Nasmejano po devetih kilometrih korakanja

Godbeno društvo rudarjev se je na polno vrnilo k prvomajski tradiciji - promenadnemu koncertu in budnici. Predhodniki so ju prvič odigrali leta 1899. Prekorakali pa so precej manj, saj so v nedeljo budili v Idriji in Spodnji Idriji. Na čelu z Nacetom Kogejem so opravili odlično delo, v prihodnjih mesecih jih bo povedel novi dirigent - Aljoša Deferri.

Po 357 letih je na čelo godbenega društva rudarjev stopila prva 
ženska - klarinetistka Nives Koželj Bizjak (ob njej župan občine, 
tubist Tomaž Vencelj, in tolkalistka Irena Mihelj). Foto: Saša Dragoš
Po 357 letih je na čelo godbenega društva rudarjev stopila prva ženska - klarinetistka Nives Koželj Bizjak (ob njej župan občine, tubist Tomaž Vencelj, in tolkalistka Irena Mihelj). Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “Seveda smo utrujeni, a zadovoljni,” je v nedeljo po opravljenem devetem budniškem kilometru pred široko nasmejanimi godbeniki rudarskega pihalnega orkestra povedal pozavnist Andrej Lazar. Le nekaj ur prej so odigrali sproščeno živahen promenadni koncert. Oboje pod taktirko saksofonista Naceta Kogeja.

Na čelo orkestra prihaja vrhunski glasbenik

Vsestranskega, akademsko izobraženega glasbenika Kogeja so mnogi pričakovali na čelu orkestra tudi v prihodnje. Dolgoletni dirigent, muzikolog Domen Prezelj, ki je orkester kakovostno popeljal v višine, se je nedavno odločil, da bo dolžnost odložil.

“Zelo sem užival, ko sem orkester pripravljal na naši najstarejši tradiciji - koncert in budnico, a v orkestru zelo rad tudi igram. Orkester bo v prihodnje vodil vrhunski glasbenik - klarinetist Aljoša Deferri,” je zagotovil Kogej.

Del razloga, da ne bo poprijel za dirigentsko palico, je tudi v Kogejevi prezaposlenosti. Ob profesionalnem igranju v orkestru slovenske policije vodi obilo glasbenih projektov in igra v različnih sestavih. Iz vrst poklicnih glasbenikov prihaja tudi novo izbrani umetniški vodja, akademsko izobraženi klarinetist, skladatelj in aranžer Aljoša Deferri. Vodi orkester slovenske vojske, igra v več skupinah, med drugimi v Hišnem ansamblu Avsenik. Na čelo idrijskega orkestra bo stopil, ko bo odložil dirigentsko palico v vevškem papirniškem pihalnem orkestru.

Novosti ob neprecenljivi tradiciji

Godbeno društvo rudarjev je nedavno poskrbelo za še eno novost s tem, ko je za predsednico izbralo prvo žensko v 357 letni zgodovini, že 19 let klarinetistko v orkestru - Nives Koželj Bizjak. “Nadaljevali bomo s kakovostno rastjo in spoštovanjem tradicije,” je Koželjeva dala vedeti, da velikih sprememb pod njeno taktirko društvu ne bo.

Za svežino skrbi dotok mladih talentiranih glasbenikov iz domače glasbene šole in njenega pihalnega orkestra. Sicer pa je med 60 godbeniki deset akademsko izobraženih. Čeprav člani orkestra, ki je najstarejši na svetu, v povprečju ne štejejo niti 30 let, zagotavljajo, da so velika medgeneracijska družina. Najmlajša člana še nista dopolnila 14 let, najstarejši es klarinetist Marjan Kogej pa je 72 let starejši. Naj gre za učence, delavce, direktorje ali denimo župana tubista Tomaža Venclja, se odlično razumejo in spoštujejo tradicijo. Prvi promenadni koncert in budnico dan pozneje je orkester odigral ob uvodnem idrijskem slavju 1. maja leta 1899. Pred 40 leti so idrijski dodali še budnico v Spodnji Idriji.


Najbolj brano