Slovenski vinarji so evropski nogometni podprvaki

Slovenska vinska nogometna reprezentanca se je udeležila še šestega evropskega prvenstva. Prvič je potekalo na Češkem, natančneje na vinorodnem južnem Moravskem, v Znojmu, Uherskem Hradištu in Mikulovu.

 Foto: Dejan Javornik/Delo
Foto: Dejan Javornik/Delo

MORAVSKO > Slovenci so tradicionalno uspešni, večkrat so bili tudi prvaki, tokrat pa so jim pot na najvišjo stopničko in ubranitev naslova v finalni tekmi preprečili domačini, ki so zmagali kar s 6:1.

Na poti do finala so slovenski vinarji uvodoma s 3:0 premagali Švico, zatem Italijo (2:1) in za prvo mesto v skupini igrali neodločeno proti Nemčiji (1:1). V polfinalu so bili boljši od Portugalske (2:1), v finalu pa - kot rečeno - prešibki za Češko, a so se veselili drugega mesta (na fotografiji).

Nogometna srečanja vinarjev pa niso zgolj športni dogodek, v veliki meri gre tudi za spoznavanje, druženje in izmenjavo izkušenj. Seveda vina ne manjka, v okušanje ga prinesejo vse reprezentance. V slovenski, ki je bila pred leti bolj primorsko obarvana, zdaj zastopstvo tukajšnje vinorodne dežele sloni predvsem na družini Ščurek.Stojan je namreč podpredsednik reprezentance, njegova sina Tomaž in Nejc pa igrata v njej, ob njih primorske barve zastopa še Goričan Tomaž Domenis, ki je z vinom povezan zlasti prek zamaškov.

Vinske reprezentance se bodo na evropskem prvenstvu pomerile spet čez dve leti, organizatorji bodo Italijani.


Najbolj brano