Ogenj se je nevarno približal hišam, a so jih uspeli ubraniti, nekatere so plameni le oplazili

Po Medjevasi in Moščenicah je včerajšnji dan na italijanski strani Krasa zaznamoval predvsem požar v Jamljah. V noči s torka na sredo se je ogenj namreč razširil proti vasi, že v torek zvečer jo je zajel dim. Domačini so se zaprli v hiše, okrog oken so postavljali mokre cunje, da bi preprečili ali vsaj omilili vdiranje dima v stanovanja.

Gost oblak redečega dima nad Jamljami.
Gost oblak redečega dima nad Jamljami. 

GORICA, TRST > Ogenj je poganjal močan veter, ki je večkrat spremenil smer. Včeraj okrog 11. ure so bili ognjeni zublji po besedah domačinov oddaljeni le kakih 150 metrov od hiš v Gregorčičevi ulici, nato pa so ogrozili še Grudnovo ulico. Gasilci so se več ur spopadali z ognjem, da bi zaščitili stavbe. Veter je potiskal dim proti hišam v Prvomajski ulici oziroma deželni cesti št. 55. Nekatere domačine so odpeljali na varno sorodniki. Okrog 12.30 je kazalo, da za hiše ni več pomoči - več virov je namreč poročalo o tem, da gorijo - v popoldanskih urah pa so nam domačini povedal, da jih je ogenj samo oplazil. Veter je ogenj pomikal proti slovenski strani Krasa. Bilo je še veliko dima, osebje civilne zaščite pa je opravljalo sanacijo požara.

Plameni naj bi zajeli samo dvorišča hiš, zgorela naj bi zapuščena baraka, delno pa tudi pokopališče in balkon. Česa takega nihče ne pomni. Leta 2003 je območje med Jamljami, Komarjami in Selami na Krasu zajel silovit požar, vendar je bil tokratni še večji.

Obvezno z masko

Po torkovem požaru je zaradi posledic dima tržiška županja Anna Cisint odredila obvezno nošenje maske FFP2 na prostem, v večernih in nočnih urah so odsvetovali zapuščanje domov. Dim je v popoldanskih urah zajel tudi Gorico, zaradi česar je goriški župan Rodolfo Ziberna pozval občane, naj se odpravijo od doma samo, če je to nujno, in naj na prostem nosijo zaščitne maske FFP2. Ziberna je o tem poslal občanom sporočilo tudi preko sistema Alert system. Goriški prefekt Raffaele Ricciardi je tudi županom občin Doberdob, Sovodnje, Ronke, Štarancan in Zagraj priporočil, naj sprejmejo podobno uredbo kot županja Tržiča Anna Cisint. V veliki zaskrbljenosti zaradi mirenskega požara so bili tudi v Rupi in drugih vaseh sovodenjske občine, kjer so sinoči pozorno spremljali razmere.

Požar je že od jutra gasilo osem helikopterjev, priletela sta tudi dva kanaderja. Domačini so povedali, da pri gašenju sodelujejo tudi gasilci iz Slovenije, ki so bili prej na delu na odseku med Jamljami in Komarjami, kjer so zjutraj zaustavili širjenje požara v smeri ceste, ki vodi v Brestovico.

Jameljce so evakuirali, ko se je ogenj preveč približal hišam. Odpeljali so jih v sprejemni center na Gradini, kjer so se pridružili prebivalcem Sabličev. Razmere v Sabličih so bile v torek zaradi dima zelo hude, zaradi česar so evakuirali stanovalce. Teh je bilo približno 20. V torek so jim najprej ponudili center Kremenjak v Jamljah, nato pa Gradino. Podžupanja Doberdoba Vlasta Jarc je povedala, da so ljudem nudili topel obrok in pijačo, domačini so pripravljali in delili hrano.

