Zagotovimo prijetne poletne dni tudi našim ljubljenčkom

Poletne vremenske razmere ponujajo številne možnosti rekreativnih aktivnosti, ki tako na ljudi kot na živali vplivajo različno. Nekateri se visokih temperatur veselimo, drugi spet vročinske vale pričakujejo s strahom. Počutje posameznika je namreč povezano z individualnimi sposobnostmi uravnavanja telesne temperature in sposobnostjo ohlajanja.

Ljudje imamo v primerjavi s psi in mačkami precej več mehanizmov, odgovornih za zaščito telesa pred pregrevanjem. Ključni dejavnik je koža, v kateri se nahajajo žleze znojnice. Psi in mačke imajo poleg bolj ali manj gosto poraščenega kožuha še “smolo”, da so znojnice prisotne le na šapah, kar močno zmanjšuje možnost ohlajanja preko kože.

Drugi mehanizem ohlajanja poteka prek jezika in izdihanega zraka. Prav zato imajo brahiocefalične pasme psov, pri katerih je dihanje zmerno do močno oteženo že pri zmernih temperaturah, toliko več težav. Zaradi povečane frekvence dihanja in manjše zmožnosti izmenjave zraka, ob anatomskih ovirah, lahko pri teh živalih pride do pregrevanja organizma in toplotnega šoka, ki ob neustreznem ukrepanju lahko privede tudi do pogina.

Živali nikoli ne puščamo v zaprtih in nehlajenih prostorih, še posebej ne v avtomobilih.

Živali poleti ne puščamo v avtomobilih!

Že relativno kratkotrajno ekstremno povišanje telesne temperature lahko vodi do nepopravljivih poškodb centralnega sistema, nezavesti in pogina. Prav zato je izjemno pomembno preventivno ravnanje lastnikov živali. Živali nikoli ne puščamo v zaprtih in nehlajenih prostorih, še posebej ne v avtomobilih. Če prostori niso hlajeni, naj bodo ti vsaj zračni in živalim zagotovimo zaščito pred neposredno pripeko. Za vse tiste, ki se radi poženejo v vodo, je taka ohladitev seveda dobrodošla. V primerih, ko pri živali opazimo pospešeno in oteženo dihanje, je smiselno takoj preveriti telesno temperaturo. Termometri za merjenje telesne temperature so povsem enaki kot za ljudi, le da pri živalih to vedno merimo rektalno. Termometer torej vstavimo v zadnjično odprtino tako, da vanjo sega z ožjim delom (en do dva centimetra globoko). V kolikor se temperatura povzpne preko 39,5 ali 40 stopinj Celzija, je čas za čimprejšnje ukrepanje in intenzivno ohlajanje, ki ga lahko izvedemo na več načinov.

Žival je treba ohladiti

V domačih okoliščinah je verjetno najenostavneje, da blazinice s hladilnim gelom ali hladilne plastične vložke (pingvini), ki so namenjeni vzdrževanju hladne hrane in pijače, zavijemo v tanjšo krpo in jih namestimo na manj odlakane dele kože, na primer v področje dimelj in pazduh. Žival lahko tudi prekrijemo z brisačo, ki smo jo namočili v mrzli vodi. Obkladke menjavamo pogosto, takoj ko zaznamo, da so se ogreli na sobno temperaturo. Med ohlajanjem tudi preverjamo telesno temperaturo, na približno deset minut. Z ohlajanjem nehamo, ko dosežemo temperaturo pod 39 stopinj Celzija, vendar moramo žival še vedno opazovati in spremljati temperaturo. V kolikor ta ne upada, je najbolje, da se čim prej odpravimo do najbližjega veterinarja, kjer lahko živali intenzivneje ohlajamo, na primer s hladnimi infuzijskimi raztopinami. Pred prevozom ne pozabite ohladiti prevoznega sredstva.

