Kosovel v črno-rdeči grafiki

V pivški Hiši kulture so s prvo iz serije razstav Pesmi v grafiki, posvečeno poeziji Srečka Kosovela, začrtali nov večletni projekt, v katerem se bodo likovni umetniki skozi medij grafike posvetili štirim pesnikom in pesnici s Krasa, doline Reke in Pivke.

Prva iz serije razstav Pesmi v grafiki je posvečena poeziji Srečka 
Kosovela. Foto: Simon Avsec
Prva iz serije razstav Pesmi v grafiki je posvečena poeziji Srečka Kosovela. Foto: Simon Avsec

PIVKA > Po uspešnem projektu Pivka 45°40'9.63”N 14°11'46.98”E, ki so ga v pivški Hiši kulture po šestih letih sklenili lani, so s prvo v seriji razstav, posvečeno poeziji Srečka Kosovela, začrtali nov večletni projekt Pesmi v grafiki.

“Projekt je zasnovan v obliki delavnice, na kateri štirje povabljeni umetnice in umetniki ustvarjajo grafična dela na določeno temo v izbrani tehniki. Temo predstavimo v povezavi z lokalnim partnerjem, bodisi društvom, zavodom ali podjetjem, nanjo pa vežemo tudi ustrezno grafično tehniko,” pojasnjuje programska vodja galerije Mojca Grmek.

Po navdihu poezije Srečka Kosovela so tokrat ustvarjali štirje mladi umetniki, domačinki Jovana Đukić in Maša Pušnik iz Sežane ter Miha Majes in Monika Plemen. Umetniki so življenje in delo kraškega pesnika spoznavali na vodenem literarnem sprehodu po Sežani, nato pa po navdihu izbranih pesmi - trudnega evropskega človeka iz pesmi Kons, korakov Ekspanzije, Rdeče rakete in Moje pesmi - ustvarjali grafike v tehniki dvobarvnega črno-rdečega sitotiska.

“Polovico natisnjenih izvodov grafik so uporabili kot osnovo za kolaž. V celotnem procesu so kot likovni element uporabili tudi tipografijo, ki predstavlja neposredno vizualno vez s poezijo, medtem ko rdeča barva simbolizira rdečo kraško prst,” je kustosinja razložila proces nastajanja 24 likovnih izdelkov, ki bodo v Hiši kulture po dogovoru na ogled še do 23. julija. Izšel pa bo tudi katalog z reprodukcijami vseh nastalih grafik in izbranih kolažev.

Prihodnje leto se bo nova skupina umetnikov in umetnic posvetila ustvarjanju po navdihu poezije na Premu rojenega Dragotina Ketteja, do leta 2025 pa se bodo posvetili še bistriški pesnici Maksi Samsa in pesniku Miroslavu Vilharju.


Najbolj brano