Bojeviti delavci stražijo tovarno v Boljuncu

Vhod v tovarno ladijskih motorjev Wärtsilä v Boljuncu stražijo delavci in preprečujejo tovornjakom dostop; tako želijo preprečiti, da bi iz tovarne odpeljali stroje, potem ko je vodstvo finske tovarne šokiralo zaposlene in tržaško politiko z napovedjo, da proizvodnjo seli na finsko in da bo v Boljuncu ohranilo le razvojni oddelek. Tako bi delo izgubilo več kot 450 delavcev od skupno 973 zaposlenih.

Boj bo srdit, ne bomo se predali, so v en glas napovedali 
sindikalisti.  Foto: Damjan Balbi
Boj bo srdit, ne bomo se predali, so v en glas napovedali sindikalisti.  Foto: Damjan Balbi

BOLJUNEC > Boj bo srdit, ne bomo se predali, so v en glas napovedali sindikalisti. Ne bodo stavkali, ampak “stražijo” tovarno, da ne bi kdo začel odstranjevati strojev ali drugih predmetov. Onemogočili bodo tudi izhod blaga iz tovarne.

Še pred nekaj tedni so zaposlovali

Delavci so ogorčeni. “Ko so se v medijih v zadnjem času pojavljala ugibanja, da bo Wärtsilä zaprla tovarno v Boljuncu, je delodajalec vztrajno ponavljal, da so to lažne novice. Da je vse skupaj izmišljotina. Na koncu je bilo vse res,” je za Primorski dnevnik pred tovarno opisal 38-letni Openec.

Letos na Tržaškem ogroženih 1000 delovnih mest

Po napovedih sindikalnih organizacij naj bi bilo letos na Tržaškem ogroženih okoli tisoč delovnih mest: skoraj 300 delavcev tovarne Flex, ki namerava proizvodnjo preseliti v o Romunijo, 48 zaposlenih živilskega obrata Queen's (nekdanji Principe), zdaj pa še 450 delavcev finskega podjetja Wärtsilä. Med pozitivnimi novicami za prihodnost bi lahko bil tobačni velikan BAT, ki je lani potrdil svoj vstop na tržaški industrijski parket. Na območju Freeeste v Boljuncu gradi inovativni center, za katerega naj bi delalo več kot 2000 ljudi.

“Namera lastnika nas je šokirala, tudi če se je že dlje časa govorilo o tej možnosti, a se je vedno upalo, da tako skrajne odločitve ne bodo sprejeli. Tudi zato, ker je podjetje poslovalo dobro. Še toliko bolj me je presenetila novica o zapiranju proizvodnje, ker so pred tremi tedni v tovarni zaposlili tri fante. Ti so za delovno mesto v Wärtsili zapustili svoje prejšnje delovno mesto,” je dejal delavec s Krasa, ki je v tovarni že 15 let.

Foto: Damjan Balbi

Kot je poudaril, je bilo podjetje v preteklosti vedno korektno do zaposlenih. “V zadnjih letih so veliko investirali v proizvodnjo. Če upoštevam vse to, se mi zdi odločitev o selitvi proizvodnje neverjetna,” je sklenil slovenski delavec.

Delavci, sindikati, industrialci in politiki na isti strani

Fabio Kanidisek iz sindikata Fim Cisl je za Primorski dnevnik povedal, da je nekoliko bolj miren, potem ko so se za delavce tovarne odločno postavili deželni in državni politiki ter predsednik Industrijske zveze za severni Jadran Michelangela Agrustija. “Ne zgodi se pogosto, da zastopnik industrialcev tako odločno stopi na stran delavcev. Ganjen sem bil tudi nad množično udeležbo na zborovanju in pripravljenostjo delavcev, da stražijo,” je dejal sindikalist.

Foto: Damjan Balbi

Na vprašanje, če ocenjuje, da je tržaško vodstvo vedelo za namere Fincev, je dejal, da ne. Meni, da so šefi na Finskem namere skrbno skrivali tudi pred menedžerji v Trstu.

Delavce sta prišla podpret župan Doline Sandy Klun in senatorja Tatjana Rojc.

Sindikalisti se bodo danes srečali s predsednikom deželne vlade Massimilianom Fedrigo. Da razmere niso spodbudne, kaže njegova izjava, s katero je pozval tržiško ladjedelnico Fincantieri in druga podjetja, naj prekinejo poslovne stike z družbo Wärtsilä. Sestanek s finsko družbo zahteva tudi minister za gospodarski razvoj Giancarlo Giorgetti.


Najbolj brano