V legendarni modri stavbi namesto bančnikov zdravniki

Novogoriška občina bo za 1,92 milijona evrov kupila večji del stavbe Nove KBM na Kidričevi ulici in 4600 kvadratnih metrov parkirišč. Bančna poslovalnica v pritličju stavbe ni del prodaje. Mestni svetniki so sinoči potrdili, naj uveljavi predkupno pravico. V štirih nadstropjih stavbe bodo prostore dobili dejavnosti zdravstvenega doma, uprava zobozdravstva in center za pomoč na domu.

Mestna občina bo uveljavljala predkupno pravico in kupila 
glavnino stavbe Nove KBM, parkirišča za njo in dostopno cesto.  Foto: Mitja Marussig
Mestna občina bo uveljavljala predkupno pravico in kupila glavnino stavbe Nove KBM, parkirišča za njo in dostopno cesto.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Ponudba za odkup objekta je prišla pravzaprav čez noč. V petek je namreč ljubljanska družba Alos Re mestno občino pozvala, ali namerava uveljaviti predkupno pravico za zgornja štiri nadstropja stavbe Nove KBM in dva prizidka, skoraj 4600 kvadratnih metrov parkirišč za stavbo in dostopno cesto. Kot pravi župan Klemen Miklavič, so za občino ključna predvsem parkirišča: “Gre za pomemben del mesta, občina mora imeti nadzor nad parkirišči in dostopno cesto, ki so zdaj v zasebni lasti. Ljudje sedaj tam sicer parkirajo brezplačno, če pa bi se parkirišče zaprlo, bi bila to še dodatna obremenitev za mesto.”

Dogovorili so se z zdravstvenima zavodoma

A občina ne more kupiti samo parkirišč in ceste, pač pa celoto, torej tudi glavnino stavbe, v kateri je za približno 1800 kvadratnih metrov pisarn, je pojasnil direktor uprave Marko Mikulin. Ker se z osnovnim in zobozdravstvenim varstvom zdravstvenega doma že dlje časa pogovarjajo, kako zagotoviti dodatne prostore za njihove programe, so hitro našli rešitev: v objekt bi zdravstveni dom umestil center za krepitev zdravja in centra za duševno zdravje otrok in mladine ter odraslih, ki so sedaj razseljeni po mestu. Vanj bi se selila tudi uprava zobozdravstvenega doma.

1,96

milijona evrov bo občino stal nakup stavbe, parkirišča in dostopne ceste

1,22

milijona evrov bosta prispevala zdravstveni dom in zobozdravstveno varstvo

“Že ves čas se soočamo s prostorsko stisko, za omenjene vsebine ni predvidenega prostora v novi stavbi, ki jo bomo gradili,” potrjuje direktorica ZD Nova Gorica Petra Kokoravec in dodaja, da bi v objektu banke zasedli dve nadstropji. “S tem bi trajno rešili delovanje teh dveh centrov, saj ne bi bilo več treba najemati prostorov drugod. Predloga za nakup sem bila zato vesela. Velik plus je, da so prostori v centru mesta in so zelo dostopni za občane,” poudarja. Dopušča možnost, da bi tja selili upravo zavoda, v njene prostore pa center za duševno zdravje. Tudi direktor zobozdravstva Darko Tomšič potrjuje, da prostore nujno potrebujejo: “Razloga sta prostorska stiska in dejstvo, da imamo od marca lani prostore za upravo v najemu v industrijski coni v Kromberku. Menimo, da uprava takšnega zavoda sodi v center mesta.” Nakup prostorov so imeli že v planu, imajo tudi denar zanje, v novem objektu bi zasedli eno nadstropje.

Po napovedih župana bodo v stavbo preselili še center za pomoč na domu, ki je zdaj v najemu v Solkanu. “Tam tudi parkirajo svoja vozila. S selitvijo se bomo rešili najemnine, v jedru Solkana pa razbremenili parkirišča,” je potrdil.

Klemen Miklavič

župan

“Gre za pomemben del mesta, občina mora imeti nadzor nad parkirišči in dostopno cesto, ki so zdaj v zasebni lasti.”

Plačali bodo skoraj dva milijona evrov

Kupnina za objekt, parkirišče in dostopno cesto znaša z davkom 1,96 milijona evrov, od tega bi za svoj del zdravstveni dom plačal 867.000, zobozdravstveni 351.000 evrov, ostalo, torej približno 742.000 evrov, pa bo strošek mestne občine. Kot je pojasnil Mikulin, so izračunali, da naj bi jih kvadratni meter parkirišča in ceste stal 85 evrov, kvadratni meter pisarne pa slabih 870 evrov. “Prednosti nakupa je več, med dolgoročnimi izzivi bosta sanacija strehe in inštalacij,” je povedal.

Mestni svetniki so včeraj popoldne potrdili, naj občina gre v nakup stavbe, denar za to so potrdili v rebalansu proračuna. Pričakovati je, da bo župan v prihodnjih dneh, če si prodajalec ne premisli, podpisal kupoprodajno pogodbo.


Najbolj brano