V Istro po dežju manj cistern z vodo iz Unice

Padavine v noči na petek, ki so jih vremenoslovci napovedovali predvsem za osrednjo Slovenijo, smo dobili Primorci. V večjem delu Primorske je padlo več kot 30 litrov na kvadratni meter, v bližini vodozbirnega območja reke Rižane pa skupaj s padavinami v začetku tedna kar 74 litrov na kvadratni meter. Kaj to pomeni za vodooskrbo v Istri?

V Rižanskem vodovodu so za minuli  praznično podaljšan konec 
tedna povečali dovoze vode. V velike cisterne  je gre 25, v majhne  
pa  deset kubičnih metrov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V Rižanskem vodovodu so za minuli praznično podaljšan konec tedna povečali dovoze vode. V velike cisterne je gre 25, v majhne pa deset kubičnih metrov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

PRIMORSKA >Kot pravi meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič, je v tem tednu v Kubedu skupaj padlo 74 litrov na kvadratni meter, na Markovcu (vključno s padavinami pred osmimi dnevi) 53 litrov in v Luki Koper 44 litrov. “To so že količine, značilne za dobro polovico mesečnega povprečja,” pojasnjuje Gregorčič.

Ni jim več treba polniti struge Rižane

V Rižanskem vodovodu, kjer so nedavnih padavin zelo veseli, pravijo, da si lahko oddahnejo, vsaj do druge polovice prihodnjega tedna. “Kritični nivoji podtalnice na vseh virih so se nekoliko zvišali, okrepil se je tudi pretok vode v Rižani, zaradi česar nam v strugo ni več treba vračati dela načrpane podtalnice (50 litrov na sekundo, op. a.). Dopoldne je v minimalnih količinah znova pritekla voda na izviru Rižane, a gre za simbolne količine, ki bodo že v prihodnjih dneh postopoma usahnile,” je danes utemeljil direktor Martin Pregelj.

V noči na petek je padlo:

> v Biljah 16 litrov na kvadratni meter

> na Letališču Portorož 30 litrov

> v Luki Koper in Ajdovščini 32 litrov

> v Škocjanu 34 litrov

> v Kubedu 36 litrov

> v Godnjah na Krasu 37 litrov in

> na Slavniku 47 litrov na kvadratni meter

Nemoteno oskrbo s pitno vodo še vedno zagotavljajo z dovozi iz reke Unice, le da so zmanjšali število cistern. Dovoze sproti usklajujejo z Upravo RS za zaščito in reševanje, prilagajajo jih dnevnim potrebam in razpoložljivim količinam vode v posameznih virih. “Iz podtalnice reke Rižane zdaj črpamo 150 litrov vode na sekundo, iz vodarne Gabrijeli priteka po 30 litrov, iz Kraškega vodovoda Sežana nam zagotavljajo po 70 litrov in iz Istrskega vodovoda Buzet 55 litrov na sekundo. To zadošča zdajšnji porabi, ki znaša do 330 oziroma 335 litrov na sekundo.”

Se bodo uspeli ogniti redukcijam?

Nadejajo se, da se bodo uspeli ogniti že nekaj tednov grozečim redukcijam vode, zaradi česar bi morali oskrbo z vodo prekinjati po več ur dnevno. “To nam bo uspelo le z nadaljnjim doslednim upoštevanjem omejitev in prepovedi porabe pitne vode, ki ni namenjena nujnim zadevam, in s še kakšnim obilnejšim deževjem v prihodnjih dneh,” poudarja Pregelj. Čeprav se je poraba vode v turizmu v teh dneh, kot kaže, že nekoliko zmanjšala, se je sočasno povečala v drugih gospodarskih panogah, v katerih so se zaposleni vrnili s kolektivnih dopustov.

V Rižanskem vodovodu so z več kot 100 velikimi in več kot 40 manjšimi cisternami so zagotavljali tudi po 3200 kubičnih metrov dnevno.

Letošnje poletje ni najbolj vroče in najbolj sušno v Sloveniji doslej

Čeprav se nam zdi to poletje rekordno vroče in sušno, v Arsu pravijo, da ti presežki veljajo predvsem za Ljubljano, kjer po letu 1900 (odkar izvajajo meritve) še ni bilo ne tako sušno ne tako vroče. Tudi na območju merilnega mesta v Biljah so količine padavin za letošnje poletje precej podobne tistim izpred treh let, pri čemer poletje 2019 tam velja za najbolj sušno, glede temperatur pa v Arsu dopuščajo, da utegne letošnje poletje preseči tisto iz 2003, najbolj vročega doslej. Povsem drugače kažejo podatki z merilne postaje na portoroškem letališču; tudi če ne upoštevamo nedavnih padavin, jih je bilo v preteklosti že manj kot letos, in sicer leta 2000, 2003, 2012, 2013 in 2017. Pri tem pa je treba upoštevati, da se je letošnja suša, podobno kot tista leta 2003, začela še pred poletjem, saj je bil sušen že maj.


Najbolj brano