Slovenija je v četrtfinalu svetovnega prvenstva!

V ljubljanski dvorani Stožice so slovenski odbojkarji v osmini finala svetovnega prvenstva premagali Nemčijo s tremi dobljenimi seti proti enemu in se tako uvrstili v četrtfinale SP. Četrtfinale svetovnega prvenstva je največji uspeh naše odbojke doslej, nocojšnja zmaga pa je najlepša nagrada kapetanu Tinetu Urnautu za 34. rojstni dan. Tine se je navijačem še posebej zahvalil.

 Foto: Igor Mušič
Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Slovenski selektor Gheorghe Cretu je začel standardno: organizator je bil Novogoričan Dejan Vinčić, bloker Jan Kozamernik, napadalec Tonček Štern, sprejemalca Klemen Čebulj in Tine Urnaut in libero, Kanalec Jani Kovačič.

Prvi niz Slovencem

Nemci so tokrat pokazali več natančnosti kot na prvi tekmi in do izida 7:7 sta se ekipi menjavali v vodstvu. V enakem slogu se je tekma še nadaljevala (8:8), 9:9.

Obe ekipi sta ostajali natančni in skoraj vsaka akcija je bila neubranljiva. Slednjič je na dober servis Jana Kozamernika uspelo Alenu Pajenku in Klemenu Čebulju ustvariti nekoliko večjo prednost (11:9). Trd odpor Nemcev ni bil presenečenje. Gre za ekipo, ki je bila v letošnji svetovni ligi na približno na slovenski ravni (12. mesto, Slovenci 10.), pa tudi na lanskem evropskem prvenstvu, kjer so bili Slovenci srebrni, so Nemci prišli zelo daleč (šesti).

Sredi niza se je tekmec začel z napakami lomiti, Slovenci pa so vztrajali z natančnostjo in agresivnostjo in naredili lepo razliko , 15:10. Prednjačila sta Tonček Štern in Klemen Čebulj, ki je nemški blok elegantno preigral še za 16:11. Podobno mehko je skozi nemške roke to storil kapetan Tine Urnaut (17:12), piko na i pa je v bloku dodal še organizator Dejan Vinčić (18:12).

Nemci so skušali naše ustaviti z močnim servisom, a so pri tem naredili preveč napak in tako so naši fantje vstopili v končnico niza z lepo prednostjo 20:14. Nemci so nadaljevali na silo, grešili in našim olajšali delo (22:14). Precej je k težavam gostov pripomogel slab sprejem natančnih servisom Tineta Urnauta, po katerem lahko vrnjenih žog ni bilo težko zaključiti. Klemen Čebulj je za 24:15 še enkrat več prelisičil nemški blok. Nemci so nato pritisnili s servisi. Nekaj časa jim je uspelo, po tem pa so zadeli mrežo in naši so dobili prvi niz z izidom 25.18.

Zmaga prinaša veliko - vstop v četrtfinale, med osem najboljših na svetu, kar bi pomenilo avtomatsko izboljšanje 12. mesta Slovenije iz minulega svetovnega prvenstva.

Dvorana Stožice je razprodana, za ogrevanje vzdušja pred dvorano je skrbela skupina Šank Rock z novogoriškim kitaristom Borom Zuljanom. Tisti odbojkarski navdušenci, ki niso uspeli priti do vstopnic, si bodo lahko tekmo ogledali v navijaški coni pred dvorano na velikem zaslonu, televizijski gledalci pa jo lahko spremljajo na Pop TV.

Če bodo Slovenci danes zmagali, bodo v sredo ob 21. uri, v Stožicah v četrtfinalu igrali z zmagovalko ponedeljkove tekme med Nizozemsko in Ukrajino.

Slovenci ekspresno dobili tudi drugi niz s 25:19

Drugi niz so Slovenci začeli še bolj natančno kot prvega. Tekma je ostala dokaj tesna, a je naša reprezentanca pokazala več raznovrstnosti v akcijah. Točke so padale z vseh položajev.

