Nutria Cup postaja zaščitni znak gostov Giordane in Mandrača

Obljuba dela dolg. Lani se je vse skupaj začelo, letos nadgradilo, kaj bo šele v prihodnje. Lanski poletni čvek je z uresničitvijo ideje padel na plodna tla, kanuistična osmerca pa vse bolj postajata zaščitni znak dveh znanih koprskih zbirališč vseh, ki jim posedanje v družbi pomeni nekaj več - gostilne Giordana in bara Mandrač.

Tik pred startom, še ob razmislekih, katero linijo ubrati na 
tekmi. Foto: Bojan Gluhak
Tik pred startom, še ob razmislekih, katero linijo ubrati na tekmi. Foto: Bojan Gluhak

SEMEDELA > Če ima London na Temzi obračun univerzitetnih osmercev Cambridga in Oxforda, se tradicija veslanja v največjem olimpijskem čolnu na noge postavlja tudi v Kopru. Resda je vse skupaj prilagojeno družabnemu dogodku, a če bi si kaj podobnega domislili tudi ostali gostinci, bi lahko mesto nasploh postalo samo še bolj prijazno.

Veslaška preizkušnja Nutria Cup je združila goste dveh znanih koprskih zbirališč - gostilne Giordana in bara Mandrač. Na fotografiji Rado Krmac iz Giordane (levo) in Matej pevc iz Mandrača. (Foto: Bojan Gluhak)

Tokrat so za več smeha kot tekmovalnega uspeha poskrbeli udeleženci regate, ki je luč sveta ugledala tudi kot naslednica nekdanje prve šagre v mestu, tradicionalnega veseljačenja ob dnevu borca. Spodnja Semedela je sicer od takrat doživela popolno preobrazbo, tako kot v zadnjem obdobju tudi bife Mandrač, ki vse bolj uspešno povezuje stare in mlade Semedelčane. Giordana pa je gostilna od vedno in vse od takrat se je zaradi bližine pokopališča tudi drži slogan “predzadnji pozdrav”.

V zadnjem tednu so pozorni obiskovalci v obeh lokalih čutili priprave na ta veseli dogodek. Treba je bilo prepričati preizkušene člane posadke, saj na želene okrepitve iz Oxforda in Cambridga ni bilo računati, ker so jim odgovorni zaračunali odškodnine, ki krepko presegajo izkupiček napitnine v obeh gostilnah. In tako se je bilo treba - kot vselej- zanesti na lastne moči.

Regata, ki se je začela v kanalu pod Vinakoprom in končala v semedelskem mandraču, je imela še eno posebnost: prireditelji so bili v stalnem kontaktu z meteorologi, ki so natančno izračunali razmerje plime in oseke, tako da nasedlih potem sploh ni bilo. Je pa bilo v kanalu med polurnim veslanjem in zabavanjem številnih, ki so regati bolj podrobno sledili, veliko vijuganja in iskanja prave linije. Tega veslačem ne gre zameriti, je pa pričakovati, da bodo čez leto dni že bolj uigrani. Na začetku so prvi potegnili rdeči (Giordana), plavi pa so jih hitro ujeli in tudi prehiteli. Na večini od enajstih letečih ciljev (vožnja pod mostovi) so držali vodstvo, pred zadnjim delom pa so pod Mandračem na veselje številnih kibicev tekmece prijateljsko počakali. Potem je sledil še sklepni del, ki pa se mu je kronist dogodka odrekel, ker ga je premamilo udobje prijetne naravne sence ob lokalu. Za tiste, ki rezultate vseeno spremljajo bolj podrobno, pa velja dodati, da so bili plavi predzadnji, rdeči pa odlični drugi. In še to, lokalne nutrije so se vsaj za eno popoldne veslačem iz kanala prijazno umaknile.


Najbolj brano