75 let od vrnitve Primorske - proslava bo tokrat v Portorožu

Državna proslava ob 75. obletnici vrnitve Primorske matični domovini bo letos na predvečer praznika, 14. septembra, v portoroškem Avditoriju, so povedali na Protokolu Republike Slovenije. V septembru pa se spominjamo tudi 95 let ustanovitve Tigra.

Primorska proslava se v Avditorij Portorož vrača po letu 2005, ko so primorski praznik prvič obeležili kot državni praznik. Foto: Leo Caharija
Primorska proslava se v Avditorij Portorož vrača po letu 2005, ko so primorski praznik prvič obeležili kot državni praznik. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > 15. september, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba in se je večina Primorcev pridružila matičnemu narodu, je državni praznik, državna proslava pa je organizirana vsakih pet let in letos bo tako.

Priprave na obeležitev dneva vrnitve Primorske matični domovini že potekajo. “Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve je sprejel koledar preostalih državnih proslav v letu 2022, ki ga mora potrditi še vlada. V koledarju je na predvečer praznika vrnitve Primorske k matični domovini, 14. septembra 2022, ob 20. uri v Avditoriju Portorož predvidena državna proslava,” je pojasnil vodja službe za državne proslave Aleksej Adrijan Loos. Proslavo pripravljajo v sodelovanju z Občino Piran. Kdo bo slavnostni govornik, še ni dokončno določeno. “Koordinacijski odbor je za slavnostno govornico predlagal predsednico državnega zbora, mag. Urško Klakočar Zupančič,” dodaja Loos. “Scenarij in režijska ideja za proslavo sta v pripravi, na njuni podlagi bo dokončno potrjen tudi režiser umetniškega programa,” pojasnjuje.

Avditorij bodo odprli tudi za širšo javnost

Proslavo bo mogoče spremljati v neposrednem prenosu Televizije Slovenija, Radia Slovenija in prek spletnega portala RTV Slovenija. “Zanimanje za obisk proslave je veliko, k oddaji določenega števila naslovov vabljenih so bile med drugim povabljene primorske občine in veteranske organizacije, s čimer bo omogočena tudi široka udeležba zainteresirane javnosti na samem prizorišču. Avditorij Portorož ima omejeno število sedežev, k sreči pa je njegova kapaciteta dovolj velika, tako da pričakujemo, da bomo lahko v dneh pred proslavo del sedežev do zapolnitve mest ponudili tudi drugim državljanom, ki bi si želeli dogodek ogledati v živo; o načinu prijave bomo zainteresirane pravočasno obvestili,” je še pojasnil Loos.

Proslava se v Avditorij vrača po letu 2005, kjer so primorski praznik prvič obeležili kot državni praznik. “Bolj bi bili zadovoljni, da bi bila proslava na odprtem prizorišču, saj se Primorci s tem praznikom zelo identificiramo in se proslave udeležujemo v velikem številu. Spomnimo se samo Postojne in 10.000 ljudi. A računajoč, da je covid še vedno v zasedi, je tudi ta odločitev pametna,” meni Marjan Križman iz Zveze združenj borcev za vrednote NOB, ki ima v odboru ponovno svojega predstavnika. Po njegovih napovedih naj bi na odru stali pevci partizanskega zbora Pinko Tomažič, na začetku pa bodo svoje mesto po dveh letih svoje mesto znova dobili praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij.

Slovesno tudi ob 95. obletnici ustanovitve Tigra

Slovesno bo ves september tudi zaradi dveh drugih obletnic. Ob spominu na bazoviške junake in ob 95. obletnici ustanovitve organizacije Tigr in bodo v Bazovici, Trstu in Novi Gorici številni dogodki, ki jih bo sklenila slavnostna akademija 27. septembra v veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.


Najbolj brano