Bržan še neodločen, Popovič in Bolčič pa niti najmanj

Zdajšnji koprski župan Aleš Bržan še ne zna povedati, ali bo na jesenskih lokalnih volitvah znova kandidiral. Takšna pasivnost je za marsikoga dokaj nerazumljiva. Sta pa zato bolj odločna predstavnik kluba samostojnih občinskih svetnikov Peter Bolčič in nekdanji župan Boris Popovič, ki napovedujeta vstop v bitko za prvega moža Kopra. Preverili smo, kdo so še drugi morebitni izzivalci.

Do konca poletja bo bolj jasno, koga - poleg Borisa Popoviča in  
Petra Bolčiča -  še  mika najvišji položaj v palači ne Verdijevi ulici v  
Kopru. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Do konca poletja bo bolj jasno, koga - poleg Borisa Popoviča in Petra Bolčiča - še mika najvišji položaj v palači ne Verdijevi ulici v Kopru. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Medtem ko nekateri morebitni kandidati o vstopu na politični parket še razmišljajo, pa so v strankah glede imen bodisi skrivnostni bodisi še nimajo seznama izbrancev.

Koprski župan Aleš Bržan pravi, da si je že ob začetku mandata obljubil, da te odločitve ne bo sprejemal pred poletjem. “Nisem želel postati še en politik, ki se obremenjuje z anketami javnega mnenja, ampak župan, ki vedno dela tisto, kar je treba narediti. Tudi, kadar to kratkoročno ni všečno. Takšen način dela se je izkazal za zelo učinkovitega in ne vidim pravega razloga, da bi svojo obljubo prelomil,” meni. Menda bo imela pri njegovi dokončni odločitvi ključno vlogo podpora ožje družine.

Aleš Bržan (foto: Tomaž Primožič/FPA)

V boj nekdanja politična sopotnika

Da cilja na ponovni naskok na najvišji položaj v mestni palači na Verdijevi ulici, pa potrjuje nekdanji koprski župan Boris Popovič. Na nedavnih državnozborskih volitvah je sicer s svojo listo Digitalizirajmo Slovenijo obtičal globoko pod pragom za vstop v parlament, poraz pa je doživel tudi na lanskem referendumu v Kopru. Kot pravi, se še ni odločil, ali bo na županskih volitvah kandidiral pod okriljem svoje liste ali stranke KJN, katere član je v koprskem občinskem svetu. Nujnost svoje vrnitve na čelo Kopra utemeljuje s kritiko, da Bržan ni ubral prave smeri v razvoju občine.

Boris Popovič (foto: Tomaž Primožič/FPA)

V skupini samostojnih občinskih svetnikov, ki jo tvorijo nekateri bivši člani Popovičeve KJN, napovedujejo ustanovitev nove stranke. “Samostojna pot, ki smo jo ubrali v tem mandatu, se je izkazala za smelo odločitev. Imamo veliko zamisli in načrtov, ki jih želimo uresničiti. Na volitvah bomo imeli svojega kandidata,” pravi Peter Bolčič in potrjuje, da bo za župana najverjetneje kandidiral sam. Zagotavlja, da tega ne gre povezovati z nasprotovanjem Bržanu, s katerim dobro sodelujejo. “Tudi v prihodnje bomo konstruktivni in bomo podpirali dobre projekte,” obljublja.

Peter Bolčič

En išče podporo v družini, drugi v ekipi, tretji si je premislil

Županska funkcija mika tudi Koprčana Aljošo Žerjala, dolgoletnega profesorja fizike in ustanovitelja Društva matematikov, fizikov in astronomov Koper ter gonilne sile Centra eksperimentov. “Moram še premisliti, predvsem pa se o tem pogovoriti z družino,” pravi.

Aljoša Žerjal (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Morebitno kandidaturo napoveduje tudi podjetnik Valter Krmac, ki v dolini Rižane oživlja nekdanji kompleks Pri bobrih. “Če bom našel dobro in zagnano ekipo, bom resno razmislil o tej možnosti,” pravi.

Valter Krmac (foto: Tomaž Primožič/FPA)

V javnosti je medtem zaokrožila še informacija, da se z vključitvijo v lokalno politično sceno spogleduje tudi Koprčan Borut Škabar, sicer direktor in solastnik mednarodnega pomorskega prevoznega podjetja, častni konzul Turčije v Sloveniji in občinski kandidat za novega člana nadzornega sveta Luke Koper. Škabar potrjuje, da je sicer razmišljal o županski kandidaturi, vendar se naposled ni odločil za ta korak, saj namerava na jesenskih volitvah podpreti zdajšnjega župana, če bo slednji znova kandidiral.

Borut Škabar (foto: Polona Krevatin)

Omenja se tudi nekdanjo šefico slovenskega državnega protokola, zdaj predavateljico in svetovalko za poslovno komuniciranje in protokol Ksenijo Benedetti. Pravi, da so jo ljudje, ne pa politične stranke, resda nagovarjali k temu, vendar je županski položaj ne zanima. Ta funkcija pa ne mika niti njenega moža Borisa Cavazzo.

“Mi še na misel ne pride,” pa na naše vprašanje, ali potrjuje namige, da se jo omenja kot morebitno župansko kandidatko, odgovarja Barbara Verdnik iz Gibanja Skupaj. Njeno ime je zaokrožilo tudi zato, ker je zadnje čase dokaj kritična tudi do nekaterih Bržanovih potez, a sama pravi, da je zgolj “aktivna občanka, ki ji ni vseeno, v kakšnem okolju živi”.

SD si na županskem položaju želi žensko

Kdo pa so izbranci posameznih strank? V Socialnih demokratih imen do zgodnje jeseni ne razkrivajo. “Razmišljamo o dveh kandidatih. Želimo si, da bi za župansko mesto kandidirala ženska,” pravi Natalija Gulič. Občinskega svetnika in kandidata na nedavnih državnozborskih volitvah Silvana Radina iz vrst SDS ta položaj ne zanima. Pravi, da bo izvršilni odbor stranke kmalu sklical volilno konferenco in nova ekipa bo dorekla, kdo se bo podal v župansko bitko.

V NSi bodo zagotovo imeli svojega kandidata, napoveduje Danijel Sertič. “To pa ne bom jaz, ker imam dovolj takšnih in drugačnih igric,” je odkrit. Tudi v stranki Oljka gredo na volitve s svojim županskim kandidatom. Izbirajo med dvema evidentiranima kandidatoma, med njima pa ni njihovega vodje Patrika Peroše, zatrjujejo. V Levici za zdaj še ne želijo dajati izjav na to temo, ker še niso izpeljali formalnih postopkov.

V Gibanju Svoboda se z Bržanom še niso sestali

V Gibanju Svoboda so jasno napovedali, da bodo na lokalnih volitvah nastopili s svojimi županskimi kandidati. Koga imajo v mislih za županski položaj v Kopru? Pravijo, da o tem še niso sprejeli odločitve, kot tudi še ne vedo, ali bodo podprli zdajšnjega župana, saj se z njim na to temo še niso sestali.

Bi ta funkcija utegnila zanimati njihovega člana in nekdanjega direktorja Luke Koper Dimitrija Zadela? “Sploh nisem razmišljal o tem,” je bil kratek njegov odgovor.


Najbolj brano