Bomo Dončića gledali v Trstu?

Proti koncu junija bodo spet v pogonu košarkarske reprezentance, ki jih čaka tretji del kvalifikacij za prihodnje svetovno prvenstvo. Termin zbuja upanje, da bi gledalci lahko videli tudi košarkarje iz evrolige in lige NBA. Tudi Luko Dončića.

Luka Dončić je magnet za vse, ne le za slovenske navijače.  Foto: STA
Luka Dončić je magnet za vse, ne le za slovenske navijače.  Foto: STA

Kaj imajo skupnega Luka Dončić, Združena slovenska košarkarska ekipa Jadran in Trst? Za zdaj obstaja le povezava med Jadranom in Trstom (svoje največje uspehe, med katerimi je tudi uvrstitev v B ligo, je košarkarska ekipa dosegla ravno v stari tržaški športni palači na Čarboli), slovenski košarkarski zvezdnik pa bi lahko kmalu sklenil krog. Kot vse kaže, bo prve dni poletja v veliki dvorani Allianz Dome na sporedu prestižna pripravljalna tekma med Italijo in Slovenijo. V ta veliki projekt je v prvi vrsti vpet ravno Jadran, ki je ob pomoči Združenja slovenskih športnih društev (ZSŠDI) vezni člen med italijansko košarkarsko zvezo FIP in slovensko košarkarsko zvezo KZS. Če se bo vse izteklo po načrtih, se bosta reprezentanci pomerili v soboto, 25. junija, na igrišče pa bi lahko zelo verjetno stopil tudi Dončić́.

Jadranov menedžer, nekdanji dolgoletni košarkar Boris Vitez, je potrdil novico, neuradna potrditev je te dni prišla tudi s sedežev obeh zvez. Sam se s tem projektom ukvarja že nekaj mesecev. Tovrstni športni dogodki zahtevajo veliko usklajevanja, v prvi vrsti med obema zvezama, pa tudi z lokalnimi oblastmi in agencijami, ki skrbijo za reprezentančne dogodke. Tu so še tekmovalni koledarji klubskih tekmovanj: morebitna sedma tekma finala lige NBA (verjetno je, da se Dončićev Dallas ne bo prebil niti v konferenčni finale) je predvidena za 19. junij, morebitna sedma tekma finala italijanske A-lige pa bi bila 25. junija. To bi najbrž̌ oklestilo “azzurre”.

Past pravila 28

Pri nastopih košarkarjev iz lige NBA bo letošnje poletje bolj kot kdaj prej treba biti pozoren na tako imenovano pravilo 28. Gre za zavarovalne pogodbe, dogovorjene med ligo NBA in mednarodno košarkarsko zvezo Fiba, ki reprezentantom krijejo zavarovanje za primer poškodb na reprezentančnih akcijah. Zavarovanje krije 28 dni dela v reprezentančnem programu, ki pa bo letos poleti zelo obsežen. Treba je upoštevati osem dni aktivnosti junijskih kvalifikacij za SP, pa kvalifikacije konec avgusta in eurobasket med 1. in 18. septembrom. Zavarovanje ne obsega le igranja tekem ampak v teh 28 dni šteje tudi tudi večji del pripravljalnega obdobja. Tako je že znano, da srbskih NBA igralcev za junijske kvalifikacije ne bo v izbrano vrsto. RM

Sledil bo tretji cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023: 30. junija Slovenija gosti Hrvaško, 3. julija pa gostuje na Švedskem, medtem ko bo Italija 4. julija igrala na Nizozemskem, predvidena tekma Italija : Rusija pa je odpovedana, saj status Rusije trenutno še ni znan.

Slovenska in italijanska reprezentanca naj bi se na kvalifikacijske tekme sočasno pripravljali v Trstu, vrhunec priprav pa bi bila prijateljska tekma. Ob Dončičevi prisotnosti bi dvorana zagotovo pokala po šivih. Veliki športni spektakel v Trstu naj bi popestrili še nekateri spremljevalni dogodki v središču mesta v dneh pred tekmo. O tem se pri Jadranu še niso želeli dokončno izreči, čeprav je Vitez dejal, da bodo maksimalno izkoristili “težo” tekme med Italijo in Slovenija.

Dončić se v svoji karieri še nikoli ni odrekel dogovorjenim reprezentančnim nastopom, lani poleti je takoj po koncu sezone v ligi NBA najprej Slovenijo popeljal do zmage na predolimpijskem turnirju v Litvi, nato pa so izbranci selektorja Aleksandra Sekulića v Tokiu le za las zgrešili kolajno. Tako bo najbrž tudi letos poleti, tako da je kar realno, da bi lahko tudi v Trstu občudovali neizmeren košarkarski talent najslavnejše številke 77 na svetu.


Najbolj brano