Politične laži in volilne prevare

10. julija 2016 je bila policija obveščena o streljanju v ameriški prestolnici, Washingtonu. Sporočilo je bilo skorajda rutinsko, da v enem izmed predmestnih predelov na ulici ustreljen leži 27-letni Seth Rich. Reševalci so lahko ugotovili le, da je mrtev zaradi dveh strelov, ki jih je prejel v hrbet. Preiskava je bila zaključena hitro, saj so vsi znaki kazali, da gre za obračun ob ropu. In tako bi tudi ostalo, če bi bil tisti julij samo običajen poletni mesec, suh in vroč tamuz po židovskem koledarju in skorajda isti po štetju muslimanov ali katolikov. Toda bil je mesec ameriške predvolilne predsedniške kampanje.

Hillary Clinton je po vseh meritvah vodila pred republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom, ki je pridobival podporo velikega dela jeznih, obupanih in razočaranih volilcev. Prav tako pa je imel resda tiho, toda močno podporo oblasti v Moskvi, ki so prav njega - tudi zaradi njegovih poslovnih podvigov v ruski prestolnici - želeli videti na mestu novega ameriškega predsednika. Verjetno je bil prav to razlog, da so se v ZDA nastanjeni ruski agenti začeli zanimati za uboj Setha Richa, belca, zaposlenega v demokratski stranki. Po naročilu ruskih tajnih služb so začeli iz obveščevalnih virov financirani ruski portali objavljati novice, da je bil Rich ustreljen po nalogu Clintonove. Da naj bi bil vpleten v takrat aktualno afero odtekanja sporočil demokratske stranke in ga je bilo zato treba odstraniti.

Madžarski vladni predsednik je svoje predvolilne domislice odstopil tudi za potrebe predvolilne tekme v Sloveniji. Ni jih bilo težko povezati z Trumpovo predvolilno taktiko oblikovanja laži in prevar.

Toda plačani portali imajo svoj odmev zgolj ob asistenci obveščevalnih agentur. Prav te so poskrbele, da so njihove izmišljene zgodbe o Hillary Clinton usmerjali na stotine ameriških portalov, ki so sistematično spuščali v javnost moskovske interpretacije razlogov uboja Setha Richa. Trumpov volilni štab pa je nato poskrbel, da so poročila ameriških portalov prišla tudi do velikih televizijskih mrež, ki so Trumpa odkrito podpirale. Clintonova se je morala braniti pred lažmi in izmišljotinami. Njene predvolilne aktivnosti so postale podrejene temu. Cilj je bil dosežen, Trump je pridobival nove volilce.

Podoben volilni recept laži je v letošnji volilni tekmi uporabil tudi Trumpov podpornik, madžarski predsednik Viktor Orban. Le da je on zlorabil rusko vojaško agresijo na Ukrajino. Liderja opozicije in svojega protikandidata Petra Marki-Zaya je obtožil, da namerava v primeru volilne zmage napotiti mlade madžarske fante na ukrajinsko fronto, kjer bodo streljali na prijateljske ruske vojake in umirali zaradi nerazumnega ukrajinskega režima. Da bo torej morebitna zmaga opozicijskega kandidata vodila državo v brezizhoden kaos. Orban, ki je že toliko let na oblasti in mu je uspelo zgraditi iliberalno državo brez demokracije s povsem podrejenimi državnimi mediji, ni potreboval veliko, da je prepričal volilce, naj volijo njega.

Peter Marki-Zay ni imel možnosti odgovora, ni mogel povedati, da gre za Orbanovo laž in popolno izmišljotino. Lahko je le hodil od vasi do vasi, mesteca do mesteca in prepričeval posameznike, da želi le zamenjati koruptivno Orbanovo oblast. Seveda ni mogel biti uspešen. Orban je po volilni zmagi zadovoljen govoril, da so se proti njemu borili osrednji centri mednarodne moči, a je kljub temu zmagal in da bodo to morali priznati tudi v Bruslju.

Madžarski vladni predsednik je svoje predvolilne domislice odstopil tudi za potrebe predvolilne tekme v Sloveniji. Ni jih bilo težko povezati s Trumpovo predvolilno taktiko oblikovanja laži in prevar. Meritve javnega mnenja so kazale na izenačeni stopnji podpore stranki aktualnega predsednika vlade in Gibanju Svoboda dr. Roberta Goloba. Toda če si k relevantnim meritvam javnega mnenja dodal še analizo družbenega okolja v Sloveniji, je bilo skorajda razvidno, da bo Gibanje Svoboda volilni zmagovalec. Takrat se je začelo z oblikovanjem laži, ki naj bi spremenile izid.

Najprej so uporabili televizijsko mrežo državnega podjetja Telekom in začeli napovedovati afero vseh afer, razkritje, ki bo politično odstranilo Goloba. Ob neomejenih finančnih sredstvih, ki jih je vodstvo Telekoma namenilo za ta podvig, je bil rezultat povsem ničen. Zato je bilo treba spremeniti načrt. Vladne stranke, ki so že pred tem uspele prevzeti nacionalno radiotelevizijo in jo narediti negledljivo, so vodstvu televizije namenile možnost odpuščanja in popravnega izpita.

Lojalnemu vodstvu RTV Slovenija je bil posredovan načrt vsebine in načina vodenja zadnjega predvolilnega soočenja parlamentarnih strank v četrtek, 21. aprila 2022. Celoten koncept je bil povsem podrejen zgolj in samo izmišljeni laži ter obtožbi, da ima lider Gibanja Svoboda nekakšen račun v tuji, romunski banki, da tam pere denar, ki si ga da izplačevati doma, seveda v gotovini. Temu je bila kasneje v isti oddaji prav tako načrtovano dodana še obtožba, ki so jo pred tem objavljali posamični portali, da ima račun tudi v eni izmed bank v Črni gori. Golob je vse laži in izmišljotine vehementno zavrnil. In s tem dokončno odločil volilno tekmo. Ko so načrtovalci sedaj že odhajajoče vlade videli, da jim je načrt propadel, so se tudi predali. V studiu nacionalne televizije sta ostala sama Janez Janša in Zdravko Počivalšek. Odhajajoči gospodarski minister je bil namreč prvi, ki je odhitel k Janši s ponudbo podpore njegovi vladi in obljubo politične odstranitve dr. Mira Cerarja. Po zaključku volilnega soočenja je verjetno vedel, da je vsega konec. Poizkus volilne laži in izmišljotine, ki naj bi spremenila potek volitev, se jim je povsem ponesrečil.

Donald Trump je danes politični upokojenec, ki užaljen napoveduje svojo vrnitev. Še vedno je poročen s Slovenko Melanijo Trump. Viktor Orban je slavil le nekaj dni, nato so se mu začeli podirati načrti. Najprej so se mu odrekli predsedniki vlad višegrajske trojke, Poljske, Češke in Slovaške, nato je volitve izgubil njegov slovenski prijatelj, od katerega si je toliko obetal, in povsem na koncu je Evropska komisija sprožila proti Madžarski mehanizem pogojevanja evropskih sredstev. Kar pomeni, da ne bo več mogel domačijsko deliti evropskega denarja med svoje podjetniške prijatelje. Orban je ostal sam. Slovenija je znova postala del liberalne demokratične Evrope.


Preberite še


Najbolj brano