Vse več namigov o Dončiću in Dragiću

Vse je pripravljeno za veliki košarkarski spektakel, ki bo čez manj kot mesec dni v Trstu. V soboto, 25. junija, se bosta v dvorani Allianz Dome ob 20.30 na pripravljalni tekmi pomerili reprezentanci Italije in Slovenije - italijanska peterka proti aktualnim evropskim prvakom, pri katerih bosta po vsej verjetnosti ponovno združila moči Luka Dončić in Goran Dragić.

Organizatorji tržaške tekme, med katerimi je  AŠZ Jadran, so 
prepričani, da bodo evropski prvaki z Dončićem in Dragićem na 
čelu pravi magnet za košarkarske navdušence iz širše okolice. Foto: Fiba
Organizatorji tržaške tekme, med katerimi je AŠZ Jadran, so prepričani, da bodo evropski prvaki z Dončićem in Dragićem na čelu pravi magnet za košarkarske navdušence iz širše okolice. Foto: Fiba

TRST > Zvezdnik Dallasa Luka Dončić je s porazom v konferenčnem finalu zaključil uspešno sezono v ligi NBA in se v naslednjih dneh vrača v domovino, zlati kapetan Goran Dragić pa bo, kot kaže, po večletnem premoru ponovno oblekel reprezentančni dres. Organizatorji tržaške tekme, med katerimi je v prvi vrsti slovenska združena ekipa AŠZ Jadran, so prepričani, da bodo evropski prvaki z Dončićem na čelu pravi magnet za košarkarske navdušence iz širše okolice.

Tekma med Italijo in Slovenijo bo višek košarkarsko obarvanega tedna. “Azzurri” bodo v Trst prispeli že v nedeljo, 19. junija, Slovenci pa dan kasneje. Reprezentanci bosta ves teden izmenično trenirali v dvorani Allianz Dome. Enega izmed treningov si bodo lahko ogledali tudi mladi košarkarji klubov projekta Jadran.

Velika vrnitev Gorana Dragića?

Košarkarska kariera 36-letnega Gorana Dragića se počasi bliža zatonu, reprezentančno pa je po njegovih besedah sklenil po evropskem naslovu leta 2017 in se kljub poskusom prepričevanja (še) ni premislil. Na lanskem olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu je bil med navijači v dvorani, ki so pospremili zgodovinsko uvrstitev na olimpijske igre, kar kaže na njegovo navezanost na izbrano vrsto, ki bo septembra letos po petih letih branila evropski naslov.

Donedavni član Brooklyn Nets bo v petek v Stožicah na premieri dokumentarnega filma o evropskem naslovu in morda bo to priložnost, da razodene svojo odločitev, ali se bo vrnil v reprezentančni dres za poslovilno tekmo, ki bi si jo zagotovo zaslužil. Možnosti, da bi zaigral tudi na prihodnjem eurobasketu, pa so pičle.

Tako je po informacijah iz dobro obveščenih košarkarskih krogov precej verjetno, da se bo poslovil na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Hrvaški 30. junija letos v Stožicah. To pa seveda pomeni, da bi bil tudi v ekipi za tržaško tekmo. In to je tudi močan razlog za prisotnost Luke Dončića, ki ne bi izpustil slovesa svojega reprezentančnega mentorja in cimra iz hotelske sobe. RM

V sredo, 22. junija, bo v Narodnem domu v Trstu (lokacija ni bila izbrana naključno) tiskovna konferenca s predstavniki obeh reprezentanc (za vsako selektor in en košarkar). Dogodek bo oplemenitil krajši nastop gojencev Glasbene Matice. Dan kasneje bodo ob 20. uri v gledališču Miela predvajali dokumentarni film 2017 - “Tri, dva, ena, nič, Slovenija je evropski prvak” režiserja Gorana Vojnovića, ki bo sicer premiero doživel v petek v Stožicah. Ker bo v Trstu na razpolago le 300 mest, Jadranovi organizatorji pozivajo, naj si zainteresirani vnaprej rezervirajo vstopnice.

Tekme tudi na Velikem trgu

Ves teden pa bo pestro na Velikem trgu, kjer se bodo na priložnostnem košarkarskem igrišču zvrstile tekme med mladinskimi ekipami z obeh strani meje, prijateljska tekma Jadranove članske ekipe in tekma veteranov ter spektakularno tekmovanje v zabijanju z osmimi specialisti iz različnih evropskih držav. Zraven igrišča bo potekala 1. izvedba Trieste Sneakers Festivala z razstavo nekaterih izmed najbolj ikoničnih športnih copat.

Jutri predprodaja vstopnic

Daleč največ zanimanja bo kajpak pritegnila sobotna tekma, za katero se bo v torek začela predprodaja vstopnic. Za obe nacionalni zvezi (FIP in KZS) bo prestižni dvoboj v dvorani Allianz Dome izjemna vizitka. Prisoten bo najbrž tudi predsednik slovenski predsednik Borut Pahor, mogoče pa si bo tekmo v živo ogledal tudi predsednik italijanskega olimpijskega komiteja Giovanni Malagò. Tekmo bo v Italiji prenašala mreža Sky Sport, gotovo pa tudi kateri od športnih programov v Sloveniji.

Pravico na igrišču bodo delili slovenski sodnik in dva italijanska, med tekmo pa bo za čiščenje igrišča zadolžena šesterica mladih košarkarjev slovenskih ekip. Med krajšimi prekinitvami bodo gledalce zabavale članice društva Cheerdance Millienium, med polčasoma pa bo poletela svetovno znana akrobatska skupina Dunking Devils iz Slovenije.

“Tekma bo prvi korak k še tesnejšemu sodelovanju med Jadranom, Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji in Košarkarsko zvezo Italije (FIP) in Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS). Že se je porodila ideja o skupni kandidaturi za organizacijo enega izmed mladinskih evropskih prvenstev. Za nas bo ta dogodek tudi nekakšna generalka za turnir Eurocup No Borders za U16, ki ga bomo organizirali konec oktobra in na katerem bodo nastopali največji evropski klubi. Ob tej priliki pa smo tudi izjemno ponosni, da so vse naše glavne slovenske ustanove podprle organizacijo tekme. Za slovensko narodno skupnost v Italiji bo velik praznik,” je povedal Jadranov menedžer Boris Vitez.


Najbolj brano