V Cerkno tudi iz Avstrije in Nemčije

Naš največji podeželski festival džeza se jutri vrača v Cerkno. Spet bo zazvenel v maju, v katerem se je tudi rodil. Z desetimi koncerti skupin iz osmih držav ostaja zvest predstavljanju glasbenih novosti iz zadnjega leta. V prenovljenem spremljajočem programu festivala med drugim vabi na voden jazz pohod s koncertom domačega multi-pihalista Boštjana Gombača.

Boštjan Gombač, redni sodelavec in gost festivala, bo v soboto s 
koncertom nagradil udeležence uvodnega “jazzohoda”. Foto: Saša Dragoš
Boštjan Gombač, redni sodelavec in gost festivala, bo v soboto s koncertom nagradil udeležence uvodnega “jazzohoda”. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Jazz festival Cerkno niti v minulih dveh covidnih letih ni utihnil. V dobršni meri zaradi zagnanosti organizatorjev, ki so pestre ob (ob)džezovske muzike spretno umikali iz ustaljenega maja v jesen ali poletje in na večje prireditve prostore. Jutri pa bo 27. zapovrstjo zaživel v ustaljenem maju in prostoru z inovativnimi koncerti na glavnem odru ter obiljem glasbenih obfestivalskih delavnic, koncertov in okroglih miz.

“Neizmerno smo veseli, ker se vračamo na naš 'star plac' sredi Cerknega, in to spet v maju. Tri večerne koncerte med četrtkom in soboto smo obdali s prenovljenim glasbenim, pogovorno-pohodniškim programom, in z veseljem pričakujemo poslušalce. Vračajo se tudi iz tujine. Kaže, da jih bo največ prišlo iz Avstrije in Nemčije,“ je zadovoljen direktor festivala Simon Kenda.

Simon Kenda

direktor festivala Jazz Cerkno

“Neizmerno smo veseli, ker se vračamo na naš 'star plac' sredi Cerknega, in to spet v maju.”

Ker v Cerknem za svoj največji kulturni dogodek znajo stopiti skupaj, ljubiteljem muzik gostoljubje ponujajo po zmernih cenah. Tako je bilo tudi v minulih covidnih letih.

“Pred dvema letoma za nobeno ceno nismo želeli izpustiti jubilejnega, 25. festivala. Z nemalo iznajdljivosti nam je uspelo jeseni, lani pa poleti,” je povedal Kenda.

Izpeljali so tudi koncertni cikel Keltika in prepričali financerje. Tudi ministrstvo za kulturo: “Skrbno smo izpolnili prijavno vlogo in pozimi dočakali pozitivni odgovor ministrstva. To je okrepilo našo energijo za pripravo festivala.”

Novi albumi v živo

V četrtek bo festival odprl kontrabasist Robert Jukič s slovensko skupino Caminos de gloria. Nadaljevali bosta avstrijska skupina mladega trobentača Maria Roma z razigranim bebopom in belgijski kvintet Black Flower za spritualistični zaključek večera. Vse tri skupine bodo premierno preigrale nove albume.

“To velja za vseh devet sestavov. Zvesti ostajamo temu, da predstavljamo novosti in bende, ki v Sloveniji igrajo premierno,” je pojasnil Kenda.

Naslednja večera - vsi se bodo začeli ob 19.30 - bosta odprla mešana benda s slovenskimi glasbeniki. V petek saksofonist Boštjan Simon z italijanskima gostoma v sestavu There be Monsters, v soboto slovensko-srbski muzikanti v skupini TiTiTi.

Druga petkova skupina kitarista Brandona Seabrooka prihaja iz ZDA in z njimi nenavaden, basu podoben enostrunski inštrument diddley bow. S harmoniko pa je svojo zasedbo obogatila norveška sedemčlanska zasedba Paal Nilssen - Love Circus, ki bo zaključila petkov večer.

V soboto bo kot druga nastopila poljska pianistka Joana Dudda s svojim triom. Zastor festivala bo padel po koncertu angleške skupine Binker in Moses. Glasba bo karseda pisana - od skladb do improvizacij, tradicionalnih in supermodernih, vsekakor pa zmes vsemogočih žanrov, ki se podajo ob džez.

Balafon, džezohod in še marsikaj

Spremljajoči program prinaša pogovora o novih poslušalskih navadah prek spleta in možnostih pomladitve džezovskega občinstva ter o pravkar izdanem zborniku Narobe / Na robu glasbene prakse. Sobotni popoldanski koncert, ki se bo v glasbeni šoli pričel ob 17.30, bo odpel angleški vokalni improvizator Phil Minton ob spremljavi viole srbskega Madžara Szilarda Mezeija.

Otroci bodo koncert na balafonih odigrali v soboto ob 10.30 uri na glavnem odru. Prej bodo s tradicionalnima mentorjema - vsestranskim pihalcem Boštjanom Gombačem in tolkalcem Blažem Celarcem - dodobra spoznali tradicionalni afriški instrument, veliki ksilofon.

Gombač bo s koncertom na vseh mogočih zvočilih nagradil udeležence prvega pohoda oziroma “jazzohoda” v okolico Cerknega. Odigral ga bo ob cerkvi svetega Jošta v Trebenčah. Zbirno mesto bo ob 11. uri pred barom Gabrijel.

V cerkljanskem muzeju pa bo do 19. junija na ogled zvočna instalacija Fotoprint v Benetkah delujočega slovenskega umetnika Ateja Tutte. Gre za delo, ki je nastalo z rekonstrukcijo in zvočnim terenskim snemanjem v partizanski bolnici Franja.  


Najbolj brano