Spet je naša reprezentanca prišla v končnico niza z ugodno prednostjo 20:16. Nemški selektor Michal Winiarski je menjal skoraj po hokejsko in iskal začetno postavo, slovenski selektor pa je vztrajal z začetno postavo in je menjaval le blokerja Jana Kozamernika in Alena Pajenka. Prav blok je v končnici niza deloval dobro in prispeval še točko za 22:18. Zaključno žogo je z asom priboril Klemen Čebulj za 24: 19, napad za 25:19 in dobljen drugi niz pa je realiziral Tonček Štern.

Tretji niz Nemcem z izidom 21:25

V tretjem nizu so na začetku Slovenci naredili preveč napak, nekaj napadov pa so skušali zaključiti atraktivno s preigravanji, a so Nemci njihove namere prebrali in naš selektor Gheorghe Cretu je moral pri zaostanku 4:9 vzeti odmor.

Pogovor je pomagal. Zaostanek se je kmalu zmanjšal na 9:10 in 10:11. Nato je na servis Jana Kozamernika Tine Urnaut izenačil na 11. točki. Po tem so se začela obdobja izenačenj in menjav v vodstvu. (12:12, 12:13., 13:13, 14:13, 15:14, 15:16).

Postalo je očitno, da bo potrebna izjemna koncentracija in igra brez napak, saj so začeli Nemci brati slovensko igro. Naši fantje so vendarle našli nove akcije presenečenja in nabirali točke, a so jih tudi Nemci (16:17), ki so domače spravljali v težave s servisom in naš selektor je pri izidu 16:18 spet moral vzeti odmor.

Po tem je spet stopil na sceno Klemen Čebulj (17:18 in 18:18). Tokrat so odmor morali vzeti Nemci, ki niti z ostrimi napadi niso prebili slovenske obrambe.

Tudi v nadaljevanju je bila ta čvrsta. Jan Kozamernik je blokiral za 19:18, žal pa so nato naši fantje naredili dve napaki in gostje so bili spet v prednosti. Slovenci so se nekako izvlekli, a je postalo očitno, da tempo igre pada.

Selektor je zato poslal v igro hitrejšega organizatorja Gregorja Ropreta, Dejan Vinčić pa je šel na klop , a so se krizne minute nadaljevale. Tonček Štern je dva napada zgrešil in položaj je pred končnico niza postal resen 20:22 za Nemce.

Ruben Schott je bil nevaren na servisu, a je Klemen Čebulj z uspešnim napadom spet vlil nekaj upanja (21:23). Toda Nemci so bili v napadu natančni in so si priigrali zaključno ćogo pri 21:24, nato pa je Tonček Štern še zgrešil udarec za napad in Nemci so osvojili niz za skupni izid 2:1 za Slovenijo. Tretji niz se je končal z 21:25.

Odločilni četrti niz

V začetku četrtega niza se je pokazalo, da so Nemci prebrali akcije Klemena Čebulja. Selektor Gheorghe Cretu ga je zamenjal z Rokom Možičem, ki je dobro sprejemal, serviral in stabiliziral slovensko igro, pomagal pa je tudi v bloku.

Po začetnih težavah je hitro vodenje igre Gregorja Ropreta obrodilo sadove in Slovenija je povedla s 14:10 in 15:11. in 17:¸12. Obe ekipi sta forsirali močan servis in grešili, a prednost naših je ostajala (19:13)..

Slednjič je Jan Kozamernik ujel Nemce v bloku za lep vstop v končnico (20:15).

Tonček Štern je naredil pomemben napad za 21:17. Po tem je prišel na servis v tem elementu nevarni Ruben Schott. Nemci so se približali (21:19), a je nato kapetan Tine Urnaut le preigral tekmece za 22:19, po dobrem sprejemu pa je bil Alen Pajenk bliskovit pri mreži za 23:20.

Toda Nemci so uspešno napadli, po tem pa je as dosegel še Linus Weber. Nemci so prišli povsem blizu - 23:22. V nadaljevanju je zelo pomembno točko dosegel Rok Možič - priboril je zaključno žogo za 24:22, Nemci pa so zadnji napad poslali izven igrišča in slovensko rajanje se je lahko začelo .

Slovenija je zmagala s 3 : 1 in je v četrtfinalu. Zadnji niz se je končal s 25:22.

Slovenci bodo četrtfinale igrali sedmega septembra. Tekmec pa bo Ukrajina ali Nizozemska. Ta tekma bo na sporedu v ponedeljek ob 17.30.


Najbolj brano