Zmagovita fina kava z zgodbo

Izbor najboljših podjetniških idej in praks na natečaju razvojne agencije ICRA z, žal, angleškim imenom Inspiration-Start-Go! je prinesel šest nagrajencev z območja treh občin. Ker gre za tretji natečaj in precej pobud iz minulih dveh uspešno živi, je verjeti, da bodo nagrajenci tudi tokrat uspešni.

Martina Čuk s Fino kavo oziroma popolno zgodbo o kavi je 
zmagovalka podjetniškega natečaja razvojne agencije ICRA.  Foto: Saša Dragoš
Martina Čuk s Fino kavo oziroma popolno zgodbo o kavi je zmagovalka podjetniškega natečaja razvojne agencije ICRA.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Razvojna agencija ICRA je pred dvema letoma začela spodbujati podjetništvo z nagradnim natečajem. To je na območju treh občin, v katerih natečaj v okviru projekta LAS poteka, skromno razvito zlasti na Idrijskem. Pravkar je razglasila šest letošnjih nagrajencev v kategorijah podjetniških idej in že obstoječih podjetij. Obe prvi nagradi sta odšli v Cerkno.

Najboljša ideja pripada osnovnošolcem

Med idejami so lani najboljšo - inteligentno gredico, ki na osnovi posnemanja narave omogoča zdravo gojenje zelišč v zaprtih prostorih - uresničili cerkljanski devetošolci Lin Čadež, Kristjan Šturm in Aljaž Škvarča. Na osnovnošolskem podjetniškem tekmovanju Popri so osvojili tretjo nagrado v državi, na domačem Icrinem pa prvo. “Slabost” gredice je njeno angleško ime - Seed Loop. Povsem po domače, idrijsko, so svoj produkt - Ladrfar oziroma zložljivo samokolnico - poimenovali štirje dijaki podjetniškega krožka programa strojni tehnik. Tudi oni so na državnem tekmovanju dobili nekaj nagrad, doma pa so osvojili drugo.

Ali bodo mladi svoje ideje pretvorili v dejansko podjetništvo, bo pokazala prihodnost. Pač pa tretje nagrajeni Dejan Sedej iz Cerknega kot podjetnik idejo svetovanja na področju telesnih in dihalnih aktivnosti že preizkuša v praksi.

Kava, ovce in les

Med že obstoječimi podjetji je najbolj prepričalo najmlajše - Fina kava cerkljanske podjetnice Martine Čuk. Gre za kavo z zgodbo, ki sega od Brazilije, kjer jo ročno oberejo, do dišeče skodelice, ki jo postrežejo tako, kot jih nauči Čukova. Seveda prej kavo sama na star način spraži. “Zelo sem vesela nagrade. Podjetje sem oblikovala šele maja. Z njim nikakor ne želim hiteti, saj mora vsaka dobra ideja zoreti s premislekom in počasi. Tako kot raste kava. Želim, da bi zgodbo kave spoznali vsi potrošniki. Ne gre za komercialno kavo, ki jo največkrat pijemo. Gre za skrbno in z boljšim plačilom za brazilske kmete pridelano kavo in v Cerknem spraženo na star način. Vsakega gostinca želim tudi seznaniti, kako naj kavo pripravi na uživanju najbolj okusen in prijazen način,” je povedala Čukova, trenutno edina ženska pražarka in poučevalka o kavi med sicer vse številnejšimi moškimi v državi.

“To je dobra ideja, ki ima potencial. Tudi obe prvo nagrajeni mladi podjetni pobudi iz prejšnjih natečajev sta poslovno uspešni. S tem tudi v ICRA vemo, da je na dobri poti naš natečaj. Veseli smo, da je podjetniških idej in praks iz leta v leto več,” je dodala vodja tečaja, svetovalka Mateje Bizjak.

Druga nagrada je pripadla društvu rejcev drobnice, ki že nekaj let tudi s pomočjo ICRA izobraževanj razvija celovito predelavo volne svojih 2300 ovc. Rejci so medse pritegnili in usposobili predice, tkalke, pletilje in druge rokodelce, skupaj razvili blagovno znamko Volna naših ovc, začeli izdelovati različna oblačila in druge rokodelske izdelke. Manj kakovostno volno pa so namenili vrtičkarjem.

Tretjo nagrado je za izdelavo različnih uporabnih in okrasnih lesenih predmetov dobila podjetnica iz Hotedršica Brigita Vehar.


Najbolj brano