Nosečnica v Trstu zakuhala hud žur

Najprej je prepevala mehko, zasanjano, tu in tam je pobožala vse večji trebuh, prikimala, oznanila, da čuti brcanje ... Kako bi ga ne, noseča 35-letna Joss Stone je sinoči tudi sama vse živahneje poplesovala, otresala z grivo, z mogočnim glasom prepletala soul, funk, R&B, jazz, v radoživ smeh spravljala tako sebe kakor zbrane na šestem tržaškem poletnem festivalu Hot in the City.

Noseča Joss Stone je v skrbi za otroka prestavila jesenske 
koncerte, pozitivno energijo pa namerava z odra širiti še vse do 
konca avgusta. Foto: Andraž Gombač
Noseča Joss Stone je v skrbi za otroka prestavila jesenske koncerte, pozitivno energijo pa namerava z odra širiti še vse do konca avgusta. Foto: Andraž Gombač

TRST > Leta 1987 rojena angleška pevka Joss Stone, ki bo naslednje leto praznovala 20-letnico kariere, in njen tri leta mlajši partner, ameriški glasbenik in vojak Cody DaLuz, sta januarja lani povila prvorojenko Violet. “Pri vas bi ji najbrž rekli Violetta, a ne?” je občinstvo v Trstu pobarala izjemno prikupna pevka. Aprila letos je oboževalcem sporočila, da je pol leta prej prestala spontani splav in spet zanosila, zaradi česar bo primorana zamakniti nekaj koncertov. Poljaki jo bodo tako v živo slišali šele februarja prihodnje leto, ne oktobra, ta mesec pa namerava Joss Stone vse do zadnjega avgustovskega večera osvajati odre: v Belgiji, Nemčiji in ZDA, kamor jo pot vodi iz Trsta.

Foto: Andraž Gombač

Foto: Andraž Gombač

Plesala je bosa

Na gradu sv. Justa se je sinoči občinstvu, ki je skoraj do zadnjega zapolnilo sedišča, prikupila s širokim nasmehom, preprostostjo in razigranostjo, tudi s prismuknjenostjo - minutko si je vzela za klepet s hroščkom, ki ji je priletel na roko, nakar ga je skrbno pospremila z odra. Pozneje je v parter sestopila še sama, se sprehodila vzdolž prve vrste in z občinstvom prepevala priredbo stare Super Duper Love, ki jo je uvrstila že na odmevni prvenec The Soul Sessions (2003). S tega se je oglasila tudi pol stoletja stara Victim of a Foolish Heart.

Zvezdnica, ki je zaslovela kot najmlajša na vrhu britanske lestvice, prejela grammyja in dve nagradi brit, uživa ugled tako med kritiki in poslušalci po vsem svetu - doslej so pokupili 15 milijonov izvodov njenih albumov - kakor tudi med kolegi z več kilometrine. Ob sebi so jo gostili James Brown, Van Morrison, Herbie Hancock, Stevie Wonder ... Mick Jagger je z njo in drugimi celo ustanovil ad hoc superskupino SuperHeavy, leta 2011 so izdali tudi istoimenski album.

Pevka, ki je v Ljubljani že nastopila v letih 2009 in 2014, je na tržaškem večeru ljudstvo za ogrevanje povabila k harmoničnemu mrmranju med avtorsko Big 'Ol Game ... in zadovoljno pohvalila občinstvo: “Res ste dobri. Ne bi verjeli, kako slabo to zveni včasih.” Telesa in duše je še živahneje osvobajala skladba Free Me, bosa Joss je vse bolj poplesovala, nalezljivo razposajena in tudi prismuknjena - minutko si je vzela za klepet s hroščkom, ki ji je priletel na roko, nakar ga je skrbno pospremila z odra.

Nepremagljiva glasba

Na tokratni turneji predstavlja osmi album Never Forget My Love, ki ga je, kakor že pred enajstimi leti ploščo LP1, kot producent podpisal Dave Stewart iz dua Eurythmics. Z novega albuma je v Trstu najprej zazvenela naslovna pesem, posvečena ljubeznim, ki niso mogle trajati dolgo, a jih vendarle ne gre kar pozabiti. Po Tell Me What We're Gonna Do Now je pevka poslušalce pobarala, kako rečejo “I love you”. “Ti amo? Kako ljubko! Pa 'cheers'? Salute!” Preslišala pa je “na zdravje”.

Partnerju je posvetila novo Oh to Be Loved by You, ženskam pa You're My Girl. Spomnila se je, kako jo je prijateljica pred leti spremljala na turneji po državah, ki veljajo za nevarne: v Afganistanu, Siriji, Libiji, Somaliji ... “Tudi meni so odsvetovali potovanje tja, me spraševali, ali sem nora. Pa je bilo prav lepo! Čudoviti ljudje živijo povsod. In povsod ustvarjajo glasbo,” je prikimala in požela aplavz.

V čast neuničljivi ljubezni do glasbe je zapela Music, ljudstvo pa na noge spravila s priredbo stare Super Duper Love, ki jo je uvrstila že na prvi album. Sestopila je z odra, se sprehodila vzdolž prve vrste, z občinstvom pela, se rokovala, malce omehčala tudi tržaške varnostnike, zlasti tistega mrkega ...

Udarila je še z uspešnico You Had Me, prav tako z drugega albuma Mind Body & Soul (2004) se je oglasila funkovska Don't Cha Wanna Ride, nove verze je vtkala v priredbo You Got the Love, še posebej ognjevita je bila klasika I Put a Spell on You, v dodatku pa je Joss Stone med občinstvo metala sončnice in v sklepni Right to Be Wrong zbranim na grajskem dvorišču prigovarjala, da imamo tu in tam vsi pravico motiti se. Predstavila je svoj bend, v katerem so kitarist, basist, bobnar, klaviaturist, saksofonist, spremljevalni pevki ... in trobentač Aristo Tziniolis. Ne da bi sprva vedela, čigavega otroka nagovarja, je prav njegovemu sinku v občinstvu namenila poseben monolog: “Kadar ne boš hotel pospraviti sobe, narediti naloge ali boš preprosto poreden, spomni mamo in očeta na ta trenutek. Tudi ti imaš to pravico ...”  


Najbolj brano