Tri dni po tramontani, med katero je umrl Avstrijec, je njegova jadrnica na kopnem

Jadrnica, zaradi katere je v četrtek zvečer umrl avstrijski morjeplovec, je od danes na suhem v izolski marini. Poškodbe na trupu plovila zgovorno kažejo, kakšno moč ima lahko tramontana.

Poškodbe  na  trupu  jadrnice   Foto: Pomorska uprava
Poškodbe na trupu jadrnice  Foto: Pomorska uprava

IZOLA > Tri dni po tramontani, ki je pometala po slovenski Istri, so zaposleni z uprave za pomorstvo iz morja pri izolskem valobrana dvignili jadrnico, zaradi katere je svoje življenje minuli četrtek tvegal 74-letni avstrijski morjeplovec.

Z delom so danes ob sedmih zjutraj. Potapljač je na jadrnico namestil balone, s katerimi so jo dvignili na površje in nato s plovilom odvlekli v izolsko marino, nam je povedal Arturo Steffe iz uprave za pomorstvo. Jadrnica je bila ob 11.30 že na suhem. Z dvigalom so jo dvignili še na kopno in jo namestili na plato. Stroške bo za zdaj poravnala izolska komunala, nato pa bo račun plačala zavarovalnica, pri kateri je zavarovano plovilo.

To je bilo pred tragedijo, ki se je zgodila minuli četrtek, privezano v portoroški marini. 74-letni Josef H. je z jadrnico pred tramontano priplul do Izole, jo privezal ob carinski pomol ter se z ženo in prijateljema odpravil v eno od izolski gostiln. Zaradi močnih sunkov vetra se je jadrnica odvezala, odneslo jo je proti valobranu ribiškega pomola. Ko je Josef H. opazil, kaj se dogaja, je stekel na pomol, da bi jadrnico rešil.

Kot smo poročali, je kljub opozorilom domačina, da je preveč nevarno, skočil na jadrnico, a je končal v razburkanem morju, jadrnica pa ga je stisnila ob skale. Avstrijcu ni bilo več pomoči, takoj je bilo jasno, da je utrpel hude poškodbe, predvsem glave.


Najbolj brano