Šampioni jubilejne Zlate oljčne vejice

V Izoli so v okviru Praznika oljk, vina in rib konec prejšnjega tedna razglasili najboljše v tradicionalnem ocenjevanju oljčnih olj za Zlato oljčno vejico. Šampionski naslov sta po odločitvi mednarodne komisije osvojila brata Dario in Robi Glavina iz Seče, v tako imenovani odprti kategoriji pa kmetija Olea d'Istria družine Klodič iz Izole.

Deset najbolje ocenjenih istrskih oljčnih olj iz lanske letine.
Deset najbolje ocenjenih istrskih oljčnih olj iz lanske letine. 

Tradicionalno ocenjevanje deviških oljčnih olj za Zlato oljčno vejico je že od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja pomemben gradnik kakovosti pridelka v Istri. Od vselej so organizacijske vajeti v rokah Društva oljkarjev slovenske Istre, a se je format ocenjevanja skozi leta nekoliko spreminjal. Prvo ocenjevanje so pripravili leta 1992, ko je bilo sredi maja z velikim oljarskim zborom v Marezigah ustanovljeno Društvo oljkarjev slovenske Istre. Letošnje leto je torej jubilejno tako za društvo kot za društveno ocenjevanje.

33 degustatorjev iz treh držav

Že precej let je sklepno ocenjevanje in izbor najboljšega med najboljšimi pomembno srečanje kvalificiranih ocenjevalcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Letos je šampiona med desetimi najbolje ocenjenimi oljčnimi olji iz uvodnih seans ocenjevalo 33 degustatorjev, 15 iz Slovenije, enajst iz Hrvaške in sedem iz Italije.

Najboljše namizne oljke

V Sečoveljskih solinah je nedavno potekal Festival namiznih oljk, ki sta ga družno pripravila Inštitut za oljkarstvo ZRS Koper in družba Soline. Osemčlanska komisija pod vodstvom dr. Vasilija Valenčiča, strokovnjaka za predelavo namiznih oljk, je ocenila 24 vzorcev. Priznanja za najboljši pridelek v ocenjevanju so prejeli Ivan Zadel iz Izole za ekološke namizne oljke v slanici in olju, Martin Adamič (Ronkaldo) iz Kopra za ekološko štorto v slanici in Martina Veršnik z družinske kmetije Olea d'Istria iz Jagodja za ekološke štorte v deviškem oljčnem olju.

Oljkarji so v letošnje ocenjevanje oddali 41 vzorcev, kar je nekajkrat manj kot v rekordnih letih, a je ključni razlog žal dobro znan: lanska letina je bila pičla in zahtevna, nekateri niso pridelali niti kaplje olja, kaj šele zadostno količino za ocenjevanje.

Društvo oljkarjev slovenske Istre, na čigar čelu je Elvin Klobas, je ocenjevanje zaupalo nacionalnemu panelu, ki ga vodi dr. Milena Bučar Miklavčič. Med vsemi oddanimi oljčnimi olji so izluščili deset najboljših, Top 10, kakor je običaj že vrsto let. V deseterico so uvrstili oljčna olje številnih starih znancev, tudi kar nekaj prejemnikov šampionskih priznanj. V istrski reprezentanci so tako zvrst Jasa Prestige in sortno oljčno olje istrske belice Arsena Jurinčiča iz Boršta, maurino in zvrst Izolan družinske kmetije Olea d'Istria družine Klodič iz Jagodja, zvrst Rojci kmetije Pr' Rojca iz Babičev, istrska belica Ronkaldo Martina Adamiča iz Kopra, zvrst Alela družine Markočič-Vesel iz Izole, sortna coratina Iztoka Obada iz Dekanov, zvrst Zdenka Hrvatina iz Kort in zvrst Istrsko zlato Daria in Robija Glavine s Seče.

Dobro desetletje za novo šampionsko lento

Oljčno olje bratov Glavina, ki imata v svojih nasadih tudi oljke častitljive starosti, je bilo na mednarodnem ocenjevanju slednjič najbolje ocenjeno in je prejelo naslov šampiona po izboru mednarodnega panela za deviško oljčno olje. Brata Glavina sta tako ponovila dosežek iz zdaj že daljnega leta 2011, ko sta osvojila šampionski naslov v konkurenci 124 oljčnih olj.

Čeprav v ocenjevanju ne podeljujejo posebnega priznanja za predelavo, pa velja omeniti, da je kar osem oljčnih olj iz najboljše deseterice predelal Sandi Babič s sodelavci v torkli v Babičih.

Šampion odprte kategorije, sekcije, v katero so prijavili nekaj nad 20 oljčnih olj, štele pa so ocene iz predocenjevanj, je maurino kmetije Olea d'Istra, za vicešampiona pa ta bili imenovani olji Zdenka Hrvatina in družine Markočič-Vesel. Med sortnimi oljčnimi olji je bila v konkurenci le istrska belica, saj je bilo le iz te sorte vsaj pet potrebnih vzorcev. Šampionski naslov so dodelili Arsenu Jurinčiču, ki je prejel še naziv šampiona ekološke pridelave. Podelili so še eno visoko priznanje, za najboljše oljčno olje z oznako Zaščitena označba porekla ga je prejela istrska belica kmetije Ronkaldo.

V ocenjevanju so podelili 26 zlatih priznanj. Ob že omenjenih so jih za svoja oljčna olja prejeli še Sašo Čehovin iz Marezig, Luka Pucer s Puč, Franko Slavec s Šareda, Danijel Stojković Kukulin iz Zazida, Janko Bočaj iz Trušk, Matej Babič iz Ankarana, Nino Činić iz Krasice, Sebastjan Milok iz Sečovelj, Aleš Agapito s Škofij, Alenka Koštial iz Nove vasi in Vanesa Morgan iz Grintovca.


Najbolj brano