Goriška klima dobra tudi za inovacije

Predstavniki severnoprimorske gospodarske zbornice so v Hitovi Perli včeraj podelili pet zlatih, enajst srebrnih in tri bronasta priznanja za najboljše inovacije v letu 2022. Štiri od petih zlatih inovacij so se uvrstile tudi na nacionalno tekmovanje. Med njimi je inovacija Glossiq - Virtualni pomočnik v svetu lepote prejela še priznanje za inovacijski izziv 2022: Z inovacijami presegamo meje.

 

V Hitovi Perli so včeraj podelili pet zlatih, enajst srebrnih in tri bronasta priznanja za najboljše inovacije v regiji v letu 2022.  Foto: Jure Batagelj
V Hitovi Perli so včeraj podelili pet zlatih, enajst srebrnih in tri bronasta priznanja za najboljše inovacije v regiji v letu 2022.  Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Na letošnjem razpisu je sodelovalo okrog 60 inovatorjev in osem skupin z 19 inovacijami. Na vseh dosedanjih razpisih je skoraj 800 inovatorjev in inovatork in 33 inovacijskih skupin prijavilo 236 inovacij, podeljenih pa je bilo 83 zlatih, 103 srebrna in 50 bronastih priznanj.

Inovacije so gonilo razvoja

“V zadnjih dveh desetletjih smo na severnoprimorski gospodarski zbornici kar precej časa namenili spodbujanju inovacijske kulture v regiji, saj se zavedamo, da so inovacije gonilo razvoja in si zaslužijo posebno mesto,” je izpostavila direktorica severnoprimorske gospodarske zbornice Nova Gorica Nevenka Volk Rožič.

Nevenka Volk Rožič

Severnoprimorska gospodarska zbornica

“V zadnjih dveh desetletjih smo kar precej časa namenili spodbujanju inovacijske kulture v regiji.”

Zlato priznanje za leto 2022 je prejelo pet inovacij. Podjetje Nord Drinks je bilo nagrajeno za osvežilno gazirano aromatizirano alkoholno pijačo Nord Hard Seltzer. V proizvodnem procesu te pijače uporabljajo poseben postopek, ki omogoča bolj aromatičen končni produkt, zaradi česar jim ni treba dodajati sladkorja ali umetnih sladil.

Zlato tudi za Pipistrel, Kolektor in Mahle

Ekipa Pipistrel Vertical Solutions je prejela zlato priznanje za Virus SW 128 (Velis Electro), prvo električno letalo na svetu, ki je pridobilo tipski certifikat Agencije za varnost v letalstvu Evropske unije (EASA). Dvosed, namenjen predvsem usposabljanju pilotov, je prelomnega pomena po tehnoloških inovacijah in stroškovni učinkovitosti.

Ekipa podjetja Kolektor Mobility si je zlato priznanje prislužila za inovacijo Tesno obrizgan stator elektromotorja oljne črpalke za hibridni avtomatski menjalnik z dvojno sklopko. Inovacija ima potencial pri pomožnih pogonskih sistemih za avtomobilsko industrijo in gospodarska vozila, vlečne pogonske sisteme za industrijo, mobilno robotiko, navtiko in elektrificirane črpalke.

Zlato priznanje je šlo tudi ekipi Mahle Electric Drives Slovenija za zaganjalnik AZF HD za kamionsko industrijo. Novi deli in sklopi vključujejo patentirane inovacije za zanesljivo in dolgotrajno delovanje vklopnega mehanizma. Nova je tudi stranska pritrditev zaganjalnika na motor, razvita v sodelovanju s kupcem pri razvoju motorja.

Virtualni pomočnik v svetu lepote

Z zlatim priznanjem in priznanjem za inovacijski izziv 2022 je bila nagrajena ekipa Glossiq. Glossiq je virtualni pomočnik v svetu lepote in lepotne industrije. Z modulom booking rešuje izzive, ki jih imajo ponudniki in uporabniki storitev z rezervacijo in naročanjem na storitve. Modul marketplace omogoča ponudnikom storitev vzpostavitev spletne trgovine znotraj platforme in s tem hitro in varno spletno prodajo svojih izdelkov. Modul magazine nudi najnovejšo in trendovsko vsebino, pripravljeno v sodelovanju z uredniki in pisci svetovno znanih lepotnih revij. Modul social pa omogoča, da lahko vsakdo deli svoje ideje, trende in tako ustvarja svojo vsebino.

Zadnje štiri z zlatim priznanjem nagrajene regionalne inovacije so se uvrstile tudi v tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 20. septembra.


Najbolj brano