Kaja Širok odhaja v Golobov kabinet

Govorice, da se Kaja Širok poslavlja z mesta direktorice Zavoda GO 2025!, ki vodi projekt Evropska prestolnica kulture, so se danes potrdile. “Sprejela sem povabilo predsednika vlade in sprejela funkcijo državne sekretarke za področje kulture v njegovem kabinetu,” je potrdila Širokova.

Kaja Širok v kabinet vlade odhaja 26. junija. Foto: Mitja Marussig
Kaja Širok v kabinet vlade odhaja 26. junija. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA, LJUBLJANA > Slabe tri mesece po tem, ko je bila na mestnem svetu potrjena za direktorico Zavoda GO 2025!, ki vodi projekt Evropska prestolnica kulture, se Kaja Širok s tega mesta poslavlja.

“Nisem odstopila z mesta direktorice, kot se je namigovalo v javnosti. Prejela sem ponudbo, da se pridružim v kabinetu predsednika vlade. Po tehtnem premisleku sem se odločila, da s ponižnostjo in spoštovanjem sprejmem funkcijo državne sekretarke za področje kulture. Takšnega vabila se ne odkloni,” je potrdila danes.

Zavod, ki se poldrugo leto po tem, ko je Nova Gorica dobila naziv, šele vzpostavlja, je v zahtevnih razmerah, trenutno so trije zaposleni, razpis za pomočnika direktorja za umetniški program in za finance pa bodo ponovili, saj je smiselno počakati, da bo imenovan nov direktor, pravi.

“Razpis bomo skušali objaviti čim prej,” pravi novogoriški župan Klemen Miklavič. Glede na to, da se je že na prvi razpis prijavilo zelo malo kandidatov, ga kaj skrbi, ali bodo uspeli dobiti ustreznega? “Seveda me skrbi, saj bi bilo čudno, če me ne bi. Sem pa optimist, ker so se spremenile okoliščine. Zdaj imamo na vladi ljudi, vključno z ministrico, ki so projektu EPK naklonjeni. To pomeni veliko tudi z vidika iskanja kadra,” je prepričan.

“Imamo lahko najboljšega direktorja, a če nima sredstev, ne more delati,” pa je Kaja Širok opomnila, da ministrstvo za kulturo ne le, da še ni nakazalo obljubljenega milijona evrov za delovanje zavoda, niti pogodba še ni podpisana. “Verjamem, da bo imelo ministrstvo z novim vodstvom veliko posluha. Če se bomo več o tem pogovarjali, če bo ministrstvo zagotovilo denar, pričakujem in verjamem, da se bodo ljudje prijavljali,” meni in dodaja, da zavod že ima zaposlene, za katere verjame, da bodo peljali zadeve naprej.

“Če želimo zadeve izpeljati tako, kot je treba, pa potrebujemo veliko več podpore tudi s strani nacionalnih institucij. Do zdaj je bilo to tako, kot da do prestolnice ni 100, ampak 1000 kilometrov,” slikovito opiše.

Dela v prihodnjih letih bo namreč zelo veliko. “Trenutno smo v fazi zagona zavoda, gre za izjemno zahtevne razmere, zadeve je treba pravno, računovodsko urediti, zaposliti kadre,” našteva trenutno največje težave, poleg seveda neobstoječega financiranja države. “Upam, da jih rešimo do septembra. Nam je v interesu do 2025 dobiti čim boljši kader, ki bo lahko EPK udejanjil čim bolje.

Kaja Širok, ki v kabinet vlade odhaja 26. junija, pa je potrdila, da bo pri EPICentru, osrednjem prizorišču na območju Trga Evrope, ki ga je večinsko sama zasnovala, še naprej sodelovala. “Moja želja je, da se do leta 2025 uredi EPK tako finančno kot trajnostno, da lahko skupaj pripomoremo k temu, da ta evropska prestolnica zaživi na način, kot si zasluži.”

Od prvotne ekipe, ki je projekt uspešno pripravila do te mere, da je Nova Gorica sploh dobila prestižni naziv, na zavodu ni več nikogar. Sta pa dve članici, poleg Kaje Širok še Vesna Humar, po novem državni sekretarki.


Najbolj brano