Ajdovci višajo utrip

Šolarji in dijaki še čakajo na zaključne ocene, gospodarstvo pa je svoje spričevalo dobilo prav zdaj, seveda za lansko leto. Ocene za celotno slovensko gospodarstvo so, razumljivo, precej boljše kot covidnega leta 2020, so pa med regijami precejšnje razlike. Te so odvisne tudi od tega, kako močno je podjetja udarila epidemija.

Podjetja v Istri in na Krasu kot celota so se denimo po rasti neto čistega dobička - ta se je v primerjavi z letom poprej skoraj podvojil - uvrstila na sedmo mesto med 12 regijami, tik pod vrhom lestvice pa se je uvrstilo severnoprimorsko gospodarstvo, ki je ustvarilo za 1,5-krat več neto čistega dobička kot leto poprej. Če upoštevamo število zaposlenih v vsaki regiji, so rezultati na severu in jugu Primorske primerljivi. Severnoprimorsko gospodarstvo je lani očitno teklo hitreje kot podjetja v Istri in na Krasu, za to prehitevanje pa gre zasluga v veliki meri ajdovskemu gospodarstvu. Za dobro četrtino neto čistega dobička regije so namreč poskrbeli Ajdovci, ki tako zvišujejo gospodarski utrip na severnem delu Primorske.

Očitno bomo morali vzeti v zakup, da je negotovost postala edina gotovost. In očitno se ajdovska podjetja v zahtevnih razmerah zelo dobro znajdejo.

Po drugi strani pa je obalno-kraško gospodarstvo po prihodkih, če upoštevamo inflacijo, lani že doseglo leto 2o19, zadnje “normalno” leto. Epidemija je v večji meri udarila tamkajšnje močno zastopane gostince, ki so si lani postopoma opomogli, medtem ko so v turizmu dve leti lahko računali na bone oziroma na goste, ki so jih ti pripeljali.

Če bi bili v šoli, bi učitelji v spričevalo severnoprimorskega gospodarstva zapisali oceno prav dobro (v veliki meri na račun Ajdovcev), obalno-kraško gospodarstvo pa bi si verjetno prav tako prislužilo štirico, a z minusom. Za spodbudo in hkrati za opozorilo, da kljub dobrim rezultatom ni čas za spanje na lovorikah.

Že res, da je po dveh letih epidemije zdaj čas za nove naložbe v gospodarstvu, a mnogi so spet previdni. Nekatera primorska podjetja so tako zaradi negotovosti in novih okoliščin že načrtovane večje naložbe začasno ustavila.

Zadnji dve leti sta bili zaradi epidemije in njenih posledic težki, toda zahtevnega obdobja še zdaleč ni konec. Nasprotno, negotovost je vedno večja. Vojna v Ukrajini in sankcije proti Rusiji, eksplozija cen energentov in velike podražitve vsega ostalega, tako rekoč od igle do kontejnerja, že vplivajo na vse panoge in na življenje vsakega od nas. Očitno bomo morali vzeti v zakup, da je negotovost postala edina gotovost. In očitno se ajdovska podjetja v zahtevnih razmerah zelo dobro znajdejo.


Preberite še


Najbolj brano