Na 23. Forumu Tomizza iščejo točko preobrata

Trst, Koper in Umag spet povezuje Forum Tomizza, 23. po vrsti. Progam, ki naj nas iz teme popelje v svetlobo, sta včeraj predstavila Irena Urbič iz Kopra in ravnatelj umaške knjižnice Neven Ušumović, ki s kolegi iz Trsta že dve desetletji poganjata ta istrski tricikel.

Letošnji Forum Tomizza sta včeraj v Kopru predstavila Irena Urbič 
in Neven Ušumović. Foto: Andraž Gombač
Letošnji Forum Tomizza sta včeraj v Kopru predstavila Irena Urbič in Neven Ušumović. Foto: Andraž Gombač

TRST, KOPER, UMAG > V dobi, ki jo silovito pretresata epidemija in vojna, se sprašujejo, kakšno težo imajo besede pisateljev, intelektualcev, filozofov, je včeraj na srečanju z novinarji pod oboki Stare lože v Kopru povedala Irena Urbič. Naslov letošnjega srečanja Kaos Kairos Caos je pomagal oblikovati pogled na relief Kairosa, grškega boga srečnega trenutka, ki ga je izklesal kipar Lizis in ki so ga odkrili med izkopavanji pri Trogirju v Dalmaciji. “To je mladenič, mitično bitje, hiti prek planjav, namazan je z oljem in zato neulovljiv. Kot trenutek odrešitve, spoznanja, sreče v temi kaosa in kronosa, zmede in časa. Naj nam Kairos pomaga iz nereda, v katerem smo prisiljeni živeti, iz strahu, ki se nam nalaga na dušo, um in telo,” je poudarila Irena Urbič. Iz teme v svetlobo nas bodo letos skušali popeljati Darja Betocchi, Loredana Bogliun, Katja Hrobat Virloget, Vid Karlovšek, Maja Klarić, Gorazd Kovačič, Martin Lissiach, Stefano Lusa, Slavica Marin, Federica Marzi, Azra Nuhefendić, Iztok Osojnik, Piero Purini, Aljoša Pužar, Veronika Simoniti, Selma Skenderović, Lara Sorgo, Agata Tomažič, Damir Uzunović, Nora Verde, Nikola Vučić ...

Rekordni uspeh natečaja

Seveda so vnovič razpisali tradicionalni natečaj Lapis Histriae; lapis v latinščini pomeni kamen, narečno istrsko pa tudi pisalo. “Letos smo se lotili res pomembnega vprašanja,” je pojasnil Neven Ušumović. Z natečajem, naslovljenim kaoskairos, v dobi negotovosti in nepredvidljivosti, v katastrofalnem kaosu, “ki razgrajuje intimne in družbene svetove”, iščejo točko preobrata: pravo odločitev v pravem trenutku: kairos. Na natečaj, odprt za vse, ki pišejo v slovenskem, italijanskem, hrvaškem, srbskem, bosanskem ali črnogorskem jeziku, je letos prispelo rekordno veliko kratkih zgodb - kar 201. Prebrali in ocenili so jih žiranti Laura Marchig, Tea Tulić in Goran Vojnović, ki bodoime nagrajenke ter vseh tistih, katerih zgodbe bodo natisnili v zborniku, razkrili v petek dopoldne v prostorih italijanske skupnosti v Umagu, kajpada poimenovane po Fulviu Tomizzi.

Drevi se bodo v Umagu s tržaško predstavo Meja sneženja poklonili Marku Sosiču (1958-2021), velikemu prijatelju Foruma Tomizza. (foto: Andraž Gombač)

V umaški gledališki dvorani Antonio Coslovich bo drevi ob 19. uri gostovalo Slovensko stalno gledališče Trst z uprizoritvijo labodjega speva Marka Sosiča (1958-2021), drame Meja sneženja v Vojnovićevi režiji. Sosič je bil član žirije Lapis Histriae, po prezgodnji smrti ga je nadomestil Vojnović, letos pa ju je povezala še predstava, ki sega v obema pomembne teme: ksenofobijo, potlačene travme, krivdo ... Obenem bodo drevi praznovali obletnico Slovenskega kulturnega društva Ajda, ustanovljenega pred enajstimi leti, in po majski tradiciji slavili tudi mesto Umag.

Sosiču pa se bodo poklonili še v četrtek ob 16. uri v koprski Stari loži. Odprtju portretov tomizzovcev, ki jih je ujel fotograf Robert Sironi, bo v sodelovanju s Slovenskim klubom iz Trsta sledila predstavitev Sosičeve kratke zgodbe Do zadnjega imena v Ušumovićevem hrvaškem prevodu.

Organizatorji so pojasnili še, da slovenski del Foruma zadnji dve leti podpira Mestna občina Koper; dragocena so tudi odprta vrata Pretorske palače, kjer gostijo simpozij. Brez Javne agencije za knjigo ne bi šlo, podpirajo jih še sponzorji, sodelujejo pa Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, knjigarna Libris, študentje Fakultete za humanistične študije in drugi.

Program, dosegljiv na spletni strani forumtomizza.com, bo v soboto opoldne sklenila tradicionalna komemoracija na grobu Fulvia Tomizze v Materadi.  


Najbolj brano