Včeraj se tam prišlo tudi do neljubega dogodka. Nekdo je namreč v centru popoldan sprožil preplah in povedal, da se ogenj bliža in da lokacija ni več varna. Ljudje, ki so bile na Gradini, so se zato premaknili v srednjo šolo. Doberdobski župan Fabio Vizintin je povedal, da izjava ni bila točna.

Sosedska pomoč

Večina evakuiranih Jamljcev je prespala pri sorodnikih, drugim pa je občina nudila nastanitev v Foljanu in v Červinjanu. Iz Doberdoba, kjer je z družino bil pri sorodnikih, se nam je oglasil mladi Jameljc Juri Ocretti, ki je včeraj zjutraj opazoval požar od doma. “Do poldneva ni bilo večjih težav, nato pa se je kar naenkrat, v 20 minutah, situacija močno poslabšala. Takrat smo zbežali z doma in šli v center Gradina. Nato so nas premestili v Doberdob,” je povedal. Tudi Igor Croselli je moral včeraj zjutraj zapustiti svoj dom. Pri njem je bilo v noči s torka na sredo kar nekaj slovenskih gasilcev, saj je njegov dom na strateški točki, od koder je dobro videti okolico. “Zelo sem hvaležen sosedu, ki je ostal doma in rešil očetovo in mojo hišo po odhodu gasilcev. Pri meni se je ponovno vžgalo in je sosed Ivan dobre pol ure gasil,” nam je povedal Croselli.

“Zatišje” pred “nevihto”

Razmere so se hitro spreminjale. Včeraj, malo pred 11. uro, je bilo v Medjevasi vse pod nadzorom. Čeprav so imeli domačini občutek, da so sredi vojne vihre, glede na dva kanaderja in helikopter, ki so nizko, vsake tri minute, preletavali vas. Ob 8.30 so gasilci v vasi pri Andreini Pahor postavili večji bazen in ga napolnili z vodo, v katerem je helikopter zajemal vodo in gasil zublje na območju pri Sabličih.

Pri Stefanu Santinatu in Maji Radetič, v zadnji hiši na robu vasi tik ob gozdu, ki se ji je požar v torek popoldne najbolj približal, so gasilci ostali na preži vso noč. “Stanje za enkrat ni zaskrbljujoče, samo veter se ne sme dvigniti,” je s kančkom upanja namignil poveljnik openskih gasilcev Paolo Slavic. Samo uro pozneje je bila slika povsem različna. Beli dim, ki se je dvigal iz okolice Sabličev, se je v hipu potemnil in veter ga je razširil nad medvejsko nebo. Z dimom pa se je proti vasi spet začel približevati ogenj. Stefano se je že ob zori lotil žaganja dreves okrog hiše, ki je med drugim lesena, podobnega dela so se ob gozdni poti, ki vodi proti Jamljam, lotili tudi mlajši vaščani, da bi čim bolj zaustavili pot ognju. Nedaleč stran, spomnimo, je tudi plinovod ... Z delom so neutrudno nadaljevali vse do večera, čeprav je veter naposled le ubral drugačno pot in vasi prizanesel.

Malo po 13. uri se je v Medjevas pripeljal devinsko-nabrežinski župan Igor Gabrovec. Dohitel je gasilce na gozdni cesti za Jamlje, da bi razumel, kako hitro se razvija požar in okrog 15. ure izdal odredbo, ki zaradi zaskrbljujočih vrednosti prašnih delcev PM10 določila obvezno nošenje zaščitne maske FFP2 na prostem v Medjevasi, Štivanu, Devinu in Ribiškem naselju do konca izrednih razmer. Vsem občanom je svetoval, naj ostanejo doma z zaprtimi okni.

Občina Devin - Nabrežina je zaradi kriznih razmer vzpostavila Občinski operativni center COC (Centro Operativo Comunale). V nabrežinski telovadnici so popoldne uredili center za prvo pomoč, kjer zbirajo hrano in pijačo za gasilce, prostovoljce in vse, ki so se znašli v stiski.


Najbolj brano