Požar na severu Aten ogroža naseljena območja

Po težavni noči se grški gasilci danes še vedno borijo z ognjem, ki se širi ob vznožju gorovja Pentelik na severnem obrobju Aten in ogroža tudi naseljena območja. Na terenu je skoraj 500 gasilcev s 120 vozili, devet letal in sedem helikopterjev, so po navedbah tujih agencij sporočili atenski gasilci.

Preventivno so evakuirali več naseljenih območij, otroško bolnišnico in atenski nacionalni observatorij. Foto: Profimedia
Preventivno so evakuirali več naseljenih območij, otroško bolnišnico in atenski nacionalni observatorij. Foto: Profimedia

ATENE > Številne gasilske ekipe so znova mobilizirali takoj, ko je vzšlo sonce, da bi pogasili požar, ki se je ponoči razširil v neposredno bližino gosto naseljenih predmestij na severu grške prestolnice, kot je Gerakas, kjer živi približno 29.000 ljudi.

Zaradi vetra je požar spreminja smer širjenja

"Zaradi jakosti in hitrosti vetra je požar vso noč nenehno spreminjal smer širjenja, kar nam je oteževalo gašenje," je danes zjutraj na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik gasilcev v Atenah.

Evakuirali več območij

Preventivno so evakuirali več naseljenih območij, otroško bolnišnico in atenski nacionalni observatorij. Grška policija je v izjavi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočila, da je z ogroženih območij umaknila skoraj 600 ljudi. Atenska obvoznica je na nekaterih odsekih zaradi slabe vidljivosti zaprta za promet. Po podatkih gasilcev je požar prizadel najmanj deset hiš, ocenjevanje škode pa se bo začelo takoj, ko bo požar pod nadzorom.

12 ljudi potrebovalo zdravniško pomoč

Po poročanju grške javne televizije ERT je 12 ljudi, vključno s tremi gasilci, poiskalo zdravniško pomoč zaradi lažjih poškodb in težav z dihanjem, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Grški premier Kiriakos Micotakis je po navedbah svojega urada sklical tudi krizni štab, ki naj bi poskušal rešiti nastali položaj. V zadnjih 24 urah so grški gasilci posredovali pri 117 požarih. Grška vlada je v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite zaprosila tudi za preventivno napotitev gasilcev iz več držav članic EU.

Lansko poletje so Grčijo in zlasti otok Evia v bližini Aten prizadele zelo visoke temperature in močni gozdni požari, ki so opustošili 103.000 hektarjev površin in v katerih so umrli trije ljudje. Letos prav tako požari v Grčiji povzročajo hude težave.


Najbolj brano