Na tantadrujih slavila predstava 52 hertzov

“Vsem se zahvaljujemo za smeh in jok, za modrosti in užitke. Naj gledališče v postkoronskem obdobju še krepi svojo moč, se razvija in ponovno gradi tam, kjer se je moralo v dobi omejitev ukloniti!” je zazvenelo s koprskega gledališkega odra, kjer so drevi podelili primorske gledališke nagrade tantadruj. Slavili so igralec Matija Rupel in predstava 52 hertzov ter kostumograf Andrej Vrhovnik, za življenjsko delo so nagradili režiserja Dušana Mlakarja, spomnili pa so se tudi Gašperja Tiča, ki ga pogrešamo že pet let.

52 hertzov je osvojilo tantadruja za  predstavo v celoti, Matija Rupel (levo) pa za igralsko stvaritev. Foto: Peter Uhan
52 hertzov je osvojilo tantadruja za predstavo v celoti, Matija Rupel (levo) pa za igralsko stvaritev. Foto: Peter Uhan

KOPER > Trinajst predstav primorskih gledališč so Ivana Zajc, Ana Perne in Andraž Gombač presojali v petek trinajstega: “In ugotovili, da smo imeli srečo, tako ustvarjalci kakor gledalci. Tudi žirijo je seveda razveselilo spoznanje, da smo si prav vse uprizoritve ogledali v dvorani. Po režimu koronadobe se je ustvarjanje znova razživelo v svoji bistveni karakteristiki živega stika z gledalci.”

Nagrado za najboljšo predstavo v celoti je prejela uprizoritev 52 hertzov srbske dramatičarke Tijane Grumić v prevodu Dijane Matković, produkciji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in režiji Mojce Madon. Žirija je med drugim zapisala, da poleg vsega zabriše meje med odrom in gledalci: “Čeprav gledališče v predstavi razgalja svoje procese, nikakor ne izgublja lastne moči. Predstava, ki nas popelje od samotnih morskih globin do brezmejnega vesolja, gledalca nasmeje, razigra, navdihne, gane.”

V predstavi blesti Matija Rupel, igralec novogoriškega ansambla, zlasti v monologu o neki divji noči. “Po zaslugi mojstrskega igralca bi skoraj prisegli, da smo bili tam tudi mi, njegovi gledalci,” pravi žirija, ki mu je nagrado za igralsko stvaritev podelila še za naslovno vlogo v Čričku in temačnem občutku (SNG Nova Gorica) ter za upodobitvi Pina Mlakarja in Borisa Kidriča v goriški koprodukciji z APT Novo mesto, naslovljeno In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek.

Tantadruja za poseben dosežek je prejel Andrej Vrhovnik, kostumograf Ptičje farme, koprodukcijske predstave Gledališča Koper in SSG Trst. ki “zna v umetnost sešiti domišljijo in duhovitost, za posrečen detajl pa mu ni pretežko splezati niti do stropa Sikstinske kapele”.

V uvodnem nagovoru se je Andraž Gombač poklonil Gašperju Tiču, igralcu in režiserju, čigar gledališko-glasbena predstava Trio, ki so jo iz istega vzgiba zaigrali po podelitvi, je prejela tantadruja za gledališki dosežek leta 2016. Obenem se je zahvalil tudi Nanči Kosmač Kogej, hčerki Cirila Kosmača, ki je bila med občinstvom. Pred enajstimi leti je dovolila uporabo imena znamenitega Kosmačevega posebneža, enega najlepših literarnih junakov, za primorsko gledališko nagrado.


Najbolj brano