Na e-skiro tudi pijani

V času prve nacionalne preventivne akcije konec aprila je Agencija za varnost prometa na terenu nagovorila skoraj 500 uporabnikov e-skirojev, jih opremila z gradivom in omogočala praktičen preizkus vožnje. Policisti pa so ves teden poostreno nadzirali voznike e-skirojev in jih zaradi kršitev kaznovali 18, predvsem tiste, ki niso uporabljali pravih površin za vožnjo.

Kolesa e-skirojev so majhna in občutljiva na razne razpoke na 
vozni površini in ovire  (kamenje), zato previdnost ne bo odveč.

 Foto: Bor Slana
Kolesa e-skirojev so majhna in občutljiva na razne razpoke na vozni površini in ovire (kamenje), zato previdnost ne bo odveč.  Foto: Bor Slana

SLOVENIJA > Med 18. in 24. aprilom je po vsej državi potekala prva nacionalna preventivna akcija Varno z e-skirojem, v kateri sta levji delež opravili Agencija za varnost prometa (AVP) in policija.

Policisti so med poostrenim nadzorom ustavili 481 voznikov e-skirojev. Pri 103 voznikih so ugotovili kršitve, od tega so 85 voznikov e-skirojev zgolj opozorili. “Najpogostejše kršitve so bile povezane z nepravilno uporabo površine za vožnjo, pri štirih voznikih pa so policisti ugotovili, da so vozili pod vplivom alkohola,” so povzeli na policiji.

Začenja se akcija Varno brez alkohola

“Pod vplivom alkohola in drog mislite, da vozite bolje, v resnici pa ste na poti v prometno nesrečo,” voznike opozarjajo na Agenciji za varnost prometa ob novi preventivni akciji v prometu, ki se začenja danes. Kampanjo so naslovili: Kolk'r kapljic, tolk' nesreč, vozi trezen, sprav' se v red. Prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu bo trajala do 10. maja. Policija in agencija bosta v tem času na različne načine pozivala k odgovorni vožnji.

Nagovorili so mlade in starejše

Agencija je del akcije med 20. in 23. aprilom izvedla na terenu. Obiskali so Koper, Kranj, Maribor, Novo mesto in Ljubljano. Neposredno so nagovorili skoraj 500 uporabnikov e-skirojev, jih opremili z gradivom in jim omogočali praktičen preizkus vožnje. “Mladi so bili navdušeni predvsem nad poligonom, starejši pa nad akcijo ozaveščanja na splošno,” so sporočili z agencije.

Za prvo tovrstno akcijo so se odločili zaradi vse večjega števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi vozniki e-skirojev. Nemalokrat so tudi povzročitelji, v nesrečah pa utrpijo lahko lažje in hujše poškodbe. Nedavno so zabeležili prvo smrtno prometno nesrečo voznika e-skiroja.

Akcija je bila po besedah organizatorjev zelo uspešna. “Precej voznikov e-skirojev je bilo navdušenih nad ozaveščanjem in praktičnimi prikazi na poligonu, z mnogimi mimoidočimi smo se pogovorili o varni uporabi in preudarni udeležbi v prometu,” so povedali na agenciji za varnost prometa.

Na skiro vsi s čelado, ne le otroci

Od nekaterih uporabnikov so izvedeli, da so dovolj seznanjeni z vsemi predpisi o uporabi teh lahkih motornih vozil. “Med javnostjo je bilo zaznati tudi posameznike, ki nad e-skiroji niso navdušeni in menijo, da v promet ne sodijo. Kar nekaj starejših pa je letake vzelo za svoje vnuke, pri čemer so takšen način ozaveščanja podprli kot zelo pozitiven,” so še dodali.

Mladostnike (ki so ustrezali starostni omejitvi) je med terensko akcijo najbolj pritegnil preizkus poligona, kjer so lahko v varnem okolju in pod skrbnim nadzorom promotorjev prometne varnosti preverili svoje sposobnosti upravljanja z e-skirojem. “Veliko je bilo mladih, ki niso poznali pravil vožnje z e-skiroji, niti predpisane uporabe zaščitne čelade do 18. leta,” so še opozorili na agenciji. Njeno uporabo tako agencija kot policisti priporočajo prav vsem uporabnikov.

V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani beležijo naraščanje števila poškodovanih pri padcu s skirojem in e-skirojem. Med njimi naraščajo poškodbe glave, ki jih je bilo lani že 56 odstotkov. Oskrbeli so predvsem otroke in mladostnike do 18. leta, teh je bilo lani kar 64,4 odstotka, še pojasnjujejo na agenciji za varnost prometa.


Najbolj brano