Po festivalih prihajajo gradbinci

Tolminsko festivalsko poletje z žanrsko zelo raznoliko glasbo se je na Sotočju zaključilo z reggae Overjamom. Namesto glasbenikov na Sotočje prihajajo gradbinci, ki nadaljujejo z delom na obvoznici. Prihodnje leto bo Sotočje festivalsko in tudi na pogled drugačno. Zdi se, da največjega festivala Metaldays ne bo več, vidni bodo končni obrisi obvoznice. Na dolgi rok se obeta vsebinska nadgradnja širšega območja Sotočja.

Zlasti mlajši iz cele Slovenije in širše skoraj zavidajo Tolminu s komaj 4000 prebivalci, da ga bogati izjemno glasbeno dogajanje s skupno okoli 25.000 obiskovalci. Tolminski vsakdan popestrijo s paleto tujih jezikov in kultur ter z najrazličnejšimi opravami, ki dajo vedeti, kateri glasbeni zvrsti pripadajo. Širijo obzorje duha. Praviloma so še najbolj atraktivni “črni” metalci. Res pa je tudi, da se domačini prek poletja po malem naveličajo stalnega glasbenega hrupa in gneče v trgovinah.

Hrup pri Sotočju pa tudi po odhodu festivalov ne bo povsem utišal. Na gradbišče tolminske obvoznice se s polno paro vračajo mehanizacija in delavci, ki hitijo s ciljem, da bi naložbo v vrednosti 9,5 milijona evrov dokončali do konca prihodnjega leta. Nadaljujejo z gradnjo mosta čez Tolminko in krožiščema na obeh bregovih reke, kjer so zaradi bližine festivalskega prizorišča dela povsem zaustavili.

“V času festivalov smo delali na bolj oddaljenih lokacijah, o čemer smo se z organizatorji korektno dogovorili. Zdaj na celotni trasi ponovno delamo na vso moč.”

Zvone Jerkič vodja gradbišča tolminske obvoznice

Edina lokacija s šestimi festivali v Sloveniji

Sotočje Tolminke in Soče v prelepem okolju plaž in gozda je že pred 23 leti odkril mednarodni Sajeta Art&Music festival, ki od vsega začetka povezuje različne ustvarjalne prakse in izkušnje. Gre za avtohtoni, tolminski festival. “Program je sestavljen po kriterijih, ki sledijo brskanju po manj znanih glasbenih svetovih in preseganju žanrske omejitve ter soočanju domače in tuje produkcije bolj ali manj obrobnih glasbenih praks. Na isti oder postavljamo različne glasbene zvrsti, kot so elektronika, jazz, rock, etno, klasika, eksperiment, skupni imenovalec je eksperimentiranje in kreativnost,” pravi glavni organizator, domačin Janez Leban.

Leta 2004 je Sotočje odkril Metalcamp, ki se je čez tri leta preimenoval v Metaldaysa. Tolminci si takrat niti v sanjah niso mogli predstavljati, kakšne razsežnosti bo s tem dobilo festivalsko dogajanje. Metalci so se v Sotočje zaljubili, iz leta v leto jih je prihajalo več, tako da zadnja leta beležijo okoli 12.000 gostov iz vsega sveta. Na odru se vrstijo zasedbe svetovnega dometa. “Metaldays je Tolmin postavil na zemljevid sveta in je veliko prinesel turizmu, saj so v času njegovega trajanja vse turistične postelje v Tolminu in okolici zasedene, gostilne in trgovine pokajo po šivih,” pravijo organizatorji s Slobodanom Milunovićem na čelu. Temu Tolminci absolutno pritrjujejo. Metalci so tudi zvedavi gostje, saj obredejo vse turistične točke v okolici.

Več o festivalskem režimu v prihodnje bo znano jeseni, ko se bo ponovno sestala skupina za spremljanje festivalskega dogajanja in vpliva hrupa na Tolmin in okolico.

Deseta obletnica Overjama in Punk Rocka

Soča Overjam reggae in Punk Rock Holiday sta letos praznovala deseto obletnico domovanja na Sotočju. “Punk Rock je poseben fenomen, saj karte za naslednji festival razprodam takoj po zaključku aktualnega,” je z obiskom zadovoljen programski vodja Andrej Sevšek. Letos so gostili okoli 6000 obiskovalcev. Vaba ni le kakovostna glasba, temveč tudi oder, kjer se obiskovalci družijo z glasbeniki. Komunikacija je bolj sproščena kot pri večjem in starejšem polbratu Metaldays. Tudi mavričasti Overjam z okoli 5000 obiskovalci vsako leto pritegne vrhunska glasbena imena. “Overjam si želi postati več kot le reggae festival,” pravi vodja festivala Andrej Težak - Tešky. Zato so letos nanj uvrstili tudi druge glasbene žanre, ki se lepo prepletajo: reggae punk, etno, ska, hip hop in še nekatere.

