Neverjetno: bencin v Trstu cenejši kot v Vipolžah

Na bencinskih servisih na italijanski strani meje sta po nedeljskih podražitvah pogonskih goriv tako dizel kot bencin cenejša kot na slovenskih črpalkah, ampak samo za prebivalce Furlanije Julijske krajine, ki dobijo posebno izkaznico. Čezmejnega bencinskega turizma v obratno smer torej ne bo.

Ker se pri sosedih državni popust sešteva z deželnim “superpopustom” je gorivo na Tržaškem in Goriškem cenejše kot pri 
nas.
Ker se pri sosedih državni popust sešteva z deželnim “superpopustom” je gorivo na Tržaškem in Goriškem cenejše kot pri nas.  

TRST, GORICA > Še v soboto, tik pred podražitvijo, so se pred bencinskimi servisi ob italijanski meji vile dolge kolone avtomobilov, tudi z italijanskimi registrskimi tablicami. Gneča v Mirnu ali Vipolžah pa bo, vsaj za nekaj časa, preteklost. Po nedeljskih podražitvah je gorivo bistveno cenejše na številnih črpalkah v obmejnem pasu na italijanski strani meje, treba pa je imeti izkaznico za subvencionirano gorivo. Ta pri polnjenju rezervoarja oziroma pri nakupu 50 litrov bencina ali dizla omogoča prihranek približno 10 evrov v primerjavi s ceno v Sloveniji.

Dežela daje “superpopust”

Imetnikom izkaznic za subvencionirano gorivo v FJK se torej splača po bencin ali dizel na črpalko na italijanski strani meje. “Superpopust” na gorivo, ki ga je deželna vlada uvedla s 1. aprilom, podaljšala pa ga je najmanj do konca maja, omogoča namreč precej nižje cene kot v Sloveniji. Poleg popustov, ki jih je z znižanjem trošarin pred časom zagotovila in včeraj spet potrdila italijanska vlada ter rednih deželnih popustov na gorivo, imajo vozniki v FJK še dodatno znižanje cene, in sicer 8 centov za bencin in 6 za dizel v občinah tako imenovanega prvega pasu, v občinah drugega pasu pa izredni popust znaša 8 centov tako za bencin kot za dizel.

Vlada ni naredila ničesar

Za drastični dvig maloprodajnih cen goriva v Sloveniji je odgovorna vlada Janeza Janše v odhajanju, ki ni podaljšala ukrepa regulacije cen, čeprav je bilo jasno, da bo to povzročilo skok cen. Minister Zdravko Počivalšek je v sredo napovedal, da bo vlada preverila zadnje dogajanje na trgu pogonskih goriv in po potrebi ukrepala. A na včerajšnji seji ministri o vrtoglavih cenah goriva sploh niso razpravljali. Najverjetnejši prihodnji mandatar Robert Golob je izrazil sum o kartelnem dogovarjanju naftnih trgovcev in nakazal, da je naklonjen ponovni uvedbi regulacije cen.

V prvem pasu, kamor sodijo vse občine goriške in tržaške pokrajine, liter bencina tako stane 29 centov manj, liter dizla pa 20 centov manj od polne cene, v občinah drugega pasu je liter bencina cenejši za 22, liter dizla pa za 16 centov.

Pri dizlu večji prihranek

Na Petrolovi črpalki v Solkanu je bilo v sredo za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti 1,618 evra, za liter dizla pa 1,817 evra. Za 50 litrov 95-oktanskega bencina je bilo tako v Sloveniji do konca meseca treba plačati 75,15 evra, od ukinitve regulacije pa 80,90 evra. Še višja je bila podražitev dizla, saj je bilo v soboto za 50 litrov treba odšteti 77,05 evra, za tem pa 90,85 evra. Cene sobile včeraj še višje.

Na bencinskem servisu Esso v Gorici, ki je od zgoraj omenjene Petrolove črpalke oddaljen pet kilometrov, je liter 95-oktanskega bencina v sredo stal 1,719 centov, imetniki izkaznice za subvencionirano gorivo pa so zanj odšteli 1,429 evra, kar pomeni, da je mogoče 50 litrov goriva kupiti za 71,45 evra oziroma 9,45 evra manj kot v Sloveniji. Podobno velja pri dizlu, katerega polna cena je znašala 1,819 evra na liter, v bistvu enako kot na Petrolu v Sloveniji, imetniki kartice pa so morali odšteti 1,619 evra, kar pomeni, da je bilo treba za 50 litrov dizla plačati 80,95 evra oziroma 9,90 evra manj kot v Sloveniji.


Najbolj brano