Obilnega deževja niti v prihodnjih dneh ni pričakovati

Obilnega deževja, ki bi omilil letošnjo izjemno sušo, niti v prihodnjih dneh ni pričakovati. Danes bodo krajevne plohe in nevihte, v nedeljo kaže na deloma sončno vreme, še bo možna kakšna ploha ali nevihta. Do sredine prihodnjega tedna bo vreme spremenljivo in temperature bodo malo nižje kot v zadnjih dneh. Letošnje zelo sušno poletje pušča hude posledice v kmetijstvu na Primorskem.

Težko je določiti, kje je največja škoda zaradi letošnje suše, saj gre za izjemno sušno leto na celotnem območju Primorske, poudarja direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda (KGZ) Nova Gorica Branimir Radikon. “Hudo so prizadete popolnoma vse kmetijske panoge na celotnem področju delovanja zavoda. Nekatere kmetije bodo lahko utrpele tudi do stoodstotno škodo.” Črte pod letošnjo sušo pa še ne moremo potegniti, saj smo komaj vstopili v avgust, pred nami pa je še september, torej še skoraj dva meseca vročih dni, opozarja Radikon. Upa si trditi, da je marsikateri skeptik o podnebnih spremembah ob letošnji suši moral spremeniti svoje mnenje. “Sušna obdobja so vse pogostejša in dolgotrajnejša. V prvi polovici letošnjega leta so bile padavine na Primorskem resnično skope, kaj dosti si v prihodnjih tednih tudi najverjetneje ne moremo obetati,” ugotavlja.

Pomanjkanje vode je kritično za vse sadne vrste

Na področju pridelave zelenjave izpostavlja težave v Istri, kjer ni zadostnih količin vode za namakanje sadik. “Dolga sušna obdobja in visoke temperature so ovirale uspešnost setve in pridelavo plodovk. Povečal se je tudi pritisk divjadi. Pomanjkanje vode je kritično praktično za vse sadne vrste, tudi v oljkarstvu in vinogradništvu. Obstaja nevarnost sušenja rastlin, predvsem v mladih nasadih. Tudi na področju krme je kritično stanje. Pričakujemo, da bodo živinorejci zaradi velikega izpada krme in otežene dobave primorani zmanjševati stalež živali,” poudarja direktor KGZ Nova Gorica.

Poletna suša bo vplivala na jesenski pridelek

Poletna suša bo vplivala na jesenski pridelek pri vseh kmetijskih panogah. “Na področju poljedelstva lahko izpostavimo, da so sušne razmere povzročile manjše število klasov zaradi suše v fazi razraščanja in posledično nižje pridelke in prisilno dozorevanje posevkov na lažjih tleh in pri poznih sortah pšenice, tritikale, pire. Trenutno je onemogočena setev strniščnih dosevkov, saj je presuho za plitvo kultivacijo tal in za vznik semena,” kritične razmere opisuje Radikon.

Suše se vsaj na nekaterih naših območjih bolj ali manj reden gost že od nekdaj. A v zadnjih dvajsetih letih se hude suše pojavljajo čedalje pogosteje, kar utegne pomeniti, da že gre za delovanje podnebnih sprememb. Klimatologi opozarjajo, da se Evropa že od letošnje pomladi sooča z obsežno sušo, ki je močno vplivala na vodostaj rek in kmetijstvo ter povzročila omejitve porabe vode.

Brez ustreznega namakanja ni sodobnega kmetijstva

Podnebne spremembe že močno vplivajo na količino dežja in ob letošnji suši lahko vidimo, kako pomembno je ustrezno upravljanje z vodnimi viri. “Kmetije se že brez suše soočajo s povečevanjem odhodkov zaradi draginje, sedaj pa se zaradi suše zmanjšujejo še prihodki. Država, ki sicer govori, da je kmetijstvo strateška panoga, bo morala resno ugrizniti v to kislo jabolko in pričeti z grajenjem ustreznejših pogojev za kmetovanje, pri čemer ima ključno vlogo ustrezen sistem namakanja,” poudarja Radikon. Brez slednjega si sodobnega kmetijstva ne more predstavljati. “Nenazadnje je kmetijstvo pomembno tako z vidika zagotavljanja hrane oziroma samooskrbe kot tudi preskrbe turističnih ponudnikov z lokalnimi pridelki,” še pristavlja.


Najbolj brano