Stavka na RTV se nadaljuje

Novinarska stavka na RTVS se bo nadaljevala danes. Stavkovni odbor v predlogu stavkovnega sporazuma generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in pozivu k preklicu stavke vidi ponudbo vzemi ali pusti ter nov poskus preprečitve stavke.

 Foto: STA
Foto: STA

Andrej Grah Whatmough je stavkovnemu odboru oziroma Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS pred ponedeljkovo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev “nepopravljive programske škode” in “nadaljnjega načenjanja ugleda javnega medija” pozval k podpisu in preklicu stavke. Rok za podpis je do danes ob 10. uri, vodstvo pravi, da s predlogom sporazuma odgovarjajo na vse stavkovne zahteve.

Stavkovni odbor v odzivu, pod katerega sta podpisani predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković in članica pogajalske strani stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTVS Ksenija Horvat, ugotavlja, da generalni direktor “dan pred stavko znova manipulira in zavaja javnost preko sporočila za javnost”.

Stavkovni odbor javnost vabi na shod pred poslopjem DZ ob 19. uri.

V stavkovnem odboru navajajo, da so bile v dosedanjih treh pogajalskih krogih rešitve za nekatere stavkovne zahteve dogovorjene, a ne vse, posebej pa ne bistvene in ključne za uspešen zaključek stavke. V poglavju o uredniški avtonomiji je generalni direktor tako, kot izpostavljajo, izpustil sindikalno zahtevo po obravnavi odgovornosti odgovorne urednice televizijskega informativnega programa Jadranke Rebernik zaradi neizpolnjevanja delovnih nalog in programske škode, ki jo s tem povzroča.

“Stavka nikakor ni odpovedana, nadaljevala se bo po predvidenem scenariju, vodstvo pa pozivamo, naj se vzdrži pritiskov na zaposlene in naj takoj preneha manipulacije z javnostmi ter spoštuje zakone in demokratične procese v Sloveniji,” še pravijo v stavkovnem odboru, kjer državljane, medije, civilno družbo, strokovnjake in zainteresirano javnost vabijo k udeležbi na shodu na Trgu republike pred poslopjem DZ med 19. in 21. uro.


Najbolj brano