“Kar je preveč, je preveč. Hočemo Mrzlek!”

Prebivalci Anhovega in okolice so ponovno doživeli neprijetno presenečenje. Iz njihovih pip je v ponedeljek pritekla po fekalijah smrdeča voda, zato so se nekaj dni preventivno oskrbovali iz gasilske cisterne, do rezultatov analiz pa naj bi vodo prekuhavali. Dovolj nam je, kar je preveč, je pa preveč, pravijo najbolj glasni. Zahtevajo, da jim v hiše čim prej pripeljejo vodo iz Mrzleka.

Včeraj dopoldan so ljudje še točili vodo iz cisterne. “Premični anhovski vodovod,” je komentiral Branko 
Pulec. Foto: Leo Caharija
Včeraj dopoldan so ljudje še točili vodo iz cisterne. “Premični anhovski vodovod,” je komentiral Branko Pulec. Foto: Leo Caharija

ANHOVO > Vzorčenje vode iz vodovoda po ponedeljkovem dogodku, ko je imela voda neprijeten vonj, je pokazalo, da ni šlo za kemično onesnaženje vode, so včeraj sporočili iz občine Kanal. “Zato nadomestna oskrba s pitno vodo iz gasilske cisterne ni potrebna. Dokler ne bodo znani rezultati analiz vzorcev pitne vode, odvzeti v sredo, 11. maja, ostaja preventivno v veljavi ukrep prekuhavanja,” so še zapisali.

Postana voda je vdrla v vodovodni sistem

Črpališče surove vode v rovu HE Plave so 21. aprila preventivno zaustavili zaradi izlitja iz podjetja TKK na Srpenici. Ob ponovnem zagonu črpalke v rovu v ponedeljek, 9. maja, je zaradi premalo izprane dovodne cevi prišlo do vdora 'postane' vode v vodovodni sistem, ocenjujejo v režijskem obratu. “Po dodatnem izpiranju dovodnega cevovoda surova voda ni več zaudarjala in vodarna je začela normalno obratovati. Porabniki vode iz vodarne Močila so bili predhodno obveščeni o omejitvenih ukrepih pri uporabi vode iz vodovoda ter z navodili za izpiranje hišnih omrežij,” so še sporočili z občine.

Jože Valentinčič

predsednik KS Anhovo - Deskle

“Mislim, da kaže na malomarnost, nikogar nočem obtoževati, ampak to se ne sme več dogajati. Čista voda je osnovna dobrina.”

Prebavne težave in razdražena koža

V Anhovem, kjer so včeraj dopoldan še uporabljali vodo iz cisterne, ki so jo v vas pripeljali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Kanal, so nekateri še precej razburjeni. “V ponedeljek okrog enih popoldan je klical sosed in vprašal, če tudi pri nas voda smrdi po fekalijah. Ko sem odprla pipo in jo natočila v kad, je bila bistra, a je res ogabno smrdela,” razlaga domačinka Slavica Bavdaž. V dokaz, kaj je priteklo iz pipe, je vodo nalila v plastenko in jo shranila. Na njenem dvorišču smo jo tudi sami povohali in lahko potrdimo, da močno smrdi po fekalijah.

Slavica Bavdaž s “smrdljivo” vodo (foto: Leo Caharija)

Domačinka je takoj poklicala na občino in, kot pravi, je nato režijski obrat vodo zaprl, okrog 17. ure pa so gasilci v vas pripeljali cisterno. A pred tem naj bi nek domačin imel prebavne težave, ker je z njo opral solato in jo pojedel, nekaj pa naj bi bilo tudi primerov srbeče kože po tuširanju.

Vode iz vodovoda marsikdo ne pije

“Že dolgo ne pijemo te vode in je ne uporabljamo za kuhanje, saj nikoli ne vemo, kakšna je. Že več let jo kupujemo ali gremo ponjo k izviru oziroma v Kanal na tržnico,” razlaga Slavica Bavdaž. O tem, kako se počutijo ob še enem zaprtju vode iz pipe, pa pove: “To se kar naprej ponavlja, resnično smo utrujeni od vsega tega. Kar je preveč, je pa preveč. Klicala me je tudi 88- letna gospa, ki je pristojne opozorila, da je ostarela in da ne more sama po vodo k cisterni.” Še zelo živ je tudi spomin na hudo onesnaženje vode z industrijskimi odplakami tovarne Eternit poleti 2020. “Dovolj je, zahtevamo vodo iz Mrzleka, državni denar za ta vodovod je rezerviran,” pravi domačinka.

“Nočemo več vode iz struge reke Soče z vsemi fekalijami, kemikalijami ... V Anhovem in Robidnem bregu smo edini, ki dobivamo vodo samo iz Soče. In pogosto so z njo težave: od onesnaženja, ko je udrla rumeno-zelena voda iz čistilne naprave Eternita, potem je prišla nafta v vodo, nedavno je bila onesnažena Soča od Srpenice do Idrskega ...” poudarja tudi Lilijana Pulec. Ne ve, kaj je bil vzrok zadnjega onesnaženja pitne vode, je pa njihov pes bruhal, ko jo je popil, pravi. Tudi oni vode iz vodovoda ne pijejo, uporabljajo jo za umivanje ter pranje posode in perila. “To je kriminal, nimam več besed,” pravi domačinka in pristavlja, da “slabi industrijski vodi” še zdaleč ne zaupa. Ni več mlada in ne predstavlja si, da bo z možem do smrti hodila po vodo k studencu. Tudi tisti iz cisterne ne zaupa, saj so že imeli slabe izkušnje tudi s to, pravi.

Lilijana Pulec (foto: Leo Caharija)

“Kaže na malomarnost”

Zaradi novega onesnaženja pitne vode je zaskrbljen tudi predsednik sveta Krajevne skupnosti Anhovo-Deskle Jože Valentinčič: “Kar se je dogodilo, ni v redu, in nekdo mora odgovarjati. Mislim, da kaže na malomarnost, nikogar nočem obtoževati, ampak to se ne sme več dogajati. Čista voda je osnovna dobrina.”

V društvu Eko Anhovo in dolina Soče menijo, da gre za še enega v vrsti nedopustnih onesnaženj pitne vode, ki so v Anhovem in okoliških krajih postali že stalnica. “Menimo, da zaradi ponavljajočih se dogodkov obstaja utemeljen sum ogrožanja zdravja uporabnikov pitne vode. Sum onesnaženja smo pri javili zdravstvenemu inšpektoratu, obvestili NIJZ ter jih pozvali k ukrepanju,” so zapisali.


Najbolj brano