V bolnišnicah predvsem bolniki s covidom in ne zaradi covida

Podrazličici covida-19 BA.4. in BA.5 poganjata nov val okužb po svetu in pri nas. Tako na ministrstvu za zdravje kot v strokovni skupini NIJZ, ki usmerja ukrepanje, zavračajo paniko. Covidnih pljučnic je manj kot ob predhodnih variantah virusa, število okuženih, ki rabijo bolnišnično obravnavo, pa ostaja nizko.

Tokratni val okužb po pričakovanjih stroke ne bo povzročil 
neobvladljivega pritiska na bolnišnice.  Foto: sta
Tokratni val okužb po pričakovanjih stroke ne bo povzročil neobvladljivega pritiska na bolnišnice.  Foto: sta

SLOVENIJA > V torek so v Sloveniji potrdili 1470 okužb z virusom sars-cov-2, v ponedeljek pa 1830, kar je bilo največje število okuženih po 19. aprilu. Podatki o številu novih okužb so že nekaj tednov v porastu, medtem ko število novih sprejemov v bolnišnice za zdaj ne povzroča večjih skrbi. Po podatkih ministrstva za zdravje se je v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih bolnišnic zdravilo 23 bolnikov, na intenzivni negi pa osem. Skupno pa je bilo v bolnišnicah 112 bolnikov s potrjeno okužbo.

Covidnih pljučnic je zelo malo

“Dve tretjini bolnikov, ki so hospitalizirani na covidnih oddelkih, je hospitaliziranih z drugim zdravstvenim problemom, ob tem pa so okuženi s sars-cov-2 virusom. Tretjina, po moji oceni celo manj kot tretjina ima problem neposredno zaradi virusne okužbe,” trenutno dogajanje v bolnišnicah povzema Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana, ki ga je minister za zdravje imenoval za vodjo nacionalne skupine za koordinacijo sprejemov in posteljnih kapacitet za covidne bolnike. Jereb, sicer infektolog na infekcijski kliniki, je pojasnil tudi, kako trenutno poteka bolezen: “Covidnih pljučnic v oblikah, s katerimi smo se soočali v drugem, tretjem in četrtem valu, je zelo zelo malo. Če že, potem gre za imunokompromitirane bolnike. Tudi danes prevladujejo bolniki, ki so starejši in pogostokrat potrebujejo hospitalizacijo zaradi poslabšanja osnovne kronične bolezni.”

Mario Fafangel

epidemiolog na NIJZ

“Sedaj strategija ostaja ista, da skušamo preprečevati hude poteke bolezni in seveda narediti vse, kar lahko, za omejitev števila primerov, da bo ta val vseeno čim krajši.”

Na ministrstvu se vseeno pripravljajo na manj ugodne scenarije, ki nas lahko doletijo jeseni. Skupina za koordinacijo sprejemov v bolnišnice se bo ukvarjala s tem, kako naj covidne paciente obravnavajo zdravstvene ustanove, domovi za ostarele, posebni zavodi in varstveno delovni centri. Trenutno mora vsaka bolnišnica za ureditev covidnega oddelka zagotoviti določen delež svojega prostora. Ko bodo te kapacitete presežene, se bo bolnike premeščalo po državi. V domovih za ostarele in posebnih zavodih bodo stanovalce nagovarjali k cepljenju, ki tudi ob novih različicah omikrona BA.4 in BA.5 dokazano varuje pred težkim potekom bolezni. Promovirali bodo cepljenje proti gripi in pnevmokokni pljučnici.

Za splošno populacijo ostajajo priporočila

Za splošno prebivalstvo se priporočila, ki jih je prejšnji teden dala posvetovalna skupina, ki jo na NIJZ vodi epidemiolog Mario Fafangel, ne spreminjajo. Priporoča se cepljenje, nošenje maske v bolj obljudenih prostorih, zračenje, delo od doma, ob znakih bolezni pa upoštevanje navodila, da je treba ostati doma. “Sedaj strategija ostaja ista, da skušamo preprečevati hude poteke bolezni in seveda narediti vse, kar lahko, za omejitev števila primerov, da bo ta val vseeno čim krajši,” je poudaril.

1470

okužb je bilo potrjenih danes,

1064

okužb pa v torek, pred tednom dni

“V naslednjih štirih tednih še vedno lahko pričakujemo rast števila okuženih,” ob opazovanju dogajanja v drugih državah še napoveduje Fafangel. Dogajanje v soseščini tudi obeta, da kljub porastu števila okužb bolnišnične zmogljivosti ne bodo presežene.


Najbolj brano