“Piran si zasluži kakovostno glasbo”

Letošnje poletje bosta v Piranu in Portorožu obogatila dva glasbena festivala: mednarodni festival komorne glasbe Piranski glasbeni večeri, ki velja za enega najstarejših tovrstnih v širši regiji, in novost, ki se je sicer kalila skoraj tri desetletja - Jazz festival Piran/Portorož, ki ga je Avditorij Portorož ob svoji 50-letnici zasnoval skupaj s svetovno uveljavljenim glasbenim poznavalcem Branetom Rončelom.

Na svetovni dan glasbe, 21. junija, so (z leve) Brane Rončel, Metod Tomac, župan Đenio Zadković in direktor Avditorija Portorož Borut Bažec v 
Piranu predstavili dva glasbena festivala, ki bosta tudi ob podpori ministrstva za kulturo in TZ Portorož obogatila glasbeno ponudbo v Istri.     Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na svetovni dan glasbe, 21. junija, so (z leve) Brane Rončel, Metod Tomac, župan Đenio Zadković in direktor Avditorija Portorož Borut Bažec v Piranu predstavili dva glasbena festivala, ki bosta tudi ob podpori ministrstva za kulturo in TZ Portorož obogatila glasbeno ponudbo v Istri.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Že uvodna majska koncerta v portoroškem Avditoriju sta nakazala, da je Istra oziroma kar širša regija lačna kakovostnega jazza in da je bila odločitev o sodelovanju z Branetom Rončelom, velikim poznavalcem tovrstne glasbe, ki je desetletja dolgo v vlogi umetniškega vodje oblikoval programe festivalov jazza doma in po svetu, več kot odlična. Med 29. junijem in 2. julijem bodo lahko obiskovalci v Avditoriju Portorož in Gledališču Tartini Piran prisluhnili osmim vrhunskim svetovnim interpretom jazza, funka, bossa nove, afriškega jazza in popularne brazilske glasbe, na katero bo možno tudi zaplesati.

Vrhunec 14. julija z Gilbertom Gilom

Brane Rončel je na prvi Jazz festival Piran/Portorož uspel privabili zveneča glasbena imena, kot so Bossa de Novo (Slovenija), Ivan Melón Lewis (Kuba), Elliot Sharp Trio (Cleveland, New York), Matt Schofield (Manchester, London, Florida), Kenny Garrett (Detroit) & Sounds from the ancestors, Alfredo De la Fé (Kuba, New York, San Francisco, Kolumbija), Richard Galliano(New York tango Trio) in Boney Fields (Chicago). Vrhunec festivala pa bo zagotovo koncert Gilberta Gila (14. julija), ki velja za enega največjih brazilskih glasbenikov. V svojem izrazu je danes 80-letni Gil združil različne glasbene vplive, od rocka, ritmov brazilske sambe in bossa nove, prek afriške glasbe do reggaeja.

Brane Rončel

umetniški vodja Jazz festivala Piran/Portorož

“Trajalo je kar 30 let, da smo končno uresničili idejo o takšnem festivalu v Portorožu in upam si trditi, da bo to najboljši festival jazza v krogu 500 kilometrov.”

“Trajalo je kar 30 let, da smo končno uresničili idejo o takšnem festivalu v Portorožu in upam si trditi, da bo to najboljši festival jazza v krogu 500 kilometrov,” pravi Rončel. “Želim si, da bi festival postal tradicionalen in da bi občina Piran zaslovela kot sredina, kjer je jazz doma,” je na torkovi predstavitvi festivala poudaril piranski župan Đenio Zadković.

Drevi začetek Piranskih glasbenih večerov

Že drevi ob 21. uri pa se z uvodnim koncertom dijakov Umetniške gimnazije Koper (Jurij Mušič, kitara; Trio Nika Gačnik in Marilena Lo Pinto, violini, Marta Langus, klavir; Nejc Čebokli, harmonika; Duo klavir štiriročno Jana Stanišič - Nastasja Češnjevar Ušumovič) začenjajo 44. Piranski glasbeni večeri, ki bodo do 4. avgusta ponudili sedem koncertov v Križnem hodniku Minoritskega samostana sv. Frančiška Asiškega v Piranu.

Prihodnji četrtek bodo nastopili Orchestra Matutina in Komorni zbor Ave (Slovenija), nato pa si bodo (ob četrtkih) sledili: Håkon Austbø, klavir (Norveška); Godalni kvartet Apollon (Češka) in Samanta Škorja, klarinet (Slovenija); Trobilni kvintet SiBrass (Slovenija); Coline Marie Orliac, harfa (Francija) in Stefano Marra, tenor (Italija); ter Črtomir Šiškovič, violina (Slovenija) in Luca Ferrini, čembalo (Italija).

Da so Piranski glasbeni večeri kakovostna dopolnitev kulturnemu dogajanju v širšem slovenskem prostoru, je dokaz že njihova 44. izvedba, poudarjajo v Avditoriju Portorož. “So najstarejši cikel komorne glasbe v slovenski Istri, ki privablja občinstvo, željno vrhunskih izvajalcev in doživetij.” Koncertni cikli so programsko posvečeni pomembnim obletnicam ustvarjalcev. V letošnjem letu je to 330. obletnica rojstva Giuseppeja Tartinija. “V zadnjih letih je zaznati novo, ambiciozno in zelo svežo energijo s strani Avditorija in Občine Piran in željo po kakovostni glasbeni ponudbi. Piran si kot zgodovinsko mesto to zasluži,” je prepričan (že drugič) programski vodja Piranskih glasbenih večerov, domačin Metod Tomac. “Kultiviranost ponudbe se mi zdi zelo pomembna, saj ne nazadnje prav to definira populacijo, ki k nam prihaja.”


Najbolj brano