Agencija za varstvo konkurence: Aktivno spremljamo razmere na trgu pogonskih goriv

Na agenciji za varstvo konkurence (AVK ) v luči ugibanj o morebitnem kartelnem dogovarjanju trgovcev z naftnimi derivati poudarjajo, da aktivno spremljajo razmere na trgu pogonskih goriv. Kot pravijo, ugotavljajo dejstva in okoliščine, na podlagi katerih bi skladno z zakonskimi pristojnostmi morali ukrepati. Konkretnih postopkov ne komentirajo.

Naftni trgovci so cene pogonskih goriv določili v skoraj enaki 
višini, zaradi česar so se pojavili sumi morebitnega kartelnega 
dogovarjanja. Foto: STA
Naftni trgovci so cene pogonskih goriv določili v skoraj enaki višini, zaradi česar so se pojavili sumi morebitnega kartelnega dogovarjanja. Foto: STA

SLOVENIJA > Kot so danes za STA navedli v AVK, že dlje časa spremljajo razmere na trgu pogonskih goriv. Spomnili so, da so konec lanskega leta pripravili novo sektorsko raziskavo trga pogonskih goriv, v kateri so predstavili ugotovitve glede razmer na maloprodajnem trgu pogonskih goriv v Sloveniji. Z raziskavo so ugotovili, da cene po deregulaciji med ponudniki niso bile vedno enake, so pa bili zaznani pogosto enaki datumi sprememb maloprodajnih cen med različnimi ponudniki.

Manjši ponudniki sledijo večjim

Iz podatkov, ki jih je pridobila agencija, izhaja, da manjši ponudniki hitro sledijo spremembam maloprodajnih cen večjih ponudnikov. “Spremljanje in prilagajanje cenam konkurentom pa samo po sebi ni konkurenčnopravno sporno, če ni posledica prepovedanega omejevalnega ravnanja podjetij (omejevalnega sporazuma ali zlorabe prevladujočega položaja),” izpostavljajo v AVK.

Trenutnega dogajanja ne komentirajo

Izpostavljajo še, da sistem napovedovanja in spreminjanja cen, kot je uveljavljen v Sloveniji in se odraža v napovedovanju in vnosu cen v aplikacijo Goriva.si, omogoča hitro prilagajanje cen cenam drugih ponudnikov. “Ureditev tega področja pa je v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo,” so še navedli v AVK, kjer morebitnih postopkov oziroma konkretnih aktivnosti v zvezi s trenutnim dogajanjem na trgu zaradi interesa samega postopka ne morejo podrobneje komentirati.

Počivalšek odločitev vlade utemeljuje s stabilizacijo trga

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer danes zatrdil, da bo vlada preverila zadnje dogajanje na trgu pogonskih goriv in po potrebi ukrepala. Odločitev vlade, da ne regulira več cen pogonskega goriva, pa je znova utemeljil s stabilizacijo trga, tako v smislu količin kot cen.

Vlada se je za začasno regulacijo maloprodajnih cen določenih naftnih derivatov odločila 14. marca zaradi hudih motenj na mednarodnem in domačem trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi je določila pri 1,503 evra za liter, dizla pa 1,541 evra za liter. Regulacija je veljala do konca aprila; vlada regulacije namreč ni podaljšala, cene pa se od 1. maja znova prosto oblikujejo na trgu.

Za liter bencina 1,6 evra, za liter dizla 1,8 evra

Pričakovano so se cene pogonskih goriv v nedeljo krepko zvišale. Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,617 evra, za liter dizla pa 1,817 evra. OMV Slovenije liter 95-oktanskega bencina ponuja za 1,619 evra, dizla pa za 1,824 evra. MOL Slovenija medtem liter bencina ponuja za 1,617 evra, dizla pa za 1,816 evra.

Še nekoliko višje so cene na bencinskih servisih ob avtocestah. Na Petrolovih avtocestnih črpalkah je za 95-oktanski bencin zdaj treba odšteti 1,682 evra na liter, na OMV pa 1,697 evra. Za liter dizla je pri Petrolu treba odšteti 1,876 evra na liter, na avtocestnih črpalkah OMV pa 1,889 evra.

Naftni trgovci so cene pogonskih goriv torej določili v skoraj enaki višini, zaradi česar so se pojavili sumi morebitnega kartelnega dogovarjanja. To je v torek izpostavil tudi najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob.

Cene pogonskih goriv sicer še vedno nekoliko blažijo nižje trošarine.


Najbolj brano