujočih. Policistke in policisti ste se tu izredno izkazali,” je poudarila in se navezala na hitro in profesionalno organiziranost z vsemi razpoložljivimi kadri, opremo ter vozili, s čimer so po njenih besedah junaško pomagali ukrotiti uničujoče požare.

Varovali šibkejše pred močnejšim

Ministrica se je vsem sodelujočim iskreno zahvalila za izkazano moč, pogum in predanost. “S tem ste dokazali, da ste policistke in policisti v najžlahtnejši obliki tega najlepšega poklica: služili ste ljudem, varovali njihova življenja in premoženje ter predvsem varovali šibkejšega pred močnejšim - le da je bil tokrat vaš nasprotnik strahoten požar.” Kljub izredno težkim razmeram k sreči nihče ni utrpel hujših poškodb.

Lindav pa je izpostavil, da je pri gašenju požara na Krasu skupaj sodelovalo več kot 300 policistov. Ponedeljkovega sprejema so se udeležili tisti, ki so opravljali različne naloge in tako preprečili, da bi naravna katastrofa postala še humanitarna. Prišli so tudi policisti, ki so na pomoč priskočili kot prostovoljni gasilci.

Tvegali so svoja življenja

Zahvalil se je še gasilcem, reševalcem, pripadnikom civilne zaščite, vojske ter ostalih služb, s katerimi tudi sicer policija sodeluje in v takšnih izrednih razmerah skupaj skrbi za varnost prebivalcev Slovenije. “Vsa čast za izkazan pogum in prestane obremenitve, ki bi jih zmogel le redko kdo, ter za vztrajnost, na katero so prebivalci Krasa upravičeno računali in vedeli, da jih ne boste pustili na cedilu. Tvegali ste svoja življenja. To je največ kar lahko človek naredi za sočloveka,” je prvi mož policije ponosen, da lahko vodi kolektiv takih ljudi.

“Zahvala je vsekakor zaslužena. Šlo je za izstopajočo in obsežno naravno nesrečo, ki je zahtevala učinkovito operativno sinergijo vseh služb zaščite in reševanja. Lahko zagotovimo, da se bo policija kot del tega sistema vedno prioritetno odzivala in vključevala v reševanje situacij, v katerih je na prvem mestu pomoč, zagotavljanje varnosti prebivalcem in varovanje njihovega premoženja,” pa je včeraj dejal direktor novogoriške policijske uprave Evgen Govekar in dodal, da je sestavni del tovrstnih nalog tudi preiskovanje vzrokov požarov in s tem povezana kriminalistično tehnična opravila, ki so jih vzporedno intenzivno izvajali že med požari.


Najbolj brano