Poklon trem jubilantom

Danes bodo ob prazniku občine nagradili zaslužne. Priznanje Občine Vipava bosta prejela Škofijska gimnazija Vipava in KD Pihalna godba Vrhpolje, Vipava, plaketo pa ŠD Nanos iz Podnanosa.

Priznanje Občine Vipava bo ob 30. obletnici delovanja prejela tudi 
Škofijska gimnazija Vipava. Foto: Alenka Tratnik
Priznanje Občine Vipava bo ob 30. obletnici delovanja prejela tudi Škofijska gimnazija Vipava. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Škofijska gimnazija Vipava obeležuje 30 let delovanja, njene korenine pa segajo v leto 1950, ko so v Vipavi ustanovili Malo semenišče. Sedem let kasneje je začela delovati Srednja verska šola v Vipavi, ki pa ni bila javno priznana, so pa maja 1991 z odlokom Škofijskega ordinariata Koper, ki ga je podpisal tedanji koprski škof Metod Pirih, ustanovili škofijsko gimnazijo. Jeseni tistega leta je šolanje začela prva generacija dijakinj in dijakov, v 30 letih pa jih je na ŠGV maturiralo 1521. Šola bo jubilej obeležila z današnjo slovesnostjo Utrip mladosti.

Kulturno društvo Pihalna godba Vrhpolje, Vipava letos praznuje 20-letnico delovanja. Srce društva predstavlja skoraj 50-članski orkester, ki dosega izjemne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih, vsako leto pripravi vsaj dva samostojna koncerta, sodeluje na številnih prireditvah. Z lastno glasbeno pripravnico in godbeniško šolo posebno pozornost namenja glasbenemu izobraževanju mladih. 20-letnico delovanja letos obeležuje tudi Športno društvo Nanos iz Podnanosa, ki velja za eno najuspešnejših v konkurenci gorskih tekačev v Sloveniji. Člani in članice, skupaj jih je okrog sto, dosegajo odmevne rezultate in naslove državnih, evropskih in svetovnih prvakov.


Najbolj brano