Najstarejšo koprsko šolo je obiskoval tudi Giuseppe Tartini

Učenci in dijaki ter zaposleni v italijanski osnovni šoli Pier Paolo Vergerio il Vecchio in gimnaziji Gian Rinaldo Carli v Kopru se bodo prihodnje šolsko leto šolali v nadomestnih prostorih. Gimnazijce bodo sprejeli v Dijaškem domu Koper, osnovnošolci pa bodo prostor našli na OŠ Koper in v areni Bonifika. Pred odhodom iz dotrajane stavbe, ki jo bodo obnovili, so s koncertom počastili spomin na njihovega nekdanjega učenca Giusepppa Tartinija.

Šolski atrij je gostil koncert Glasbenega ateljeja Tartini, ki sodi v niz 
dogodkov ob 330. obletnici rojstva skladatelja Giuseppa Tartinija. Foto: Nataša Hlaj
Šolski atrij je gostil koncert Glasbenega ateljeja Tartini, ki sodi v niz dogodkov ob 330. obletnici rojstva skladatelja Giuseppa Tartinija. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Tartini se je prav v tukajšnjem šolskem okolju srečal z glasbo, ki je pomembno zaznamovala njegovo življenje. Pri 12 letih mu je eden od učiteljev približal umetnost igranja na violino, a so ga, žal, Tartinijevi starši precej ovirali na njegovi glasbeni poti, ker se niso strinjali s sinovo izbiro,” spomni zgodovinar in direktor Italijanskega središča Carlo Combi, Kristjan Knez.

410-letnica Collegia del Nobili

Koncert Glasbenega ateljeja Tartini so pripravili pod okriljem projekta Tartini 330, s katerim obeležujejo 330. obletnico skladateljevega rojstva. Obenem so priložnost izkoristili tudi za počastitev spomina na 410-letnico gimnazije oziroma njenega predhodnika Collegia del Nobili.

4,8

milijona evrov predvidoma bo stala obnova OŠ in gimnazije z italijanskim učnim jezikom

Na lokaciji zdajšnje šolske stavbe je v preteklosti delovalo najprej semenišče, ki se je kasneje preoblikovalo v plemiški zavod - Collegio dei Nobili. Zaradi težkega obdobja (vojna, kuga) so šolsko ustanovo zaprli in nato konec 17. stoletja ponovno odprli.

Šolo so obiskovali številni izobraženci, med njimi tudi koprski enciklopedist in razsvetljenec Gian Rinaldo Carli, po katerem je poimenovana današnja gimnazija. Med učenci so bili poleg violinista Giuseppa Tartinija še zgodovinar Pietro Kandler in pisatelj Fulvio Tomizza. Stavba je spomenik lokalnega pomena, saj je to najstarejša koprska šola.

Na osnovni šoli in gimnaziji z italijanskim učnim jezikom v Kopru so zadnje večje gradbene posege opravili leta 1971.

Končno prostor za šolsko muzejsko zbirko

Z obnovo naj bi začeli v jesenskih mesecih. Projekt predvideva rekonstrukcijo in dozidavo objekta. Celovito bodo obnovili šolsko poslopje in telovadnico, ki jo bodo energetsko sanirali, nadzidali in ob njej zgradili prizidek. Poskrbeli bodo tudi za opremo, zunanjo ureditev in preureditev notranjega atrija objekta.

Ravnateljica gimnazije z italijanskim učnim jezikom Luisa Angelini Ličen se veseli obnove in upa, da bodo novi prostorih nared v enem letu. “Predvsem pa sem zadovoljna, ker bo v obnovljeni stavbi posebno mesto dobila bogata in zgodovinsko izjemno dragocena šolska muzejska zbirka starih učnih predmetov,” pravi. Začasno jo bodo sicer preselili deloma v Piran pod okrilje novonastalega Centra znanosti UP, nekatere predmete pa bodo začasno shranili na nadomestni lokaciji v dijaškem domu.

Luisa Angelini Ličen

ravnateljica gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper

“Zadovoljna sem, ker bo v obnovljeni stavbi posebno mesto dobila zgodovinsko izjemno dragocena šolska muzejska zbirka starih učnih predmetov.”

Za obnovo največ državnega denarja

Po zakonu o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja mora večino denarja za obnovo ali novogradnjo šol prispevati država, manjši del pa občine (denimo, komunalno opremljeno zemljišče ali izdelavo projektne dokumentacije).

To je bil tudi eden od projektov, ki jih je poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža vključil v sporazum o sodelovanju z vlado v odhodu. Ocenjena vrednost naložbe znaša 4,8 milijona evrov. V veliki meri gre za državni denar.


Najbolj brano