Kitajska končala vojaške vaje v okolici Tajvana

Kitajska je za zdaj končala z vojaškimi vajami v okolici Tajvana, so danes sporočili iz Pekinga in dodali, da so učinkovito preizkusili bojne sposobnosti vojske. Kitajska vojska je vaje izvajala od prejšnjega tedna kot odziv na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Taipeiju.

PEKING > Vzhodno poveljstvo kitajske vojske je danes sporočilo, da je "uspešno opravilo različne naloge", poroča nemška tiskovna agencija dpa. S skupnimi vojaškimi operacijami oboroženih sil v morskem in zračnem prostoru okoli Tajvana je bila po njihovih besedah "učinkovito preizkušena bojna sposobnost vojske".

Kljub zaključku vaj bodo spremembe razmer v Tajvanski ožini še naprej deležne velike pozornosti. Kitajska vojska namreč načrtuje redne patrulje na tem območju, nadaljevala pa naj bi tudi z vojaškim usposabljanjem in drugimi pripravami.

Obisk Pelosijeve na Tajvanu minuli teden je sprožil razburjenje Kitajske, kjer so obisk razumeli kot provokacijo in vmešavanje v kitajske notranje zadeve. Peking, ki obravnava Tajvan kot del kitajskega ozemlja, je v odzivu na visoki obisk med drugim na pogovor pozval veleposlanike več držav skupine G7, uvedel sankcije proti Pelosijevi in prekinil sodelovanje z ZDA na več področjih.

V torek je nato vojaške vaje izvedla tudi tajvanska vojska, vendar so bile te, po navedbah Taipeija, napovedane že prej in niso bile odgovor na manevre Pekinga.


Najbolj brano