Vodenja Studia City ne bo prevzela Vida Petrovčič

Generalno vodstvo RTVS sporoča, da se oddaja Studio City po dvomesečnem izpadu vrača na program TV Slovenija, a v spremenjeni obliki, tudi s spremembo voditelja. Zdaj že nekdanji voditelj oddaje Marcel Štefančič ml. je po drugi strani napovedal, da oddaja 9. maja bo, vendar ne na nacionalni televiziji.

Marcel Štefančič Foto: Nebojsa Tejic/STA
Marcel Štefančič Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > "Po tehtnem premisleku bo Studio City v maju doživel osvežitev in prenovitev oddaje," je vodstvo RTVS zapisalo v izjavi za javnost. Ob tem so dodali, da se je vodstvo Informativnega programa Televizije Slovenija "zavedajoč se pomena blagovne znamke Studio City" odločilo, da bo oddaja v maju doživela nekaj vizualnih in programskih sprememb, med drugim tudi pri vodenju oddaje.

K posodobitvi oddaje so jih po njihovih navedbah spodbudile tudi nedavne javne izjave nekdanjega voditelja oddaje, ki jih ocenjujejo kot žaljive do zaposlenih na RTV Slovenija in celo kot grožnjo zoper posamezne zaposlene. "Na RTV Slovenija smo zavezani javnosti v najširšem pomenu, prav tako pa kot javni medij in izredno pomembna institucija za demokratično družbo spodbujamo spoštljiv in argumentiran dialog, kjer ni prostora za grožnje," so poudarili.

Nova voditeljica ne bo Vida Petrovčič

Na RTVS uradno informacij o tem, kdo bo prevzel vodenje Studia City še ne dajejo, kot možno voditeljico pa se omenja Vido Petrovčič, ki je bila za klice STA danes nedosegljiva. Kasneje so iz vodstva RTVS sporočili, da ta ne bo vodila Studia City in da najostreje obsojajo verbalne napade, ki jih je bila deležna Vida Petrovčič. Kot so na RTVS zapisali v sporočilu za javnost, se je na dolgoletno novinarko, komentatorko in urednico RTVS zaradi govoric, da bo vodila oddajo Studio City, usul plaz žaljivk, posmehovanja, javnega diskreditiranja in verbalnih napadov. "Še posebej obsojanja vredno in zaskrbljujoče je, da so groženj in pritiskov deležni tudi njeni najbližji," so poudarili na RTVS, kjer pritiske na Petrovčičevo ostro obsojajo. Ob tem so napovedali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da zaščitijo zaposlene, vsakršna grožnja z nasiljem pa bo nemudoma prijavljena pristojnim organom.

Štefančič: Zgodba s Studiom City je končana
Marcel Štefančič je za Val 202 potrdil, da oddaje na RTVS ne bo več vodil in da je ta "zgodba končana". "Kaj točno bomo mi naredili, je pa druga zgodba," je napovedal Štefančič in dodal, da "9. maja Studio City na vsak način bo, a ne na nacionalni televiziji".

Sindikat novinarjev Slovenije je medtem danes skupaj z novinarji RTV Slovenija zagotovil, da bo vztrajal pri zahtevah po novinarski avtonomiji in pri boju proti vmešavanju politike v program. Voditelju oddaje Studio City na TV Slovenija Marcelu Štefančiču, ki mu vodstvo RTV ni podaljšalo pogodbe, pa so zagotovili podporo z besedami: Vsi smo Marcel.

Predsednica sindikata Alenka Potočnik je na današnji novinarski konferenci ob svetovnem dnevu svobode medijev spomnila, da mineva eno leto od začetka kampanje Za obSTAnek, ko so se zbrali pred Slovensko tiskovno agencijo (STA) in opozorili na finančno izčrpavanje STA.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so si enotni v oceni, da je ureditev stanja na medijskem področju ena od prednostnih nalog prihodnje vlade. Kot je ob robu prvega uradnega kroga koalicijskih pogajanj povedal Mesec, so že danes med drugim govorili o zakonu o medijih kot enem od prvih, ki jih bo treba spremeniti, pripravljene imajo tudi rešitve sprememb zakona o RTV. "Veliko napora bomo morali vložiti, da spet zagotovimo neodvisnost medijev," je poudarila Tanja Fajon. Po njenih besedah imajo že pripravljene rešitve sprememb zakona o RTV, zavzemajo se tudi za spremembe zakona, s katerimi bi umaknili politiko iz vodstvenih organov RTV. Prvaki vseh treh strank so se odzvali tudi na padec indeksa medijske svobode, na katerem je Slovenija zdrsnila na 54. mesto. Po mnenju Roberta Goloba, je zdrs Slovenije še eden od pokazateljev, da je skrajni čas, da pride do zamenjave oblasti in "eden od lažjih ciljev, ki jih bomo izboljšali. To bomo morali narediti hitro," je napovedal. Tudi Mesec in Fajonova sta glede zdrsa s prstom pokazal na aktualno vlado.