Živali so na sprehodu precej bliže razgretim površinam mestnih ulic, kjer so temperature vdihanega zraka še višje. Poleg tega je pri hoji po takih površinah tudi precej zmanjšana možnost ohlajanja preko šap.

V poletnem času, v izogib tovrstnim težavam, pri pacientih, ki potrebujejo posege v splošni anesteziji, priporočamo prihode zgodaj zjutraj. Po posegu jih v domačo oskrbo odpuščamo praviloma v večernih urah, z vsakokratnim opozorilom, da so avtomobili ustrezno ohlajeni. Po splošni anesteziji je zmožnost organizma za uravnavanje telesne temperature namreč dodatno okrnjena.

Hoja po razgretem asfaltu je lahko tudi boleča

Lastniki morate vedno imeti v mislih tudi dejstvo, da so živali na sprehodu precej bliže razgretim površinam mestnih ulic, kjer so temperature vdihanega zraka še višje. Poleg tega je pri hoji po takih površinah tudi precej zmanjšana možnost ohlajanja preko šap.

Hoja po razgreti asfaltni ali kamniti podlagi je za živali prav tako lahko težava. V ekstremnih pogojih lahko pride do poškodb blazinic in opeklin, kar je najmanj neprijetno, če že ne boleče. Zato se raje odpravimo na sprehod na zelene površine, pri čemer ne smemo pozabiti na higieno okolja. Poskrbimo seveda tudi za ustrezno hidracijo psa ali mačke. Pogosteje kot v času zmernih temperatur ponudimo svežo vodo, s čimer bomo preprečili tudi potencialne okužbe, ki se lahko širijo s pitjem oporečnih, stoječih voda.

Kožna vnetja

Poletna vročina, predvsem pri psih z gosto podlanko, lahko povzroča tudi omejena vnetja kože, kar imenujemo “hot spot”. Koža postane vlažna, pordela in srbeča. Bakterije, ki se nahajajo na njeni površini, pa stanje dodatno poslabšajo. Take spremembe ne potrebujejo antibakterijskega zdravljenja, pač pa ustrezno toaleto. Dlako nad mestom spremembe in v pasu vsaj en do dva centimetra postrižemo, površino kolikor se da temeljito speremo, najbolje s tušem, in nežno osušimo. Hkrati preprečimo, da bi si žival prizadeto površino lizala ali praskala, kar lahko dosežemo z obvezo ali zaščitnim ovratnikom. Seveda ni odveč pregled in oskrba pri veterinarju, še posebej, če smo neizkušeni.

Sončne kreme za pse

Slabo odlakane površine, predvsem pri živalih s svetlo, nepigmentirano kožo, pa je potrebno zaščititi z zaščitnimi kremami proti UV žarčenju. Kreme namenjene ljudem niso primerne za živali, zato se tudi glede izbora zaščitne kreme proti soncu posvetujete z vašim veterinarjem. UV žarčenje je pomemben dejavnik za razvoj t.i. ploščato celičnega karcinoma kože, predvsem pri mačkah, ki se najpogosteje kaže kot slabo celeča razjeda, najpogosteje na koži uhljev in smrčka. Gre za maligni tumor, ki se sprva širi po koži, nemalokrat pa napreduje tudi v bezgavke, kar močno oteži zdravljenje. Če pri svoji živali opazite ranico, ki se ne zaceli v tednu ali dveh, je čas, da vašega ljubljenca pregleda strokovnjak, ki bo na osnovi pregleda vzorca tkiva postavil diagnozo in vam svetoval o možnostih zdravljenja.

Zgodnji jutranji in večerni sprehodi, po površinah, ki niso razbeljene od dnevne sončne pripeke, prevozi v ohlajenih vozili, dovolj sveže vode za pitje ter zaščita slabo odlakane in svetle kože bo v poletnih dneh razveseljevalo naše štirinožce in nas same. Vsem, ki prija kopanje, pa želim veliko plavalnih užitkov.


Najbolj brano