KD Vilenica z mladostno energijo naprej

Na Krasu je spet zapihala sveža burja in pripihala novo energijo, zamisli in načrte, ki povezujejo obetavne ustvarjalce in že uveljavljene umetnike, poročajo iz Kulturnega društva Vilenica, kjer so izvolili novega predsednika. Tinkara Kovač je vajeti predala mlademu glasbenemu kolegu Izaku Banu.

Tinkara Kovač je vajeti Kulturnega društva Vilenica predala Izaku 
Banu.
Tinkara Kovač je vajeti Kulturnega društva Vilenica predala Izaku Banu.  

LOKEV > Kulturno društvo Vilenica, svojčas pomemben motor mednarodnega festivala, ki ga prireja Društvo slovenskih pisateljev, je prevzel 20-letni Izak Ban iz Prelož pri Lokvi, študent Akademije za glasbo v Ljubljani, zelo nadarjen pianist, o katerem smo v našem časopisu že večkrat poročali. Mlad in zagnan domačin v najožjem pomenu in kulturnik v najširšem se prejšnji predsednici Tinkari Kovač zdi izvrsten naslednik in “nadaljevalec te pesniške zgodbe na Krasu”.

Prav v Lokvi se je festival v osemdesetih letih začel, kraška jama pa mu še zmeraj posoja ime in nudi edinstven oder za sklepno slovesnost s podelitvijo odmevne nagrade. Literarni festival zaživi vsako leto, septembra bo že 37. zapovrstjo, doživel je tako vzpone kakor padce, medtem ko so KD Vilenica doletele hujše preizkušnje.

Nov predsednik pravi, da sta se v obdobju mirovanja društva nabrala energija in znanje “za ustvarjanje nečesa lepega” in da gre KD Vilenica zdaj “z novimi pogledi in mladostno energijo naprej”. Mladi glasbenik, ki je predlani v samozaložbi izdal tudi pesniški prvenec Stereogrami, napoveduje združevanje poezije, proze, glasbe, raznolike vizualne umetnosti, načrtujejo izdaje knjig, tako pesniških zbirk kakor monografij o Krasu ... “Društvo resda ni ogromno, vendar je odprto, vključujoče,” poudarja Ban. “Pomembno je, da se imamo lepo v tej naši jami, ko pri vilah črpamo sok navdiha. In čeprav se sprva kot kakšni gnomi skrivamo pred zunanjim svetom in ga ne pustimo noter, na koncu pridemo do čudovitih rezultatov resnične umetnosti, ki je lahko zelo raznolika, kakršnakoli. Postati hočemo 'crossover' društvo, ki povezuje.” Na glasbeno-pesniških večerih bodo tako povezali obetavne mlade ustvarjalce in že uveljavljene umetnike. Pravijo, da se vidimo že v začetku septembra.


Najbolj brano