Nekdanja šefica bordela: Obisk ni padal

Prostitucijo v klubu Marina na Ajševici je slovenski policiji konec leta 2016 prijavil Avstrijec, ki naj bi tako naredil uslugo lastnikom znanega bordela Wellcum. Svetlana Schneider, ki je vodila klub, pa je prek video povezave z avstrijskega sodišča zatrdila, da ne ve nič o prijavi slovenski policiji.

Na  spletni strani   Wellcuma   lahko preberemo,  da klub nima nič 
skupnega z običajnimi bordeli. Ponuja erotično izkušnjo v najboljšem pomenu besede in popolno zadovoljitev najbolj skrivnih 
erotičnih želja. Nedavno  so  vstopnino dvignili  na 90 evrov.    Foto: Leo Caharija
Na spletni strani Wellcuma lahko preberemo, da klub nima nič skupnega z običajnimi bordeli. Ponuja erotično izkušnjo v najboljšem pomenu besede in popolno zadovoljitev najbolj skrivnih erotičnih želja. Nedavno so vstopnino dvignili na 90 evrov.  Foto: Leo Caharija

KOPER > Poslovni model, ki so ga izbrali lastniki kluba Marina na Ajševici in je po prepričanju specializiranega tožilstva nezakonit, je podoben tistemu, ki deluje v klubu za moške Wellcum v Sraji vasi v bližini Beljaka na avstrijskem Koroškem. Na sojenju Sergeju Racman, Dejanu Šurbku, Jožetu Kojcu in Vesni Ternovec je dejavnost v Wellcumu pred dnevi prek video povezave opisala Svetlana Schneider, nekdanja poslovodkinja v omenjenem bordelu.

Zatrdila je, da ne ve nič o prijavi slovenski policiji. Jeseni leta 2016, več kot tri leta pred odmevnimi aretacijami v Marini, je namreč kriminalistu z novogoriške policijske uprave Avstrijec, menda znanec lastnikov kluba Wellcum, prijavil prostitucijo v klubu Marina na Ajševici in predal obremenilno dokumentacijo. V Wellcumu naj bi obisk zaradi Marine močno upadel.

Spa in wellness le kulisa za prostitucijo

Specializirano državno tožilstvo je prepričano, da je bila ponudba spa in wellness storitev v klubu Marina le kulisa, za katero so organizirali prostitucijo. Od odprtja kluba sredi leta 2014 do aretacij v začetku leta 2019 naj bi družba Cratos s to dejavnostjo zaslužila več kot 21 milijonov evrov. Klub je v tem času obiskalo skoraj 150.000 gostov, s prostitucijo pa se je ukvarjalo najmanj 530 žensk. Obtoženi so v svojih zagovorih pojasnjevali, da so z odvetniki preverjali, ali je ta dejavnost zakonita, in šele po potrditvi šli v naložbo. Racman je med drugim dejal, da so v klubu ponujali erotično vzdušje in intimo. Očitke , da so ženske izkoriščali, pa so obtoženi in njihova obramba vztrajno zanikali.

“Promet je iz leta v leto naraščal, vsako leto za nekaj odstotkov,” pa je povedala nekdanja šefica bordela, ki je pred tremi leti po rojstvu otroka zamenjala službo. Za klub Marina je slišala, saj je bil njihova konkurenca. Zatrdila je, da ne pozna moškega, ki je dal prijavo policiji, ve pa, kdo je človek, ki ga prijavitelj omenja, a je zatrdila, da ni povezan s klubom Wellcum,

Pojasnila je, da je klub najprej wellness. “Je pa tudi točka, kjer se srečujejo dekleta, ki se prostituirajo, in stranke, ki to iščejo,” je bila jasna. “Tako nekako kot v Marini, tako so oglaševali tudi na internetu,” je pristavila.

530

prostitutk je po ugotovitvah tožilstva delalo v klubu Marina

Prostitutke imajo registrirano obrt, klub pa obrtno dovoljenje

V Avstriji morajo imeti dekleta, ki se ukvarjajo s prostitucijo, registrirano obrt. “Same se odločajo, kako bodo delale, nimajo navodil,” je priča odgovorila sodnici Tatjani Cvetičanin, ki jo je zanimalo, kako je ta dejavnost urejena v Avstriji. V klubu dekleta obravnavajo kot gostje, tam so se registrirale, plačevale so davke, vsakih šest tednov so morale na pregled k zdravniku, je naštevala nekdanja šefica bordela.

Dekleta morajo biti registrirana tudi pri avstrijskih oblasteh, da bi jih zaščitili pred trgovci z belim blagom, je pojasnila priče. Ženske so prijavljene tudi na policiji, kamor sezname iz kluba pošiljajo vsak dan.

Ženske se v Wellcumu prijavijo ob prihodu in odhodu, kar je pomembno predvsem zaradi plačevanja davkov. Njihovega zaslužka v klubu ne beležijo. “Dekle plača le vstopnino in davek. Ta znaša 25 evrov na dan. Nekatera dobro zaslužijo, delajo zase,” je povedala. Vstopnina za ženske znaša 85 ali 60 evrov, odvisno od dneva v tednu. Enaka je tudi za obiskovalce, le da ti ne plačajo davka.

Za ta denar ženski v klubu nudijo enako kot moškim obiskovalcem, hrano in brezalkoholno pijačo, wellness, tuš, prostore ... V vstopnino je vključen tudi obisk kina.

Zvodnikom vstop prepovedan

Klub ima obrtno dovoljenje za prostitucijo, v katerem je zapisano, kakšne pogoje morajo izpolnjevati za to dejavnost. V Wellcumu je bilo vsak dan 90 do 100 žensk. Vstop so prepovedali tistim moškim in ženskam, ki so kršili hišni red kluba. V njihove prostore pa niso smeli niti Romuni, in sicer zaradi zaščite deklet, ki so večinoma prihajale prav iz Romunije. Po avstrijski zakonodaji zvodniki ne smejo vstopati v klube, je pojasnila Svetlana Schneider.

Na sodišču v Kopru je prejšnji teden pričal tudi upokojenec Werner F., ki je novembra leta 2016 v Kranju prijavil prostitucijo v klubu Marina. “Kontaktiral me je znanec iz kluba Wellcum in me vprašal, ali imam kakšne kontakte v slovenski policiji,” je povedal. Ta znanec je namreč vedel, da ima zaradi športa (namiznega tenisa) v Sloveniji veliko znancev.

Prijavitelj si je obetal sponzorstvo

Pri njih se je pozanimal in nazadnje stopil v stik s kranjsko policijsko upravo, dokumentacijo pa je nato predal novogoriškemu kriminalistu. Dal mu je tudi USB ključek, vendar ne ve, kaj je bilo na njem.

Znancu je naredil uslugo, ker je od pričakoval sponzorstvo za svoj športni klub, a se iz tega ni izcimilo nič in mu je zdaj žal, da se je spustil v to. Ko je pobrskal po svoji dokumentaciji, je našel tudi elektronska sporočila, iz katerih je bilo razvidno, da je bila s prijavo seznanjena tudi nekdanja šefica bordela. Povedal je še, da sam ni bil nikoli v Wellcumu.

Odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, pooblaščenec družbe Cratos (ki je skrbela za dejavnost v Marini), je povedal, da je po javno dostopnih podatkih na spletu Svetlana Schneider lastniško povezana s klubom Wellcum.


Najbolj brano