Iz morja izvlekli za poln zabojnik odpadkov: od steklenic do nakupovalnega vozička

Na videz vedno bolj čisto slovensko morje še vedno skriva smeti, čeprav na srečo ne toliko kolikor pred leti. Nemarneži med nami v morje odvržejo vse, kar jim je v nekem trenutku odveč. Od praznih steklenic in pločevink do skiroja, pa tudi nakupovalni voziček se je našel v mulju tik ob promenadi na koprskem Ukmarjevem trgu.

 Foto: Darjan Gorela
Foto: Darjan Gorela

KOPER > Že štirinajsto leto za čisto morje skrbi tudi koprsko Potapljaško društvo Oceanik, ki je tudi letos organiziralo čistilno akcijo z naslovom Čisto morje naš ponos. V Kopru se je v soboto zbralo okoli 60 prostovoljcev, med njimi 29 potapljačev, ki so čistili pod morsko gladino, ostali pa so za organizacijo in podporo skrbeli na kopnem.

Smeti so iz morja pomagali vleči tudi fantje iz Gasilske brigade Koper s čolnom, z bojami pa so ustrezno zaščitili tudi območje akcije. Organizatorji se za pomoč zahvaljujejo tudi suparjem in NNN - Naredi nekaj za naravo, ki so pomagali potapljačem pri prevzemanju vreč s smetmi.

Na kopnem je potekal spremljevalni program, kjer so obiskovalce osveščali o pomembnosti varovanja morja in predvsem o primernem odlaganju smeti. O podvodnem svetu pa je prisotnim marsikaj razodel Valter Žiža, nekdanji skrbnik piranskega akvarija.

Prireditev brez radodarnih sponzorjev in donatorjev ne bi bila tako uspešna. Čistemu morju in sitim potapljačem so pripomogli Luka Koper - Živeti s pristaniščem, Mestna občina Koper, Marjetica Koper, Pekarna Kljun, Pekarna Mlinotest, Gostilna Karjola, Brin Gin, Mytilus, Medical gold d.o.o., EFG d.o.o., in seveda številni prostovoljci.


Najbolj brano