Razmere so se v zadnjem letu samo še poslabšale

Obžaluje, da so se razmere v medijih v zadnjem letu samo še poslabšale, kar je zaznala tudi organizacija Novinarji brez meja. Slovenija je namreč na indeksu medijske svobode padla za 18 mest in je med 180 državami zasedla 54. mesto, kot je razvidno iz danes objavljenega indeksa organizacije. V sindikatu in Društvu novinarjev Slovenije pa tudi strokovni in splošni javnosti so po njenih besedah ves ta čas opozarjali, kakšno škodo vladajoča politika in njeni podporniki delajo medijskemu prostoru, uredniški avtonomiji in novinarski integriteti.

Foto: STA

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) se boj za integriteto in neodvisnost po njenih besedah nadaljuje. "Medtem ko vodstvo zavoda zanemarja svojo odgovornost do javnosti, jo z javnimi nastopi, kolektivnim bojem za medijsko svobodo, poklicno avtonomijo in delavske pravice ohranjajo novinarji in drugi delavci RTVS," je dejala. Že več mesecev se po njenih besedah upirajo početju vodstva, ki "na hitro in mimo mnenj uredništev kadruje, siromaši program in ruši socialni dialog".

Horvat: Novinarji na RTVS prvič do zdaj resno vedo, kaj hočejo

Novinarka in voditeljica na Televiziji Slovenija Ksenija Horvat je dejala, da novinarji na RTVS prvič do zdaj resno vedo, kaj hočejo. Hočejo nov zakon o RTVS, novo vodstvo zavoda, ki ga bo skrbno vodilo, programski svet, ki ne bo političen, urednike, ki bodo modri in se bodo znali upreti vplivom od zunaj, je naštela.

Poleg tega po njenih besedah hočejo takšne pogoje dela, da mladi ne bodo odhajali h konkurenci.

Foto: STA

Štefančič: Zares neprimerno je, da so ukinili Politično, Točko preloma in Globus

"Vodstvo RTV z mano noče podaljšati pogodbe - menda zaradi mojega 'neprimernega obnašanja'," je povedal Štefančič. A zares neprimerno je po njegovih besedah to, da so denimo ukinili oddaje Politično s Tanjo Gobec, Točka preloma z Janjo Koren in Globus. "Zares neprimerno je, da kot odgovorna urednica nastopa in odstavlja oseba, ki jo je ob imenovanju podprlo le 21 odstotkov zaposlenih," je med drugim dejal.

Novinarka Radia Slovenija Tatjana Pirc je opozorila, da se je podrejanje medijev v Srbiji in na Madžarskem začelo z nastavljanjem večinoma tretjerazrednih novinarjev na uredniške položaje. To so tamkajšnje oblasti počele z namenom uničevanja dobrih medijev, saj da bo tako lažje vladati, je dejala.

Odgovorni urednik STA Aljoša Rehar je spomnil, da ima današnji dan, ko obeležujemo svetovni dan svobode medijev, za uredništvo STA od lanskega leta naprej poseben pomen. "To je namreč dan, na katerega se je lani začela kampanja zaobSTAnek," je spomnil. S to odmevno in edinstveno kampanjo so številni novinarski kolegi, državljani ter domače in tuje organizacije po njegovih besedah pomembno prispevali k temu, da se je STA lani izognila stečaju.

Kot je dodal, pa še vedno ni urejeno vprašanje modela financiranja STA. Lani sprejeta uredba, ki jo agencija izpodbija na sodišču, namreč uvaja nesprejemljivo plačevanje po novici.


Najbolj brano