Dr. Erik Brecelj: “To je populizem čez trupla bolnikov”

Ko je DZ na izredni seji sprejemal interventni zakon v zdravstvu, ga ni podprla Levica, vzdržala se je tudi poslanka SD. Zdravnik dr. Erik Brecelj Levici očita populizem čez trupla bolnikov.

Dr. Erik Brecelj Foto: Leo Caharija
Dr. Erik Brecelj Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Poslanci so sicer z 48 glasovi za in 27 glasovi proti sprejeli zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema.

Levico zmotili koncesionarji

Zakon so podprli poslanci Svobode in SD, le Meira Hot se je vzdržala. Proti so glasovali poslanci SDS, večina poslancev NSi in poslanec Levice Miha Kordiš. Ostali poslanci Levice se se glasovanja vzdržali. Vzdržana sta bila tudi Vida Čadonič Špelič in Janez Cigler Kralj iz NSi.

Kordiš je poudaril, da interventni zakon ne sledi zavezam v koalicijski pogodbi po obvarovanju in krepitvi javnega zdravstva. V Levici so kritični, da zakon sredstva za dodatno opravljene storitve poleg javnim zdravstvenim zavodom namenja tudi koncesionarjem.

Ključni poudarki interventnega zakona

Interventni zakon posega v več zakonov s področja zdravstva. Osredotoča se na dolge čakalne dobe oziroma na zmanjšano dostopnost do zdravstvenih storitev. Zato so predvideni tudi dodatki za povečan obseg dela in za posebne pogoje dela na območjih občin z nižjo razvitostjo. Finančni učinek zakona je ocenjen na dobrih 200 milijonov evrov. Cilj je stabilizirati zdravstveni sistem in bolnikom zagotoviti ustrezno zdravstveno obravnavo. Zdravstveno ministrstvo želi do marca dobiti objektivni posnetek stanja in bolnika dati na prvo mesto.

Med ključnimi poudarki so še profesionalizacijo svetov zavodov, obvezno izvajanje vsakoletne notranje revizije v javnih zdravstvenih zavodov, pogon novega urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ter plačilo vseh izvedenih zdravstvenih storitev nad rednim obsegom programa. To bo začelo veljati 1. septembra in bo trajalo do konca prihodnjega leta. V prvih treh mesecih bodo to dodatno delo smeli izvajati samo javni zavodi, zatem tudi koncesionarji. Čakalne vrste naj bi se po oceni ministra Danijela Bešiča Loredana v letu dni skrajšale za polovico. Prve realnejše podatke o čakalnih vrstah pa pričakuje že do 15. septembra.”

“Naj pridejo pogledat katastrofe, s katerimi se srečujemo zdravniki”

Eden najuglednejših in najbolj priljubljenih zdravnikov dr. Erik Brecelj je po glasovanju v DZ za 24ur komentiral, da srečuje bolnike, ki so čakali na gastroskopijo pol leta in so jim odkrili raka na želodcu, ki bi ga pred pol leta še lahko pozdravili, ob tako pozni diagnozi pa so obsojeni na smrt. “Težko je to gledati in žalostno. Vabim Levico, da pride v mojo ambulanto gledat vsakodnevne katastrofe, s katerimi se srečujemo zdravniki, potem pa naj se igrajo z zdravjem bolnikov in čakalnimi vrstami in populizmom.”

Kot poudarja, so izjave Levice sicer “všečne, a nekoristne, populistične. Ampak to je populizem čez trupla bolnikov. Bolniki čakajo v čakalnih vrstah, umirajo ... Gre za bolnike, ki so vse življenje plačevali zdravstveno zavarovanje. Levici gre za populizem, ampak naj predstavijo rešitve, kako bodo skrajšali čakalne vrste. V enem mesecu naj pokažejo, kaj so naredili. Drugače naj izstopijo iz vlade. To je samo oviranje. Takega populizma smo imeli v preteklosti že preveč. 30 let.”


Komentar novinarja

Jasna Arko

Ločiti populizem od bolnih in smrti!

Niso prvič v dveh mesecih nastala nesoglasja v sedanji levosredinski koaliciji, je bilo pa minuli četrtek prvič jasno, da se razpoka v njej širi. Zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema Levica ni podprla. Kar je v ljudeh okrepilo že nekaj let zasidrano prepričanje: Levica (in še kdo) ni zanesljiv partner. To se je potrdilo že v Šarčevi vladi, ki jo je sesula prav Levica in tako odprla vrata Janševi. V zadnjih dveh mesecih sta Levica in SD že ...

Preberi več

Najbolj brano