Glede na organizatorje sta avtohtona tudi športni festival Soča Outdoor in elektronski Butik. “Šport, zabava in narava je strnjen opis našega festivala Soča Outdoor, ki je letos gostil rekordnih 1800 tekmovalcev, skupaj s spremljevalci in obiskovalci pa je v čudovitem okolju na Sotočju uživalo preko 4000 ljubiteljev športa in narave,” je z iztržkom zadovoljen eden izmed pobudnikov festivala in vodja tekmovalnega dela, Tolminec Peter Dakskobler. Desetina tekmovalcev prihaja iz tujine. Soorganizatorka Butika, domačinka Romina Gerbec, ki živi v Ljubljani, pa pravi, da bi lahko prodali 5000 kart, vendar so se vnaprej odločili, da več kot 2500 gostov ne bodo imeli: “Zaradi tega, ker so tako želeli obiskovalci in ker prizorišče na plaži, kjer je glavnina dogajanja, večje množice niti ne prenese.” Vsi festivali so ekološko naravnani.

Letos je bila plaža na Sotočju od jutra do večera prvič odprta za vse, kar domačini in organizatorji pozdravljajo. Težav ni bilo, je pa tudi res, da je bilo domačinov le za vzorec. “Prihajajo sprehajalci psov in tja pa sem kakšna družina, kaj več pa ne,” so komentirali gostje festivalov.

Ali Metaldays res odhaja?

Poleti je viselo v zraku ugibanje, ali Metaldays res odhaja, kar na facebooku napovedujejo organizatorji. Nove lokacije ne razkrivajo. Morda je treba še nekoliko počakati, glede na to, da so prvotno rekli, da bi se lahko umestili v občinski koncept, ki po novem dovoljuje zgolj 5000 obiskovalcev na festival. Pozneje pa so povedali, da zadeva ne gre skozi, ker bi morali podvojiti ceno vstopnic, s čimer metalci ne soglašajo. Moti jih tudi obvoznica, ki bo presekala njihov obsežen kamp, ki sega od pokopališča do Sotočja. Ostali festivali omejitvam ne oporekajo, ker ne presegajo 5000 obiskovalcev. V skladu s festivalskim konceptom naj bi se na Sotočju v prihodnje lahko odvijalo samo pet festivalov, kar pomeni, da je eden odveč, glede na to, da jih je bilo letos šest.

Festivali da, toda uravnoteženo z domačini in okoljem

Občina Tolmin se je po dolgoletni festivalski tradiciji na Sotočju in južnem obrobju Tolmina zaradi različnih interesov organizatorjev in odzivov širše lokalne skupnosti znašla pred izzivom, kako festivale kot enega od pomembnih in prepoznavnih turističnih produktov Doline Soče upravljati v prihodnje. Festivalski turizem da, a s spremljanjem njegovega obsega in pogojev, so bila jasna priporočila prve študije obremenitve okolja, ki jo je ob koncu leta 2017 izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ) iz Nove Gorice.

Sledile so ankete, javne razprave in obravnave, letos junija pa tudi sklepi občinskega sveta o nekoliko drugačnem festivalskem režimu. Spremembe so dolgo napovedovali tudi gradnja obvoznice, občinski nakup objekta na Sotočju (nekdanjega hotela Paradiso), snovanje ideje o outdoor ponudbi in dejstvo, da je bližnje območje travnikov predvideno za stanovanjsko zazidavo. Več o festivalskem režimu v prihodnje bo znano jeseni, ko se bo ponovno sestala skupina za spremljanje festivalskega dogajanja in vplivu hrupa na Tolmin in okolico.

Pohodili “gas” na obvoznici

Vodja gradbišča Zvone Jerkič pojasnjuje: “V času festivalov smo delali na bolj oddaljenih lokacijah, o čemer smo se z organizatorji korektno dogovorili. Zdaj na celotni trasi ponovno delamo na vso moč.” Kot pravi, bodo v skladu z načrti celotno traso obvozne ceste ozelenili. Pod pokopališčem, kjer bo večje krožišče, bodo teren dvignili za okoli dva metra. Tam so že posekali drevje, obeta se popolna zapora državne ceste z obvozom skozi obrtno cono Na Logu. Prehod za pešce do pokopališča bo nemoteno potekal preko gradbišča.


Najbolj brano